Sv: Ögoninflammation
Denna sidan är inlagd på Favoriter nu. Hittade för övrigt två frågor just om ögoninflammtion som jag tyckte var informativa:
Hur smittar ögoninflammation?
Fråga
Smittar ögoninflammation via luften eller via direktkontakt?
Svar
Den övervägande delen av ögoninfektioner beror på virusinfektion, d v s virus som ofta bara ger snuva, "förkylningssymtom", hosta och ibland muskelsmärtor, huvudvärk eller feber. Som bekant sprids sådana förkylningsvirus genom luftburen smitta. Någon hostar, nyser och det sprids ett moln med virus och om man då har otur smittas man.
Bakterieinfektion i ögat kräver i allmänhet att något "banat väg" för denna bakterieinfektion. Det fordras alltså någon form av skada i slemhinnan t.ex. att man fått skräp i ögat, ett kraftigare våld mot ögat, haft en föregående virusinfektion med mera innan man får en bakterieutlöst ögoninfektion. Därför kan man inte säga att ögoninfektion på grund av bakterier är smittsamt.
Lars-Olof Hensjö
Specialist i allmänmedicin
Kan barn vara på dagis fast de har en ögoninfektion?
Fråga
Jag undrar vad som egentligen gäller när barn får ögoninfektioner.
Jag har barn i förskoleåldern och när de har fått ögoninfektion har personalen på dagis sagt att de riktlinjer som gäller är att barnen ska vara hemma i minst 2-3 dagar eftersom ögoninfektion är så väldigt smittsamt.
Men jag har också hört en läkare säga att en ögoninfektion inte är värre än en vanlig förkylning och att det som borde gälla därför är att barnen kan gå till dagis om de inte är hängiga, trötta eller har feber.
Svar
Din fråga är mycket intressant och ett vanligt problem på dagis. Det finns inte något helt enkelt svar. Man kan se problemet från många synvinklar och komma fram till olika slutsatser.
Både ögoninfektioner och förkylningar är smittsamma. Särskilt barn i förskoleåldern smittar. Framför allt smittar de andra barn, men även övriga familjemedlemmar.
Jag tror att ögoninflammationer upplevs av föräldrar och personal som en värre infektion än snuva och hosta, eftersom infektionen är mer iögonfallande. Därför är det mer känslomässigt laddat om en ögoninflammation smittar än om en snuva smittar. Jag vet att många förskolor har satt upp som regel att barnen inte får gå om de har ögoninflammation.
Det kan också vara så att ögoninflammationer smittar lättare genom att barnen gnuggar sig i ögonen och får virus på fingrarna. Ofta vid förkylning och framför allt vid ögoninflammation sker smittspridningen framför allt genom fingrarna. Hur pass stor risken är att en ögoninfektion smittar jämfört med risken att en förkylning med snuva smittar i en svensk förskola har jag inte hittat några vetenskapliga undersökningar om. Många har erfarenheten att ögoninflammationer smittar lättare, men då ska man komma ihåg att ögoninflammationerna syns mer än vad snuvan gör.
En vanlig ögoninflammation av virus orsakar ytterst sällan några följdsjukdomar i ögat. En vanlig förkylning kan däremot i enstaka fall bana väg för en djupare luftvägsinfektion som till exempel lunginflammation, eller för öron- och bihåleinflammationer. Så på sätt och vis är en ögoninflammation "ofarligare" än en vanlig förkylning.
Barn som inte går i förskola är inte sjuka lika ofta som barn som går i förskola. Därför kan man anta att smittspridningen skulle vara mindre om alla barn var hemma när de är sjuka. Men förkylningar smittar också innan de bryter ut och det går inte att stoppa smittspridningen av förkylningar och ögoninfektioner helt. Om alla barn skulle vara hemma under hela tiden de är förkylda skulle frånvaron på arbetsplatserna öka kraftigt, eftersom föräldrarna får vara hemma i större utsträckning.
I Socialstyrelsens utredning "Smitta i förskolan" är rekommendationen att barn med ögoninflammation kan gå i förskolan om de inte har feber eller är allmänpåverkade. Socialstyrelsen ger också råd om hur man kan minska smittoriskerna i förskolan genom bland annat god handhygien.
Det är bra om föräldrar och personal diskuterar och kommer överens om vilka förhållningssätt man ska ha i sin förskola. Som utgångspunkt kan det vara bra att använda Socialstyrelsens sammanställning, även om den är ganska lång.
Rikard Viberg
Läkare, specialist i allmänmedicin
Läs mer i Svarsbanken
Läs mer i Sjukvårdsrådgivningen.se
// Just den första frågan kan förklarar varför just sonen drabbades så hårt och inte vi andra. Han lyckades springa på ett finger
och fick detta i ögat.