- Svar: 57
- Visningar: 5 390
Hingsten Öjvind, avlad och född i Långasjö söder om Emmaboda, ska ut på en lång resa med ett viktigt uppdrag: Hans gener ska ge ny livskraft till den svenska stammen av den anrika rasen Gotlandsruss.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Men precis, de måste ju anse att de kan verifiera härstamningen men hur ska det göras efter så lång tid.När jag läste om vilka i Sverige, från Russavelsföreningen, som är inblandade i projektet, så gör jag antagandet, att de kommer att verifiera härstamning på de ston som betäckts, och deras avkommor, på ett klokt sätt.
Men det vore väldigt intressant att få läsa om projektets upplägg, lite mer på djupet, för att få den djupa förståelsen för hur det hela verkligen ska gå till .
De tänkte importera någon russhingst från USA men det fanns ingen, så de skickar en dit och hoppas på hingstföl som kan importeras till Sverige för att bredda avelsbasen här.När jag läste om vilka i Sverige, från Russavelsföreningen, som är inblandade i projektet, så gör jag antagandet, att de kommer att verifiera härstamning på de ston som betäckts, och deras avkommor, på ett klokt sätt.
Men det vore väldigt intressant att få läsa om projektets upplägg, lite mer på djupet, för att få den djupa förståelsen för hur det hela verkligen ska gå till .
Det som synts nu, är ju egentligen mest att en unghingst exporterats. Och att det finns ett rudiment till en avelsorganisation för Russ i USA.
Alla frågorna om verifiering av härstamning, registrering av de kommande avkommorna, hur avelsvärdering ska genomföras m.m. är ju enbart frågetecken, för oss som inte är inblandade.
Kollade häromdagen.De tänkte importera någon russhingst från USA men det fanns ingen, så de skickar en dit och hoppas på hingstföl som kan importeras till Sverige för att bredda avelsbasen här.
Det borde väl finnas mer info på russavelsföreningens(?) hemsida. Jag har inte kollat så vet inte.
Antagligen på liknande sätt som människor dna-släktforskar. Man kan ju på människa hitta gemensamma anor väldigt långt tillbaka i tiden fastän det inte fanns dna-analyser på den tiden.Men precis, de måste ju anse att de kan verifiera härstamningen men hur ska det göras efter så lång tid.
Gemensamma anor ja men här är det inte de gemensamma utan de eventuellt ickegemensamma som finns med som är problemet. Man kan garanterat avgöra att stona har russhärkomst men hur avgör man att de är tex 12,5% av annan ras?Antagligen på liknande sätt som människor dna-släktforskar. Man kan ju på människa hitta gemensamma anor väldigt långt tillbaka i tiden fastän det inte fanns dna-analyser på den tiden.
Det finns säker dna-tester för det också.Gemensamma anor ja men här är det inte de gemensamma utan de eventuellt ickegemensamma som finns med som är problemet. Man kan garanterat avgöra att stona har russhärkomst men hur avgör man att de är tex 12,5% av annan ras?
Och det är ju just det jag undrar över hur man gör. Att jämföra mot något känt är lätt men att jämföra mot något okänt, här ett gigantiskt antal raser, är betydligt svårare. Det blir ju ännu svårare iom att man redan har korsat in nytt blod i russet så om man får träff på det blodet är det då från den planerade inkorsningen eller kommer det från ny inkorsning.Det finns säker dna-tester för det också.
Det finns säker dna-tester för det också.
Förenklat:Gemensamma anor ja men här är det inte de gemensamma utan de eventuellt ickegemensamma som finns med som är problemet. Man kan garanterat avgöra att stona har russhärkomst men hur avgör man att de är tex 12,5% av annan ras?
Ja och då struntar man som jag antydde i den där möjliga lilla procenten av utifrån kommande blod. Det är inget fel i det bara man vet att man gör det. Tyvärr är ju en svaghet i metoden att mitrokondieDNA endast ärvs på moderns sida vilket gör att man kan få in ganska hög procent av annan ras utan att se det på proverna.Förenklat:
Man undersöker mitokondrie DNA på ett stort antal individer, för att kartlägga vad som är "Gotlandsruss" , "Bjurholmshöna" eller "Göingeget", och så jämför man.
Hittar man en tillräckligt stor överensstämmelse, så definierar man en individ, eller en grupp med individer, såsom tillhörande den rasen.
Det handlar om att jämföra med stora datamängder.
Var omöjligt "förr i världen", men är både praktiskt och ekonomiskt genomförbart idag.
Att hålla på med bevarandeavel, av hotade husdjursraser, är lite annorlunda än annan avel, eftersom det handlar om att säkerställa att det finns en tillräckligt stor reproducerbar population för att minska inavel, att säkerställa att man man inte förlorar genetiskt material i rasen, och att rasen inte avsiktligt eller oavsiktligt avlas så att dess "karaktär" förändras.
Gotlandsruss är en svensk hotad husdjursras, och avelsorganisationen uppbär stöd från Jordbruksverket för att bevara rasen.
De hotade lantraserna, har samtliga avelsplaner som är genomgångna och beslutade hos Jordbruksverket, och det är inte bara att "ta in en individ" på måfå, utan är det någon form av utavel, som ska genomföras, så blir det ett projekt, och specialister från Husdjursgenetiska rådet blir inblandade.
Läs om Husdjursgenetiska rådet här: https://www.nordgen.org/vart-arbete/om-nordgen-husdjur/
Och mer om bevarande av hotade lantraser/husdjur hos jordbruksverket, som ansvarar för det praktiska genomförandet här:
https://djur.jordbruksverket.se/amn...dokumentation.4.10af965e15ad6f0c1be57569.html
Inom min ras, som har lite samma problem (huvudstamboken i Ryssland), finns möjligheten till videobedömning av hästar.SWB är inte en ras, utan ett sätt att ta fram varmblodiga ridhästar.
Gotlandsruss är en ras.
När det gäller renrasavel, så finns det speciella regler, som åtminstone täcker hela EU. Vem får registrera, vem får utfärda pass, och var gäller passen.
Hästarna ska registreras i enlighet med regler som gäller för respektive avelsorganisation. Varje ras ska ha en godkänd övergripande avelsorganisation som har sitt urprung i rasens hemland.
Och det kan bara finnas ett avelsförbund per hästras.
Låt oss som exempel ta en utrotningshotad fransk ras som Percheron.
Endera så finns det bara en stambok, och då ska även svenskfödda hästar i den franska rasen, registreras i huvudstamboken som finns i Frankrike, eller så kan det finnas regionala upplagor av den franska stamboken, och då registreras svenskfödda hästar, i den den svenska bilagan till den franska huvudstamboken men den franska organisationen styr över regelverket för vilka hästar som kan registreras.
Vad gäller Gotlandsrussen, så har man nog redan tänkt ut hur det ska fungera. Och det vore väldigt spännande att få reda på hur det är tänkt.
De som varit med och råddat runt den aktuella hingstexporten, är mycket kunniga, och har säkert redan diskuterat igenom situationen med Svenska Hästavelsförbundet (paraplyorganisationen för de flesta renraser som det avlas på i Sverige).
En Nordamerika baserad hästavelsorganisation bör ha åtagit sig att sköta den praktiska hanteringen runt registreringsförfarandet.
Avelsplanen, och "plan- och riktlinjer", Hingstreglemente, storeglemente etc från Svenska Russavelsföreningen ska vara översatta och förstådda.
Hittar man på egna regler i USA, så lär återimport av djur i princip vara omöjligt, och de som håller på med Russavel i Sverige, riskerar att vara osams om de USA födda djuren är "riktiga Russ", eller ej.
Rent praktiskt kan man fråga sig om det ska skickas premieringsförrättare till USA en gång om året för att avelsvärdera USA födda djur?
Eller om några duktiga amerikaner ska utbildas i Sverige, för att kunna avelsvärdera?