Sv: Rida bettlöst i form???
Däremot kan man ha olika bild i skallen av hur det ska se ut när det är en bra samling.
Kanske är det så. För min del så är samling som fysisk realitet ganska så okomplicerat. Jag tänker i ord från utbildningsskalan, en lösgjord häst, taktfast, med kontakt, "svingar" igenom hela kroppen, mkt rörelse - en sådan häst kan börja "samlas", kortas.
Däremot är det svårt att komma dit, att som ryttare utveckla kunskap/känsla nog att hjälpa hästen 1. förstå 2. utföra. Det är svårigheten. Inte vad samling är rent fysiskt.
Att en häst samlar sig (som i "kortar ihop mittlinjen" vilket man nog med hyfsat stor säkerhet kan säga att alla "ögon" har gemensamt som krav) kan göras med många olika variationer. Tänk dig själv, en häst har många muskler, att bara en eller ett par ynka muskler anspänns/inte anspänns/anspänns krampaktigt kan göra stor skillnad i helheten i funktionaliteten så att säga i samlingen. Även kan det se väldigt olika ut på väg till en "bra" samling (återigen, som man ser "bra" samling) och då kan man ha väldigt olika ögon för att bedöma vad som är bra och vad som är dåligt utifrån den fas man ligger på.
Men då pratar vi (väl) snarare om
vägen till den ultimata arbetspositionen för hästen i den situation som den är. Jag köper absolut att en westernhäst som tävlar cutting inte har samma ultimata arbetsposition som en dressyrhäst i GP, eller en hopphäst i lätt klass. Graden samling är olika, och ska vara olika - det finns inget fel i det. Hästen ska vara anpassad efter det arbete som ska utföras. Likaså ska den kunna agera självständigt i olika hög grad beroende på arbetet som förväntas av den.
Sedan är det såklart så att individen ser olika saker hos ett ekipage beroende på individens egen utbildningsnivå, utgångspunkt, och förväntningar. Däremot är jag tämligen övertygad om att säg, Klaus Balkenhol, Anky (den ökända...
) och ...säg chefen på Spanska Ridskolan, alla skulle göra ungefär samma bedömningar av samlingsgraden hos ett tiotal olika ekipage med varierande bakgrund. Målet skiljer sig inte sådär enormt - även om ett TR ekipage inte tränar för att göra courbetter, och ett westerekipage spinner istället för att göra bakdelsvändningar. Däremot skulle ovannämna personer säkert rekommendera olika typer av träning för att nå mål som passar de olika ekipagen - men då är vi tillbaka på vägen, inte resultatet.
För att dra ett exempel så är jag personligen en sån som skiter i huvudet, så länge det inte är ett extremt symptom på något såpass allvarligt att läget knappt känns ridbart (riktig stjärnkikare) eller att huvudpositionen hindrar från att komma dit man vill (för låg huvudposition på häst som har lätt att trilla på bogarna).
Har fått lära mig att man rider hästen bakifrån och då är det inte alltid det klaffar hela vägen - men man jobbar ändå med syfte att först få till det bakifrån och därefter pussla ihop mer och mer tills man ser det som helhet i hästen - nacken är kronan på verket. För att inte hålla på och fiffla framtill i onödan när det ändå är bakifrån det felar.
Håller med. Har bara stött på en tränare som haft annorlunda åsikt. Däremot kan de vara olika hårda med att korrigera eleverna. En instabil hand är också ofta resultatet av en svag sits, man sitter och tjuvhåller/fibblar för att hålla nere tempot och kunna hålla balansen själv.
Dock är ju inte hästens hals och huvud avskiljt från resten av kroppen. Vad som händer framtill påverkar även det hela hästen. Liksom vad som händer baktill. Ett tränsbett möjliggör hjälpgivning, liksom skänkel och sits, och bettet ska användas just som en hjälp - för att göra ryttarens önskemål tydligare för hästen.
Däremot att "fiffla" enkom för att bråka ned näsan är ju meningslöst - i bästa fall är det bara ett störande moment. I värsta fall är det smärtsamt. Men det håller nog de flesta med om.
Där har folk väldigt olika "ögon". Många tränare jag provat rida för har sett det som tabu att själv låta hästen välja huvudposition av rädsla för att den inte ska vara lång och låg nog i överlinje och sökning. Medans jag som sagt mer ser det som vad som brister i det jag gjort bakifrån och så gott jag kan jobba bort, bakifrån. Inte börja justera i det jag gör fram mer än smådetaljer i tygellängd, tajming på halvhalter t ex samtidigt som man fokuserar på problemet bakifrån.
Som sagt, hästen hänger ju ihop, och är en helhet. Inte separata kroppsdelar. Jag är inpiskad med att inte föra handen rakt bakåt - det är no no, både på min ridklubb och för min privattränare. Det stoppar framåtbjudningen och rörelsen igenom hästkroppen. Har hästen god bjudning, och är mjuk i kroppen, så är det bara att lägga ned den - jag ber om lägre form. Om den inte länger sig, så backar den ju undan från handen, och då kan jag såklart inte börja fippla i bettet, vilket skulle få den att backa undan ännu mer. Då måste den ridas framåt och lösgöras ytterligare, med kontakt. Helt logiskt tycker jag.
Så det jag skulle se som häst i framvikt som är för lång för att den ska klara att hålla ihop, svårt läge att jobba vidare ifrån, det ser nästa person som ett mycket bättre läge att jobba vidare ur för att man hela tiden har "lång och låg" som utgångsläge.
Väldigt klurigt det där! Men det var som sagt bara ett exempel. Finns massvis med olika ögon därute.
Visst kan det vara så. Men här talar vi väl också egentligen om
vägen snarare än målet?
Jag köper absolut att man tränar olika, ser olika på hjälpgivning, på utrustning, på vad som är en lämplig utgångspunkt etc. Det är alltid bra med diskussioner, i alla sammanhang.