Men jag har sett en mängd människor som hävdar att dom bara tränar R+ och att det går utmärkt. I tråden om William Fryer på Hippson så fanns det en hel drös som kunde det. William var givetvis helt värdelös.
Alltså jag vet knappt ens vad det är
Det finns en gräns vad jag orkar nörda ner mig i och jag kan inte påstå att jag någonsin varit jätteintresserad av vad dom nu sysslar med. Jag har dock bara skummat ämnet än så länge och säkert bara läst från dom fanatiska.
Det intressanta med positiv förstärkning är att alla studier visar att hästar, precis som alla andra djur, lär sig fortare, blir mer positiva osv om de får lön, alltså belöning. Har man då en häst som tex hatar att jobba i ridhus så är det nog en rätt så bra idé att lägga in positiv förstärkning lite här och där. Visst är det inte så metoden är tänkt att användas egentligen - men igen. Plocka russinen ur kakan
Sen kan jag säga att jag har aldrig sett någon jobba med ENDAST positiv förstärkning på häst. Jag har sett flera som påstår det. Men sen när man har tittat på dem så har de använt tryck och eftergift ibland ändå. Och jag säger absolut inte att det är fel, bara att det åtminstone för mig blir lite konstigt när man skryter om att man bara använder positiv förstärkning, hur bra det är... och sen stämmer det inte?
Så skillnaden är kommandot och belöningen alltså?
Kommandot i p+ är ett muntligt ord, ”back”
kommandot i p- är en handpåläggning och muntligt
belöning i p+ är i kroppen, munnen
belöning i p- är en smekning, klapp och muntligt
Jag har lite svårt att förstå skillnaden är så stor ändå om handpåläggning sker enligt regelboken och är skonsam. Hästar gillar ju gos med händerna.
Nu har du nog snurrat in dig lite här. Kommandot kan egentligen vara vad som helst när vi pratar positiv förstärkning, skillnaden är att det inte gör ont, inte är obehagligt och helst inte rent fysiskt påverkar hästen alls. Och när hästen gör som man vill så får den godis eller kli, vad som nu passar den hästen.
Man kan alltså använda tygeltag, skänklar osv även i positiv förstärkning, framförallt om hästen inte är riden med negativ förstärkning innan, annars blir det svårt eftersom den förväntar sig att man inte släpper det trycket innan den har gjort som man vill.
Skillnaden då, rent praktiskt, blir att vid positiv förstärkning lägger man till skänkeln snabbt och släpper direkt, det blir bara en signal, och själva trycket släpper direkt, man sitter inte och håller i, och när hästen gör som man vill så får den godis.
Men är hästen inriden traditionellt så är detta svårt. Då är det bättre att hitta nya signaler om man vill rida renodlat med positiv förstärkning.
Med negativ förstärkning så lägger man på ett tryck, trycket kan vara i tygeln, i skänkeln, eller rent "psykiskt" när man tex longerar hästen, man släpper trycket när hästen gör som man vill. Om hästen inte gör som man vill när man jobbar med negativ förstärkning så ökar man ofta trycket - trycker hårdare med skänkeln, drar hårdare i tygeln osv osv, något som man aldrig någonsin gör om man arbetar med positiv förstärkning.
Pga detta så är det väldigt enkelt och lätt att fastna i "hästen ska minsann" och så tar man i mer om man jobbar med negativ förstärkning. Jobbar man med positiv förstärkning så finns det liksom inget sånt att ta till oftast.
Så om du vill lära din häst backa på kommando utan att använda negativ förstärkning, hur tycker du man gör det enklast? Väntar tills den backar självmant och belönar eller gör man på något annat sätt? En seriöst nyfiken fråga!
Jag har alltid lärt mina hästar backa genom ett lätt tryck på bringan, följt av borttaget tryck och godis när det blir rätt. Nu ryggar han på röstkommando, behöver jag förstärka så håller jag handen i luften framför bringan. Godis när han gör rätt. Så en härlig kombination av - och + helt enkelt
Jag skulle nog använda shaping om jag ville absolut använda strikt positiv förstärkning för att lära hästen backa. Med hundarna har jag ett speciellt kommando som betyder "beteende klart" och sedan kan jag säga "Gör igen" så bjuder de på hela beteendet igen, och då kan man fästa ett ord på beteendet.
Men här vill jag också verkligen poängtera att det första beteendet man lär in vid shaping är det beteendet de kommer gå tillbaka till när de inte vet vad man vill. Så tänk noga på vilket som blir det första beteendet. Man vill nog tex inte ha en häst som alltid backar så fort man börjar med shapingen, det är helt enkelt inte alltid lämpligt beteende.