De ridskolorna jag känner till har hårdgjorda hagar, så de är inte enorma.Gissar att markens storlek kan bli ett bekymmer för många ridskolor? Krävs ju större hage för lösdrift, om det inte ska bli söndertrampat.
Tycker det är en bra grej iaf
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
De ridskolorna jag känner till har hårdgjorda hagar, så de är inte enorma.Gissar att markens storlek kan bli ett bekymmer för många ridskolor? Krävs ju större hage för lösdrift, om det inte ska bli söndertrampat.
Tycker det är en bra grej iaf
Här är en artikel om en rätt intressant studie om magsår på "frilevande" hästar på Island som togs in på stall och kom i träning: https://www.magasinettolt.dk/blog/9644-2/ Den är på danska, så hoppas det går bra. Den svarar ju inte helt på din frågeställning men visar tydligt att även hästar som lever ett "naturligt" liv i flock på stora gräsytor även de kan drabbas av magsår och att det faktiskt kan förbättras i hög grad av att komma in på stall och utfodras med hö/hösilage minst tre gånger dagligen. Dock har nog de här hästarna i stort sett ständig kontakt med andra hästar oavsett de är på stall eller ute - det är rätt vanligt på Island att det inte ens är galler mellan boxarna, utan att hästarna fritt kan nå varandra även när de står på box,Jag efterlyser studier som undersöker sammanhang mellan magsår och om hästen går själv eller med kompis. Sen skulle jag också vilja se ett förbud på att helt täcka mellan boxar. Jag tycker att det alltid ska finnas ett utrymme där hästarna kan känna varandra om de vill.
Faktum är att det verkligen vore vettigt för de flesta ridskolor för då hade man faktiskt kunnat ha kvar spiltorna för det fåtalet timmar hästarna är inne och inte rids.
Att vara ett djur i det vilda är kanske naturligt men knappast stressfritt.Här är en artikel om en rätt intressant studie om magsår på "frilevande" hästar på Island som togs in på stall och kom i träning: https://www.magasinettolt.dk/blog/9644-2/ Den är på danska, så hoppas det går bra. Den svarar ju inte helt på din frågeställning men visar tydligt att även hästar som lever ett "naturligt" liv i flock på stora gräsytor även de kan drabbas av magsår och att det faktiskt kan förbättras i hög grad av att komma in på stall och utfodras med hö/hösilage minst tre gånger dagligen. Dock har nog de här hästarna i stort sett ständig kontakt med andra hästar oavsett de är på stall eller ute - det är rätt vanligt på Island att det inte ens är galler mellan boxarna, utan att hästarna fritt kan nå varandra även när de står på box,
Intressant! Jag har inte läst den senaste forskningen om magsår men vad jag läst så finns det koppling till utfodring, formen hästen rids i och även antal timmar i veckan som hästen tränas i trav och galopp. Det hade varit intressant om just aspekten kompis i hagen undersöktes och vilka konsekvenser det eventuellt kan ge fysiskt.Här är en artikel om en rätt intressant studie om magsår på "frilevande" hästar på Island som togs in på stall och kom i träning: https://www.magasinettolt.dk/blog/9644-2/ Den är på danska, så hoppas det går bra. Den svarar ju inte helt på din frågeställning men visar tydligt att även hästar som lever ett "naturligt" liv i flock på stora gräsytor även de kan drabbas av magsår och att det faktiskt kan förbättras i hög grad av att komma in på stall och utfodras med hö/hösilage minst tre gånger dagligen. Dock har nog de här hästarna i stort sett ständig kontakt med andra hästar oavsett de är på stall eller ute - det är rätt vanligt på Island att det inte ens är galler mellan boxarna, utan att hästarna fritt kan nå varandra även när de står på box,
Problemet är ju att många ridskolor legat "lantligt" när de byggdes men eftersom kommuner ofta inte tar hänsyn till ridskolor som hobby för många barn och unga så har de byggts in och blivit av med markerna genom åren.En sak som jag tycker borde debatteras mer är utevistelse och hagar. Jag vet ett antal stall som fortfarande bara har typ fyra timmars utevistelse i små rutor. Detta är en känslig fråga och jag märker att om man tar upp det så blir svaret ofta att "ja men det finns inte mer mark vid detta stallet, det har byggts så mycket bostäder i närheten. "
När det handlar om ridskolor så har jag hört svar som att ställer man större krav på utevistelse så kommer det inte finnas några stall närmare städer och det är tråkigt för alla de barn som inte kommer kunna rida eller umgås med djur. Och ja... det vore tråkigt om det blir så. Men samtidigt- någonstans känner jag att man måste börja göra ett val. Människors rätt att rida och ha hästar nära eller hästarnas rätt till utevistelse som är mer än bara små rutor och några få timmar.
Och när det gäller människors hobbyer så behöver man ju också göra ett val. Vill man åka slalom behöver man bo nära backar, vill man segla behöver man bo vid hav eller sjö. Även den som bor på landet långt från städer kanske inte heller har samma utbud om man tex vill dansa, spela teater etc.
Jag förstår tanken att man vill att djur ska finnas så alla som vill kan få umgås med dessa. Men jag har mer och mer börjat fundera kring att det inte är hållbart att hålla hästar på det sätt som jag ser att många stall har det gällande just hage/ utevistelse. Jag har även frågat flera personer om sällskap när dessa låter sina hästar gå själva i sina små rutor. Jag vet att det kan finnas speciella omständigheter för vissa hästar men när dessa har som grundinställning att "det är bättre att hästar går själva för att annars blir det skador." Visst kan det bli skador men det handlar ju också om förutsättningarna tänker jag.
Så... skulle man behöva lagstifta mer? Eller hur får man till bättre utevistelse? Jag gissar att folk också har olika inställning till utevistelse dvs att vissa inte tycker det är lika viktigt som jag gör eftersom man tycker dessa stall är okej...
Men är inte detta en viktig fråga om vi ska komma framåt när det gäller hur vi håller hästar?
Jag förstår hur du tänker. Jag tycker dock att det inte går att jämföra. Jag har också hört det argumentet, men att ridas 3-4 gånger om dagen kan i mina ögon aldrig ersätta utevistelse med sin art. Så jag tycker personligen inte så mycket om när jag hör det resonemanget från t.ex ridskolor. Det är ju även för det mentala välbefinnandet som hästen är ute, för att ströva och söka föda tillsammans med sina artfränder. Att bli riden är ju inte ett behov hästen har.Något man inte får glömma när man pratar just ridskolehästar är att de oftast åtminstone får rejält mer rörelse än en privathäst, utöver hagvistelsen. De går ju i regel mer än en lektion per dag. Säger INTE att det är okej med jättekort utevistelse för det, men ändå värt att ha i åtanke.
Det håller jag med om. Men det är i alla fall betydligt bättre än alla de privathästar som står ensamma ute i små rutor för att sedan komma in och ridas i max en timme. Tror inte att ridskolehästar är de som har det värst, rent generellt. De går dessutom ofta i flock under sin utevistelse.Jag förstår hur du tänker. Jag tycker dock att det inte går att jämföra. Jag har också hört det argumentet, men att ridas 3-4 gånger om dagen kan i mina ögon aldrig ersätta utevistelse med sin art. Så jag tycker personligen inte så mycket om när jag hör det resonemanget från t.ex ridskolor. Det är ju även för det mentala välbefinnandet som hästen är ute, för att ströva och söka föda tillsammans med sina artfränder. Att bli riden är ju inte ett behov hästen har.
Många ridskolor har mycket utevistelse i flock rätt stpr del av året.Jag förstår hur du tänker. Jag tycker dock att det inte går att jämföra. Jag har också hört det argumentet, men att ridas 3-4 gånger om dagen kan i mina ögon aldrig ersätta utevistelse med sin art. Så jag tycker personligen inte så mycket om när jag hör det resonemanget från t.ex ridskolor. Det är ju även för det mentala välbefinnandet som hästen är ute, för att ströva och söka föda tillsammans med sina artfränder. Att bli riden är ju inte ett behov hästen har.
Ja, det håller jag med om. Det tråkigaste är hästar som står så ofantligt lång tid inne på box - mer än vad de är ute. Typiskt inne i storstad dessvärre.Det håller jag med om. Men det är i alla fall betydligt bättre än alla de privathästar som står ensamma ute i små rutor för att sedan komma in och ridas i max en timme. Tror inte att ridskolehästar är de som har det värst, rent generellt. De går dessutom ofta i flock under sin utevistelse.
Jag har haft blandade erfarenheter. En lantlig liten ridskola med lång utevistelse i stora gräshagar i flock och en ridskola centralt med utevistelse ca. 5 timmar i - några i flock, några i egna rutor - fast med begränsad hårdgjord yta så de står mest av tiden. Sistnämnda gör sitt bästa utifrån marken de har, men det kan bli bättre med utevistelse.Många ridskolor har mycket utevistelse i flock rätt stpr del av året.
Där jag har inblick går hästarna ute nattetid mellan maj-okt/nov. Idealet hade ju varit att kunna preparera mark och göra lösdrifter för lerperioden men det är ändå ett liv i flock de timmar de är ute resten av året.
Fast då blir det ju människans psykiska hälsa som anses viktigare än hästens?
Jag mår mentalt mycket bättre när jag är med mina hästar än när jag har hästfria dagar. Men jag kan inte motivera för mig själv att mitt mående är viktigare än mina hästars.
Gissar att markens storlek kan bli ett bekymmer för många ridskolor? Krävs ju större hage för lösdrift, om det inte ska bli söndertrampat.
Tycker det är en bra grej iaf
Problemet är ju att många ridskolor legat "lantligt" när de byggdes men eftersom kommuner ofta inte tar hänsyn till ridskolor som hobby för många barn och unga så har de byggts in och blivit av med markerna genom åren.
Jag är inte jättebra på magsår men fick ett ryck en gång och läste ett gäng studier, det verkar skilja sig åt en del beroende på vilken del av magen på påverkas? Det jag tog med mig var framförallt hur viktigt det är att hästar inte motioneras på tom mage utan att de måste ha ordentligt med foder i magen för att inte magsyran ska skvalpa runt och orsaka sår.Intressant! Jag har inte läst den senaste forskningen om magsår men vad jag läst så finns det koppling till utfodring, formen hästen rids i och även antal timmar i veckan som hästen tränas i trav och galopp. Det hade varit intressant om just aspekten kompis i hagen undersöktes och vilka konsekvenser det eventuellt kan ge fysiskt.
Man har teorin att magsår i övre delen är relaterat till.felaktig utfodring medan påverkan på nedre delen är mer komplext och troliga orsaker är stress, sjukdom och viss medicinering.Jag är inte jättebra på magsår men fick ett ryck en gång och läste ett gäng studier, det verkar skilja sig åt en del beroende på vilken del av magen på påverkas? Det jag tog med mig var framförallt hur viktigt det är att hästar inte motioneras på tom mage utan att de måste ha ordentligt med foder i magen för att inte magsyran ska skvalpa runt och orsaka sår.
Jag förstår hur du tänker. Jag tycker dock att det inte går att jämföra. Jag har också hört det argumentet, men att ridas 3-4 gånger om dagen kan i mina ögon aldrig ersätta utevistelse med sin art. Så jag tycker personligen inte så mycket om när jag hör det resonemanget från t.ex ridskolor. Det är ju även för det mentala välbefinnandet som hästen är ute, för att ströva och söka föda tillsammans med sina artfränder. Att bli riden är ju inte ett behov hästen har.
Jag tycker det handlar om flera olika nivåer. Ja en ridskolehäst som gör flera timmar spenderar då mindre tid på box än privathästen med samma längd på utevistelse. De får också mer motion vilket kanske motverkar sjukdom.Något man inte får glömma när man pratar just ridskolehästar är att de oftast åtminstone får rejält mer rörelse än en privathäst, utöver hagvistelsen. De går ju i regel mer än en lektion per dag. Säger INTE att det är okej med jättekort utevistelse för det, men ändå värt att ha i åtanke.
På mi hemmaklubb har det byggt på detta viset. Lösdrift på nätterna, här finns ligghallar med halm, grusade ytor för att undvika lera och automatisk utfodringsstationerFinns ju ett par stycken i alla fall som byggt lösdrift med skötselstall där hästarna står i spilta. Tror de varit nöjda?
Generellt mycket bättre för personalen också.
Ja, vad gäller just de här hästarna så var de i så lätt träning att det bedömdes inte påverka eventuella magsår, utan slutsatsen var att det var just regelbunden, individuell utfodring med tillräckliga mängder grovfoder som gjorde att stor del av de hästarna som hade magsår när de togs in på stall faktiskt återhämtade sig under de åtta veckor som de tränades.Intressant! Jag har inte läst den senaste forskningen om magsår men vad jag läst så finns det koppling till utfodring, formen hästen rids i och även antal timmar i veckan som hästen tränas i trav och galopp. Det hade varit intressant om just aspekten kompis i hagen undersöktes och vilka konsekvenser det eventuellt kan ge fysiskt.