Hittar inte exakt vart jag har läst det
men möjligen har det blivit en egen föreställning efter att ha läst ett antal argumenterande texter där just "skonsamt" framhävs till skillnad från när man läser om soja.
Här är två exempel från två olika foderföretag om potatisprotein:
Potatisprotein har ett högt biologiskt värde med en gynnsam aminosyrasammansättning. Potatisprotein är smakligt, skonsamt och lättsmält. Potatisprotein är ett mycket finfördelat mjöl som lätt dammar. I samband med pelletering av foder försvinner problemet.
Valet av potatisprotein som proteinkälla speglar en av de principer som styr produktutvecklingen /../Vi vill kunna erbjuda foder som samspelar med hästens naturliga processer för att bearbeta och utnyttja foderstatens näringsämnen
Samtidigt som Planck skriver om SOJA i sin bok:
För att undvika störningar i fodersmältningen bör det endast utfodras i små givor. Proteinkvaliteten liksom smakligheten är god.
I samma bok nämner hon inget om små givor och störningar i fodersmältningen när hon talar om potatisprotein. Men det kan ju vara en tillfällighet.
Så sammanfattningsvis kan det kanske vara min egen tolkning.....?