Sv: Problem med urlastning
Hon har onekligen hamnat i en ond spiral, en negativ "moment 22".
Hon vet att det är läskigt, därför vill hon få det överstökat och kastar sig ur, och det blir ännumer läskigt.
Att hon ens går in visar på att hon har förtroende för dig, och även om du kanske inte är ledare (det kan jag inte avgöra genom denna tråd) så har hon iallafall förtroendet och den positiva respekten för dig! Kan bara grattullera.
Jag vill även ge dig ett stort pluss och en
för att du är villig att lägga ner tid på att lösa problemet. En snabbfixning kan ibland behövas, ex om man akut måste till veterinären, men de ger sälland hållbara resultat, och de är inte just mot hästen.
Ger man problemet tid att lösas, får hästen en chans att tänka på vad du vill ha fram, och tid till insikt att det inte är hemskt, och det kommer ge ett bättre, och hållbarare, resultat.
Jag föreslår som LIA, klipp ner hanteringen av problemet i mindre bitar.
Kom ihåg att ge hästen tankepauser mellan varje steg/framgång. Ju större framgången är, ju längre tid att tänka... Tankepuaserna är din gyllene nyckeln och det som ska ta er till insikt.
1)
Det första du måste få henne att förstå är signaler, att skapa ett "språk" mellan er. Där du kan signalera till henne "ta steg frammåt" och "ta
ett steg bakåt".
Utan detta kommer du ha det svårare att göra dig förstådd, och du kommer även att få ett sämre resultat.
2)
Arbeta hästen med att lära dig att ge signal för att den ska backa, och att den ska gå fram. När den förstår vad du försöker få fram, så kan du gå till steg 3.
3)
Nummer tre är att
utan transport, men med "attrapper" som
inte skrämmer henne (här får du välja atrapp efter hästens reaktion) träna lastning... Approach and retreat.
Ett steg fram, ett tillbaka, två steg fram, ett tillbaka, två steg fram, ett tillbaka osv. Ibland kan det behövas två steg tillbaka och tre steg fram, eller ett steg fram och en halt, följt av ett steg tillbaka.
Du behöver läsa av hästen och se vad som är mest lämpligast.
4)
Steg 4, att introducera transporten, men inte gå in...
Arbeta med rampen, inte med transporten.
Om möjligt (och du anser att det inte finns någon risk med det) försök att stänga av själva transporten. Antingen, om det räcker, med bara bakbommarna eller med ett tygstycke så hon över huvudtaget inte kan se in i transporten.OBS! Väldigt viktigt att inte kombinera bakbommar och filt. Hon ser inte bommarna då och kan rusa rakt på dom och göra sig illa.
Nu skall du använda dig av approach and retreat igen. Börja en bit från transporten. Ett steg fram, ett tillbaka, två steg fram, ett tillbaka osv...
Upp på transporten med 1 hov. tillbaka, upp med samma hov igen (eller den andra) och nästa, och tillbaka helt från rampen...
Upp med framdelen, och av. Upp med bakbenen också, och av med hela hästen.
Osv.
5) När hon lugnt och sansat kan stiga på och av från transporten, och gör detta med lugn och ro, så kan du ta bort ev filt, eller öppna upp bakbommarna.
Fortsätt på samma sätt. Ett steg fram, ett tillbaka, två steg fram, ett tillbaka osv...
Använd din känsla för vad som är bra, när det känns rätt och när du behöver gå ett steg tillbaka i träningen.
Nyckelord här är lugn människa, och tid... Ju mer tid du satsar på det hela och ju längre tid du tar på dig på varje övning, desto bättre kommer det lyckas.
Tänk på att andas, gärna gäspa och sucka... Det låter väldigt fånigt men det är frågan om att skicka över signaler till hästen via ditt kroppsspråk som säger "alt är lugnt och jag är avslappnad".
Denan teknik (approach and retreat) är väldigt praktiskt. Jag har haft elever med hästar som vägrat gå in, som i slutändan näst intill travar in, just för att de aldrig känner sig trängda i en situation. Approach and retreat ger hästen möjlighet att andas, ta ett steg tillbaka och säga, det där var inte så farligt.
Det kan jämföras med att träna bort en spindelfobi. Om någon skulle kasta en spindel i ansiktet så blir människan givetvis rädd.
Medan du kan träna bort en spindelfobi på bara några timmar om du använder dig av approach and retreat. Tänk på att en häst inte har en människas logiska sätt att tänka, och att det därför kommer ta mer tid än ett par timmar en dag.
Att hon rusar ut vid frontlastning är troligast för att hon känner sig trängd och vill bort från en otäck situation. Hon vill inget illa med att hon springer på dig, hon menar inte att visa brist på respekt, hon vill bort och hon ser dig inte... (gissar jag). Här har den "intelligenta" delen av hjärnan slutat att fungera och överlevnads instinkten har tagit över.
Undvik att lasta när det är mörkt, nöden har ingen lag, men undvik om du har alternativ, och träna inte på att lasta i mörker. När hon går in i transporten så vänjer sig ögonen vid mörkret på ca 30 min-1 timma. Beroende på hur kraftig övergången är mellan ljus och mörker.
Så i den första filmen, så ber du henne i stort sett att backa ut i ett stort svart hål. Troligast rätt läskigt. Vi tänker inte på sådant alla gånger, men det är otroligt viktigt för hästen. Fundera på om du kan lösa det på något sätt, så du slipper lasta av från ljus till mörker även i framtiden (ex när ni kommer hem sent från en träning).