Du har säkert en poäng i att latmaskar hade sett sin chans i att vara hemma mer, men även människor som rent faktiskt inte borde jobba pga dålig nattsömn hade fått en chans att stanna hemma. Jag har stannat hemma när jag sovit dåligt mer än vanligt (jag har sömnproblem) flera nätter i streck, för jag vet att risken för migrän och epileptiska anfall ökar, och mitt jobb blir inte lika bra gjort av mig. Det har inte hänt ofta, borde kanske ha hänt oftare för jag pressar mig långt över min förmåga hela tiden. Men samma gälelr ju för mig- det är inte ok att stanna hemma för trötthet, man måste vara riktigt sjuk....
+ @Lingon
Jag delar helt er syn att det vore bra om de som pressar sig för hårt skulle känna att det vore okej och ekonomiskt möjligt att vara borta från jobbet en dag (eller flera, men nu är det ju första dagen som berörs av karensdagen). Jag har dock en annan syn på hur man bör lösa det. Jag tycker att de låga löner som gör att en person inte kan förlora ens en halvdags inkomst någon eller några dagar om året, bör höjas. Snarare än att ALLA löntagare i Sverige ska kunna stanna hemma med full lön, eller ett minimalt avdrag. De flesta löntagare i Sverige har trots allt inte låg lön, de flesta har medel eller hög lön. Däremot märker vi ju även i andra trådar om ekonomi att många med medel eller hög lön lever med små marginaler. Och då är det igen inte full eller nästan full lön vid frånvaro från jobbet som ska lösa det, utan jag tycker att löner bör vara så höga att man kan leva på dem även med halvdagslön 1-5 dagar om året, att fler av dem som redan har en sådan lön också ska planera för dessa marginaler i sin ekonomi, och att det ska betraktas som normalt att ha några sjukdagar om året.
Problemet jag ser med lösningen med full eller nästan full lön vid sjukdom är också att den arbetsmoral som råder nu och som skulle finnas även i framtiden, inte är jämnt fördelad och att effekten av ett borttag eller minskning av karensen därför skulle förstärka den olikheten. Även om de rena "latmaskarna" förhoppningsvis är få, så skulle de vid en lägre tröskel vara hemma betydligt mer än dem med en hög arbetsmoral och lojalitet, och de senare skulle därmed drabbas ännu hårdare med ökad arbetsbelastning de dagar när personalstyrkan är minskad.