Sv: Oätbart på julbordet...
enl Infomedica ang fiskar:
Man kan äta så mycket man vill av:
*torsk, kolja, sej, spätta, kummel, makrill, stillahavslax och annan fisk från öppna hav, men inte stor hälleflundra
*fiskprodukter som till exempel fiskbullar, fiskpinnar, sillkonserver
*odlad lax och regnbågslax
*lax och sill från Västkusten
*sik och siklöja.
En gång i månaden men inte mer kan man äta:
*strömming och sill från Östersjön och Bottniska viken
*vildfångad lax och vildfångad öring från Östersjön, Bottniska viken och Vänern
*vildfångad röding från Vättern.
Man bör avstå från:
*abborre, gädda, gös, lake, ål och stor hälleflundra.
*svärdfisk, rocka, haj och färsk eller fryst tonfisk . Den konserverade tonfisk som säljs på den svenska marknaden har låga kvicksilverhalter och kan ätas.
*lever från torsk och lake
undvika rökt och gravad fisk om man inte vet att den är nyrökt eller nygravad