Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag läser samma var gång.F'låt, totalt OT.
Läser rubriken och det tar en bra stund innan jag fattar att det inte är ämnet selen. Det fanns en tid när E-vitamin och selen kunde få precis alla hästar att må toppen.....
/f.d. hästuppfödare
Jag läser samma var gång.
Nja... Alla hästar behöver såklart både selen och e-vitamin i tillräcklig mängd för att må väl, ingen individ mår väl om hen har brister men att det skulle marknadsförts som något som skulle få precis alla hästar att må toppen har jag aldrig hört. När var detta?F'låt, totalt OT.
Läser rubriken och det tar en bra stund innan jag fattar att det inte är ämnet selen. Det fanns en tid när E-vitamin och selen kunde få precis alla hästar att må toppen.....
/f.d. hästuppfödare
90-00 tal? Mycket prat om våra selenfattiga jordar. Det var helt självklar att man skulle ge extra selen.Nja... Alla hästar behöver såklart både selen och e-vitamin i tillräcklig mängd för att må väl, ingen individ mår väl om hen har brister men att det skulle marknadsförts som något som skulle få precis alla hästar att må toppen har jag aldrig hört. När var detta?
Ja det är helt självklart att man ska ge selen. Gör man inte det får hästen selenbrist och far illa. Det är inget hittepå att det inte längre finns selen i mätbar mängd i våra jordar. Det här upptäcktes då fler och fler kalvar föddes döda eller dog strax efter födseln. Det är nämligen så man märker selenbrist i sista steget, ungarna överlever inte men då har individen haft selenbrist länge.90-00 tal? Mycket prat om våra selenfattiga jordar. Det var helt självklar att man skulle ge extra selen.
Detta var inget lokalt, det diskuterades på foderutbildningar (SLU), i press och bland veterinärer och foderrådgivare. Samt bland avelsfolk.
Då fattade du mig helt fel.Ja det är helt självklart att man ska ge selen. Gör man inte det får hästen selenbrist och far illa. Det är inget hittepå att det inte längre finns selen i mätbar mängd i våra jordar. Det här upptäcktes då fler och fler kalvar föddes döda eller dog strax efter födseln. Det är nämligen så man märker selenbrist i sista steget, ungarna överlever inte men då har individen haft selenbrist länge.
Du beskrev det som att det var något hittepå som typ något fancy foder som lovade guld och gröna skogar och därför blev jag fundersam på vad du menade. Att hästar behöver selen och övriga mineraler i rätt mängd och att e-vitamin behöver ges när hästen inte går på växande gräs är grundkunskap.
Ja det gjorde jag isåfall.Då fattade du mig helt fel.
Jag har högskolepoäng i utfodring. Behöver ingen undervisning. När jag var aktiv var jag påläst om allt det senaste i forskningen.
Men jag tror också på noggranna foderanalyser. Det är inte bara selen som behöver kompletteras i många foder.