Plågad av kärlek, älskad till döds?

Japp, kvinnan med stort H!! :cool:
Men du vad envis du är!

Jag garanterar dig att de flesta kommer undan med en tiodagars kur med NSAID och rätt hanterad behöver inte fång vara ett smärtsamt tillstånd. Däremot tar det tid för hoven att bli helt återställd men under denna tid är hästen inte halt och kan röra sig som den behagar (hoven/arna bör inte belastas i onödan).

Det finns ett stort antal fånghästar som lider men många skulle kunna slippa det om de fick rätt behandling från början.

Bara för att få saker och ting på rätt plats så har min häst inte gått på smärtstillande i ett år och ingen veterinär har någonsin dömt ut min häst. Han har varit halt under den akuta fasen och när blödningar i sulan har gjort sig tillkänna fö har han glatt galoppat i hagen med polaren under hela året. Jag tänker inte gå in i detaljer eftersom du uppenbarligen inte är så insatt.

Jag behövde ta röntgenplåtar till hovslagaren och var därför tvungen att besöka en klinik och det var där jag fick en dålig prognos med en behandling som var helt uppåt väggarna (hovslagaren hade förberett mig på vad de skulle säga). Jag bestämde att inte åka tillbaka dit för fler bilder och åkte till en annan klinik.
Den första kliniken dömer ut hästar pga vad de kallar kroniskt fång och remitterar inte vidare till folk som kan. Om det nu är en prestigefrågan så är detta vedervärdigt i mina ögon och jag tycker inte det är så mycket bättre om det är pga okunskap.

Skit samma, jag är väl djurplågare men tänk om jag kan så pass mycket att jag kan bedöma om vet har rätt och fel? Tänk om jag, min hovslagare, distriktaren och klinikens personal har rätt…
Jag får acceptera att det finns folk som anser att fånghästar skall avlivas på plats vid upptäckt eftersom själva behandlingen är att betrakta som djurplågeri.

För att återgå till din fråga så kan vi bara hoppas att veterinären är så pass raka att det sätter stopp för onödigt lidande och att den enda agenda de har är hästens välbefinnande, inte prestige, inte forskning, inte okunnighet m.m. Det är det jag hoppas min vet och hovisar har som mål.
 
Som sagt tidigare: jag skulle låta en blind häst leva om jag kunde ta hand om den, och inte utsätta den för onödiga risker. Om inte skulle jag ha valt att avliva den. Läste i Min Häst om en fd. travare som hade sålts till en äldre man, p ga att han var slut i benen. Denne man hade låtit honom gå iallafall, ridit honom som vanligt etc etc. När hästen en gång fick en förkylning (el. dylikt) ringde han veterinären. Veterinären kom ut och såg en utmärglad häst som inte kunde resa på sig, sam thade kraftig frossa. Hästen låg under FYRA tjocka vintertäcken, och slutade ändå inte att skaka. Det visade sig senare att mannen hade ring till ett antal veterinärer innan som också hade dömt ut hästen, och sedan ringt till en så kallad hästviskare, som sagt att hästen ville leva och att han därför inte borde avliva den. Mannen klassade veterinärerna som dumma i huvudet. Hur FAN tänker en sån människa igentligen?? :confused: :confused: :cry: :mad: :cry: :mad: :confused: :( Bra undrar.. Tack för meii
 
Envis? Joho du det kan du ge dig på... :p :D
Nej jag är inte insatt i ditt fall, utan talar generellt om och av mina erfareheter...

Jag har inte heller sagt att fånghästar ska avlivas på plats, jag har sagt att fång gör ONT och jag tycker inte det är acceptabelt att de ska gå längre perioder med den smärta som faktiskt uppstår vid ett tillstånd som fång- vad gäller din häst har jag ingen aning om vad folk sagt eller inte sagt! Hurvida du gör rätt eller inte... :crazy: :)
Jag talar om mina erfareheter... :D
 
Går bra att kopiera! :)

Bara en fråga? HUR tar du hand om en blind häst, hur kan du ge ett flyktdjur den trygghet den behöver om den är blind? En blind häst har inte en chans och du kan ju tänka dig den panik en blind häst måste uppleva om den blir skrämd... :mad:
Att ha hand om en blind häst- är för mig dygnet runt oavbrutet och gör du det tycker jag å andra sidan du åsidosätter hästens naturliga behov...
Vad är onödiga risker för en häst som inte ser något?? En pinne, en buckla i marken, en grop, staketet??? :confused:
 
Vi pratar båda från egen erfarenhet ;) och gör inte alla det??

Jag är inte ute efter ett godkännande av mitt handlande även om det kan låta så på mina inlägg.
Ännu har min häst inte nynnat Lena PH:s låt i hagen så han är på bättringsväg :D.

Jag håller med dig rent allmänt i frågan ( exklusive fång) men jag är liiiite trött på snack om djurplågeri.
Ni vet: hästen inne => djurplågeri, hästen ute => djurplågeri, täcke => djurplågeri, inte täcke => osv.
I det här fallet är ju frågan mer befogad att ventileras.
 
Håller med!
Det finns många djur som får gå alldeles för länge och verkligen lida. bara för att äg som du skrev älskar sina djur. men då kan man ju som sagt undra om dom verkligen älskar dom? Måste ju vara värre att se sitt djur lida.
Men det är svårt att ta bort sin älskade hund katt häst. Men tyvärr är det något man måste gå igenom om man har djur. Tragiskt men sant
 
När LIDER hästen?
svårt och säga, en häst kan ju lida både fysikt och psykiskt
Men ser man att hästen mår väldigt dåligt, blir apatisk, äter inte, dricker inte, har väldigt ont ect. Då är det väl dags och börja fundera på saken anser jag. Men visst man ska ju självklart ta reda på orsaken till lidandet om den inte är uppenbar eller man vet om den redan.
Ex: en häst med brutet ben är ju ganska självklart att den lider. Det ser man ju.
En häst som har haft massor med olika ägare, blvit misshandlad och vanskött tidigare i livet men kommer till en som tar hand om den, kan ju fortfarande lida psykikt.

menar med det bara att det kan vara svårt och se när (och framförallt hur och varför) en häst lider. Men självklart ska man inte låta den lida i onödan
 
Alla talar knappast av egen erfarehet, utan snarare är åsikterna grundade på vad man lärt och hört...
Få har erfarehet av allehanda sjukdommar.. :)

Du kan varken bli "utdömd eller godkänd" när det gäller ditt handlande i din hästs fall- du har inte givit anamnes eller på annat sätt låtit oss tagit del av just ditt fall..

Ang. hästen ute/inne/täcke/naken osv,,
Enligt mig har du gått för långt om du inte har hästen ute långa perioder pga att skaderisken är hög, du inte har hagar eller liknande... det gäller även hästar med sjukdomshistoria som gör att den inte kan vistas i hage/bete långa perioder...
Täcke skall använas med måtta!
Mina åsikter! :D
 
Vi har ett praktexempel på just denna slags egoism här i byn, men i detta fall gäller det en hund. Det är en gammal man som kommer upp hit till sin stuga om somrarna. Han är ensam, har inga barn och ingen maka. Men så har han på senare år tagit över sin systers hund.
Pappa har en hel del kontakt med denna äldre man då han hjälper honom en del med stugan. Sist mannen var uppe var hunden så illa däran att han nästan inte kunde gå. Bakbenen bar honom nästan inte. han var alldeles krum i ryggen och fick nästan släpa sig fram med frambenen. Under den tid de tillbringar i lägenheten i Sthlm (alltså minst 95%) går den aldrig ut. Den klarar det inte. Den får gå på toaletten inne, som denna man inte ser nåt konstigt alls med. Pappa försöker övertala honom om att det är fel att ha kvar hunden för sin egen skull när det är så uppenbart att han lider. Han har erbjudit sig att åka till veterinären och var gå igenom själva insomnandet ifall det är det denne man bävar inför. Men han pratar för döva öron. Vad gör man då? Är detta anmälbart? :(
 
Det tror jag bestämt är anmälningsbart, låter fruktansvärt att plåga djuret på det viset. Frågan är bara vart man anmäler det och till vem?
 
Det går alldeles utmärkt om man ser till att hästen är i trygg och invand miljö! Samma box, samma hage, samma ridbana och personer runtomkring den som den känner och litar på.
Dom utvecklar en otrolig känsla och tar det lugnt. Och det är ett stort ansvar men det går och ha en blind häst som mår bra! :)
 
Jag ger upp! :mad:
Inser du inte själv vad det är su pratar om och försvarar, så hoppas jag bara tt du någon gång i livet får uppleva det en blind häst måste uppleva... Då kanske du förtår vad maktlöshet är! :mad: :mad: :mad:
 
Det räcker med grundläggande hästkunskap för att klara av att veta!
Det räcker oxå med att vara i en situation där man är totalt maktlös och utlämnad, för att förstå hur det känns för ett flykt djur att totalt förlora synen!

Jag säger inte emot att det kan funka jätte bra om hästen har en trygg miljö att leva i, men den dagen något förändras, något nytt sker... en fullt välmående häst med 2 välfungerande ögon märker förändringar och eftersom de är flykt och betes djur så är det inte helt ovanligt att även dessa skräms i vardagen...
Säg att grannens hund kommer lös och in i hagen, de flesta hästar reagerar på en sådan sak med att fly till en början... vad gör en blind häst? :confused: :mad:
Det handlar inte om vardagen, utan när något sker som skrämmer hästen, så kan du ju själv tänka ut vad en blind häst känner... :cry:
Just därför skulle jag aldrig behålla en blind häst, oavsett vilken trygg tillvaro jag kan ge den, så finns det alltid faktorer som jagh inte kan gardera mig för och jag skulle aldrig utsätta en häst för det...
 
Jag förstår vad du menar men som jag har skrivit tidigare, det är ett extremt stort ansvar en ägare tar på sig att ha en blind häst och det går mycket mer tid än med en seende men eftersom jag har levt med en blind häst kan jag fortfarande intyga att om hästen lever i en trygg och mycket invand miljö så kan den terrängen och kan sin hage om den måste springa(jag har själv sett det) dessutom är det flock djur och eftersom det det är alltid samma hagkompisar som är väl medvetna om att hon har ett handikapp så tar hon även skydd hos dom.

Det är inte en optimal lösning men det är ett alternativ!
 
...eller också blir det som med mamma och hennes gamla hund. Den blev gammal och ful, rätt rund och gick långsamt samt luktade riktigt illa.

Mamma gick till veterinären regelbundet BARA för att inte missa den dag då jycken inte ville längre (ung en gång varje eller varannan månad var de hos veterinären). Jag var tillsagd att säga till om jag ansåg att det var djurplågeri att ha hunden kvar. Trots detta kunde inte omgivningen låta bli att framföra sina åsikter om att "det vore snällare att låta den somna in"! Varpå mamma blev stressad och for till veterinären. Varpå veterinären förklarade för mamma att hunden var gammal - hunden var inte sjuk. Det tog hunden timmar att gå sin vanliga prommenad. Men mamma hade tiden att låta den lufsa runt. Hon hade tid att gå ut ofta med en hund som inte längre höll så tätt alla gånger.

Många gånger framför människor åsikten att det vore snällare att låta djur somna in, eftersom de själva inte vill konfronteras med skröplighet eller för att de själva inte har tid/råd/lust att lägga den extra tid och omvårdnad som ett åldrande eller sjukt djur kräver. (Fast vi kanske ska slå ihjäl alla hästar vid 17, alla hundar vid 8... innan ålderskrämporna. Vi kunde ordna ett litet Buke-kommando som for runt och avlivade djur. Vi kunde också ta alla djur som varit hos veterinären mer än sju gånger per år. Alla älgar, rådjur etc som ingen tar hand om. Kommando Buke skulle spara många djur lidande)

Som vanligt har myntet två sidor. Ja, det är ett problem att folk ibland håller sina djur vid liv trots att det kanske inte är det bästa (men detta problem är nog litet jämfört med människor som behandlar sina djur med oförstånd, slaktdjursindustrin etc). Men man ska inte tro att man automatiskt vet bättre än andra djurägare och inte heller att man är ett sådant proffs att man med en blick kan avgöra att någon har hållt liv i sitt djur för länge. Gamla djur gör också som gamla människor - när det inte längre har något värde så slutar de. De slutar äta och dricka och dör. Sjuka djur träffar ofta veterinären, som borde ha sin plikt att säga till.

Direkt till Axelle: vet ni hur hunden har det i lägenheten eller tror ni att det är så? Om ni känner den gamla mannen så väl att ni VET hur hans hund har det - då känner ni honom så väl att ni kan säga följande till honom: "vi tror att din hund mår dåligt - skulle du kunna tänka dig att åka till veterinären och kolla hur den mår. kanske är den så gammal att det vore bäst att låta honom somna in." Hur skulle du själv känna om grannarna erbjöd sig att åka och avliva ditt husdjur?
 
Just därför skulle jag aldrig behålla en blind häst, oavsett vilken trygg tillvaro jag kan ge den, så finns det alltid faktorer som jag inte kan gardera mig för och jag skulle aldrig utsätta en häst för det...

OK, lämna blinheten åt sidan... hur garanterad är du för faktorer som skulle skrämma en seende häst? Hur VET du att en blind häst skulle bli mer rädd för lösa hundar än en seende? Vill du ha garantier kan du inte ha häst öht!
 
En häst på skolan avlivades för ett tag sen.
Pga av påbörjad spatt i båda bak och pålagringar under ryggraden :crazy: . han var pigg och glad och i fint hull och i början tömkördes han och reds lätt ibland men efter bara ett kort tag så tömkördes han bara. Men spatten blev värre och så även pålagringarna och han kunde då inte tömköras heller. Visst han hade kunnat gå som sällskap men han älskade verkligen att bli riden och blev stressad och irriterad om han inte fick jobba.
Han hade då alltså mått väldigt psykiskt dåligt av att bara gå i en hage och strosa och då tog dom bort honom istället.
Det märktes tidigt att han inte mådde bra av att bara stå.
Även om det var väldigt synd att dom fick ta bort honom (var en otroligt mysig häst :love:) så tycker jag att dom gjorde rätt. Dom visste att han inte skulle må bra av att bara gå i en hage och lät honom slippa lida.
*vad luddigt det här blev nu* :crazy:
 

Liknande trådar

Hästmänniskan jag la av det här med hästar för ca. 3 år, när jag tog beslutet att ta bort honom. De första 2 åren jag hade hästen, letade jag efter...
Svar
9
· Visningar
1 528
Senast: vildeld
·
Hundhälsa Den 20 Maj 2006 var den lyckligaste dagen i hela mitt liv. Då hämtade jag hem min första, alldeles egna hund, Unni. En samojed tik som...
Svar
4
· Visningar
1 277
Senast: lady_vip
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp