Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Och på andra sidan finns det de som säger "ka-tjing" varje gång en hästägare utför en raspning för att man Ska raspa bara för att man ska...

Jag tycker båda sidorna är fel. Tycker inte du?

Nu har Alla i denna tråd utgått ifrån ett par veterinärstudenters blogg, och de återger knappast allt...

I verkligheten handlar dte troligast inte alls om det ni verkar ha fått för sig, att man absolut inte ska raspa tänderna. I verkligheten handlar det om att man inte ska raspa i onödan och det har väll de flesta hästäagre redan fattat?

Less IS more. Min 22 åring skulle lätt kunnat bli närmare 30 om det inte vore för att han i sin ungdom blivit raspad av div galningar som använt stora enorma raspar som drog på Alla tänders tandytor. Tänderna växer inte livet ut. De tar slut.

Fast det är väl just det som kommer hända om de inte ens bemödar sig lära ut det till blivande veterinärer? Det finns ingen som på papperet KAN göra det, vart ska man åka? Problemet ligger i att när sånt här kommer upp blir de som förespråkar less is more på ALLA plan lyriska och säger ka-tjing - en sak till att spara in pengar på och kollar aldrig mer.
Och jo, jag tror vi alla vet att dom finns. Och dom är jättekonstiga.
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Men hur tror folk att det har gått till?

Att man inte inspekterar först o bara tar det som är för vasst/ felaktigt? Utan raspar hej vilt?

Kan ju kontra med att säga att min häst nog inte ens hade blivit 16-18 år om den inte hade fått adekvat hjälp o på vägen dit tynat bort utan livslust.

Vet du om att din raspats så- ägt den eller är det ngt som tandläkaren påstår?

Tja. Min häst påstods ha blivit sparkad på kinden- när jag VET att så inte har skett. De stog dessutom på sig- kan inget!

Den andre duktige kunde förklara anledningen :bow:till varför ytliga frakturer uppstog på ena sidan o fickor på den andra. Den nedre sneda raden där fickorna var hade även börjat att LUTA inåt o var därmed lägre än den andra med frakturer.
dessa blev oxå bra en månad efter behandling.

Har någon någonsin sett en hovis, vet, tandläkare som kontrollerat hur hästens tänder fungerar när man rubbar käkarna i sidled mot varandra?
att inget hugger fast- låser.. Det knakar när åsarna går över varandra med den kan röra käken o därmed tugga o även ridas med både bett o normalspänd nosgrimma.
 
Senast ändrad:
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Bara en sak till:angel:

I faktaböcker så finns ofta bilder på hur hästar framtänder ser ut genom livet o äldre hästar får längre tänder som går framåt.

Men.. vad händer med en häst som inte betar o gnager året om trots att den använder o nöter ner sina kindtänder. För att den ska kunna tugga intar framtänderna denna position. Är jag fel ute? Tja klura på det.
Varför gnager hästar på inredning- trots obegränsat med mat?

Mina hästar är oxa kanske vanskapta för framtänderna var mer nötta på ena sidan. Det rättades till.

tänker oxå nu på alla hästar som går med munkorgar nästan året om- hur är deras framtandsstatus?
 
Senast ändrad:
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Så är man utbildad till humantandvårdare, så är man dömd att aldrig mer kunna vidareutbilda sig till Något annat Ever!?Så fort man försöker så brinner hjärnan upp. :confused:

Jag tycker Torbjörn har rätt bra koll på hur hästars tuggmekanik och tänder fungerar. :)
Har du gått på någon av hans föreläsningar? Det har jag.
Skriv inte namn!
Det som låter logiskt är inte alltid rätt. Se OL.

Dålig jämförelse visst, men jag har inte varit på föreläsning, utan varit på plats med patient. Praktisk erfarenhet.

Ingenting gjordes för att hästen inte skulle få fortsatta frakturer eller djupa foderinpackningar, så jo det fattas nog en hel del ännu.

Börjar man tycka att man är fullkomlig blir det på djurens bekostnad. Ödmjukheten, kunskapen , de deltagande veterinärernas fáshination samt patientens förändring o glädje är det kvitto jag vill ha.

det har jag aldrig tidigare fått så visst var det som en uppenbarelse. Eufori.
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Jag tänker inte sluta kolla och ev. fixa till min hästs tänder. Nu brukar mina hästar inte ha några stora problem och jag använder mig av en tandläkare som förklarar och visar otroligt noga hur och vad man ska tänka på.

Och den där jävla jämförelsen med vildhästar köper jag inte för fem öre - vildhästar har inte bett eller nosgrimmor så den påverkan kan man inte ens fundera på att jämföra med. Och precis som Axel skrev - vad händer med en vildhäst med dåliga tänder? Den dör.

Men för all del, vill folk sluta kolla tänder och sådant så gör det, det ska bli spännande och se om det leder till andra resultat i hästars allmäntillstånd.
Sen tycker jag att folk ska sluta rida så förbannat illa, sluta självdiagnostisera sina hästar med diverse åkommor utan att en veterinär varit inblandad, sluta rida med händerna och sluta tro att ledinflammationer inte är något att ta på allvar - så jag kanske tycker mycket?

De veterinärer m.fl. jag använder mig av och har omkring mig är inte inne på denna linje och jag ser till deras "historia" och deras kunskap, till viss del framgångar att det fungerat för dom och de som de har omkring sig/som klienter.

Hörru Miss, hur vore det att läsa tråden innan man börjar gasta :cool:
ingen har sagt ngt om att inte kolla tänder. Det har däremot vilket artikeln hänvisar till, diskuterats att man far inte fram med rasp som rutin. :cool:
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Ja men det är ju det jag också undrar, hur folk tror att det ska gå till när en tandraspning ska gröas.

För handen på hjärtat så kan jag säga att de tandraspningar jag sett genom åren av icke specialistutbildade veterinärer inte alltid varit så himla bra.
För många har de stora rasparna, som tar på mer yta än nödvändigt.

Många har missat tandfickor, lösa tänder och vassa kanter. Saknar kunskap om varför kanterna uppståt (utrutsning eller tandfel?) mm.

Och för det så betalar man en fin slant.

Folk tror att det numera är "billigare" att inte raspa, tro mig, det är inte billigt att gå till en veterinär specialutbildad på tänder. Eller jo i längden är det faktist det men inte om man ser kortsiktigt (per besök).
De vill dessutom att man återkommer 1 gång per år för återkoll, 1 gång per halvår för äldre hästar.
Så det där som någon skrev om Katching i plånboken... glöm det!


Men återigen, vad vi egentligen bygger denna tråd på, är en blogg fårn ett par veterinärstudenter? :confused:
Har de verkligen all koll om varför utbildningen slutat erbjuda tandraspning?

Jag som vet vad de pratar om (pga min specialistutbildade veterinär) kan dra paralleller, men de som inte vet vad bloggtjejerna pratar om verkar ha missuppfattat det hela och tro att man nu inte ens behöver ta en häst till undersökning? :crazy:
Vilket jag inte tror att bloggtjejerna ens menade, de pratade om själva raspandet i sig. inte om kontrollen av munnen.


Ang min, jo han har raspats så, en gång av mig när jag var ung och dum och inte ännu lärt mig vikten av att använda små raspar, den som rapsade (en veterinär) hade en stor fil och körde runt med i munnen på hästen! :eek:
Men även av tidigare ägare, som själv verkade hästen fö (därav han gick sönder) som informerade mig om hur hästen blivit raspad hos dom.

Du skriver att din häst enligt veterinär blivit sparkad. Nu har jag ingen koll på vad du menar för skada, min första reaktion avr att undra hur du vet att den inte blivit sparkad? Men antar då att du vet vad som egentligen hänt?
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Kanske är därför mina hingstar föredrar att stå på sin mat när de ska äta höet om det serveras i hög. De "betar" runt sina hovar och sen tar de ett steg och får nytt hö under hovarna.
Jag har gissat mig till att de täcker ett behov av att beta men kanske är det mer än så. Inte nu så att de räknat ut att de behöver slipa sina framtänder för annars blir de för långa, jag tänker mer i banorna på att de känner ett behov som de åtgärdar. Alltså mer en instinkt än en uträknad handling.


Har de gjort studier på vildhästars framtänder på "äldre" individer? Äldre är ju ett knepigt ord i detta fall med tanke på att de ofta stryker med som vildhäst när de blir äldre.

Men det skulle vara intressant att se om betandet påverkar framtänderna på vilda hästar.

Bara en sak till:angel:

I faktaböcker så finns ofta bilder på hur hästar framtänder ser ut genom livet o äldre hästar får längre tänder som går framåt.

Men.. vad händer med en häst som inte betar o gnager året om trots att den använder o nöter ner sina kindtänder. För att den ska kunna tugga intar framtänderna denna position. Är jag fel ute? Tja klura på det.
Varför gnager hästar på inredning- trots obegränsat med mat?

Mina hästar är oxa kanske vanskapta för framtänderna var mer nötta på ena sidan. Det rättades till.

tänker oxå nu på alla hästar som går med munkorgar nästan året om- hur är deras framtandsstatus?
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

OL? :confused: Vad/vem är det?
Jag förstår ine riktigt hela ditt inlägg.
Menar du att du varit hos T.L (om man nu inte ska skriva namn) och att h*n inte gjorde något åt att din häst får frakturer och foderfickor?
Berätta gärna mer om din hästs problematik.
Min veterinär gav rekommendationer om vad jag skulle undvika för att hästen inte ska få fler foderfickor, vilket är svårt att förhindra hos en 22 åring då deras tandkött drar sig tillbaka.
För min del var det att spola munnen dagligen och jag spolar även med utspädd corsodyl (jag vill spola med koksaltlösning men har inte receptet till att göra det själv, någon som har?) för att undvika att det blir inflammation i tandköttet som han annars har haft problem med.



Detta förstår jag inte vad du menar?
Menar du att du hållit i en kurs eller att du var på kurs som deltagare?

"Börjar man tycka att man är fullkomlig blir det på djurens bekostnad. Ödmjukheten, kunskapen , de deltagande veterinärernas fáshination samt patientens förändring o glädje är det kvitto jag vill ha.

det har jag aldrig tidigare fått så visst var det som en uppenbarelse. Eufori."

Skriv inte namn!
Det som låter logiskt är inte alltid rätt. Se OL.

Dålig jämförelse visst, men jag har inte varit på föreläsning, utan varit på plats med patient. Praktisk erfarenhet.

Ingenting gjordes för att hästen inte skulle få fortsatta frakturer eller djupa foderinpackningar, så jo det fattas nog en hel del ännu.

Börjar man tycka att man är fullkomlig blir det på djurens bekostnad. Ödmjukheten, kunskapen , de deltagande veterinärernas fáshination samt patientens förändring o glädje är det kvitto jag vill ha.

det har jag aldrig tidigare fått så visst var det som en uppenbarelse. Eufori.
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Bara en sak till:angel:

I faktaböcker så finns ofta bilder på hur hästar framtänder ser ut genom livet o äldre hästar får längre tänder som går framåt.

Men.. vad händer med en häst som inte betar o gnager året om trots att den använder o nöter ner sina kindtänder. För att den ska kunna tugga intar framtänderna denna position. Är jag fel ute? Tja klura på det.
Varför gnager hästar på inredning- trots obegränsat med mat?

Mina hästar är oxa kanske vanskapta för framtänderna var mer nötta på ena sidan. Det rättades till.

tänker oxå nu på alla hästar som går med munkorgar nästan året om- hur är deras framtandsstatus?

Jag tog upp den frågan i en tråd, här kan du läsa vad som sades
http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=1027806&highlight=t%E4nder+kol
tyvärr kom vi inte fram till något entydigt svar och jag undrar fortfarande:confused:
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Bara en sak till:angel:

I faktaböcker så finns ofta bilder på hur hästar framtänder ser ut genom livet o äldre hästar får längre tänder som går framåt.

Men.. vad händer med en häst som inte betar o gnager året om trots att den använder o nöter ner sina kindtänder. För att den ska kunna tugga intar framtänderna denna position. Är jag fel ute? Tja klura på det.
Varför gnager hästar på inredning- trots obegränsat med mat?

Mina hästar är oxa kanske vanskapta för framtänderna var mer nötta på ena sidan. Det rättades till.

tänker oxå nu på alla hästar som går med munkorgar nästan året om- hur är deras framtandsstatus?
Det där är nog lite olika från häst till häst. Inte omöjligt att många hästar får mer framskjutna tänder i samband med att hästens kindtänder blir lägre med åldern (efter ca 16 år då tänderna normalt inte i någon större omfattning skjuts upp ur käkbenet längre). Detta skulle kunna komms med att framtänderna inte slits lika mycket som kindtänderna, eftersom kindtänderna används mer än framtänderna. Min gamla häst som blev 32 hade aldrig framskjutna framtänder utan slet även på framtänderna såpass att de var nästan helt nedslitna när jag tog bort honom (uppskattningsvis ca 0,5 cm höga på slutet) Kindtänderna var något lägre än framtänderna på slutet. Den 22-åring jag har nu (av samma ras) har däremot de karaktäristiska framskjutna tänderna. Ingen av dem har haft möjlighet att beta året om, och har inte heller haft fri tillgång på grovfoder. Klart att det har hänt att de knaprat på träd i hagen, men inte i någon större omfattning, och inte heller i boxen.

Ovanstående är förstås helt vetenskapligt ogrundade teorier, men kanske en hypotes i alla fall.
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

*KL*

Som de flesta svarat, 'slentrianraspning' var över 10 år sen jag slutade med. Däremot kollas tänderna regelbundet (i snitt 1 gång/år, men över åren lär man sig ju t ex de individer som räcker med att kolla vartannan år). Behöver de kollas oftare görs det givetvis.

I de allra flesta fall för mina hästar så har det behövts ta ner någon liten hake och thats it. Lillen t ex så tanden längst in i underkäken på vänster sida får en liiiten hake och den tas ner vid den årliga tandkontrollen. Shettisen kollas vartannat år då jag vid köp fick svaret 'oj, det minns jag inte ens' ang när tänderna var kollade och tandkollen efter köp visade på perfekt bett och ingen åtgärd nödvändig, kolla om ett par år. Det gjordes nyss, ingen åtgärd alls nödvändig.

Min tidigare valack V t ex kollades årligen tills han var ca 9 år, då bytte vi till vartannat då det enda som behövts var att ta ner en liiiten hake (på samma ställe hela tiden) just vartannat åt.

Vissa har nyköpta kommit med MYCKET 'fula tänder', vassa kanter, sår (stora) i munnen osv, och de har rättats till och initialt kollats efter 6 månader men hitills i alla fall (peppar peppar) sedan inte haft vidare problem utan behövt någon liten korrigering årligen eller vartannat år.

Jag har haft olika betsling på olika hästar, samma sak med nosgrimmor osv, men mina har (förvånande nog) aldrig haft sår (undantaget den med tandfraktur) eller synliga bettskador etc i munnen, så jag är lite skeptisk till det där med att all bettanvändning etc ger mer eller mindre skador. Vissa har jag varierat bett på, andra har gått år ut och år in med exakt samma betsling men kan inte se någon skillnad vad gäller det faktiskt.

Jag har dock aldrig 'köpt' det där med korta bett ska erkännas. Jag låter hästen välja bett och ingen av mina har velat ha så korta bett som iaf ett tag förespråkades, utan velat ha ca ½ cm utstick på vardera sida - och fått ha det. Om det spelat in låter jag däremot vara osagt.
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Men visst är det ett komiskt läge att man måste vara veterinär för att få gå TLs utbildning, men han är ju "bara" vidareutbildad? humantandläkare.... (dock inte veterinärutbildad vad jag vet) och hur ofta får dom ta hand om sårskador i munhålan orsakade av bett/nogrimmor mm...?!

I USA finns det speciella utbildningar just på hästens tänder med en blandning av vet. och tandläkar-kunskap, men den utbildningen "duger" ju inte i stora Sverige....:grin:
I USA anlitar man då sin hästtandläkare vid behov.

Han är i alla fall godkänd av Jordbruksverket vilket ingen med utbildning "over there" är för dagen.

Som jag har förstått det så införde Jordbruksverket dessa nya krav inom djursjuksvården då man började inse faran för djurens välbefinnande av raspande både av tänder och hovar från ny certifierade självutnämnda yrkesgrupper med kortutbildning.

Fem år tar det minst innan människan börjar förstå hästens anatomi,, så smarta är vi.;)
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Antagligen för att det krävs att man antingen har med en veterinär som sederar, eller är veterinär själv. Sedera utan att vara veterinär får man inte enligt svensk lag.

Sen kan jag tycka att bara för att man gör en sak i USA betyder det inte att det är bra.

Men visst är det ett komiskt läge att man måste vara veterinär för att få gå TLs utbildning, men han är ju "bara" vidareutbildad? humantandläkare.... (dock inte veterinärutbildad vad jag vet) och hur ofta får dom ta hand om sårskador i munhålan orsakade av bett/nogrimmor mm...?!

I USA finns det speciella utbildningar just på hästens tänder med en blandning av vet. och tandläkar-kunskap, men den utbildningen "duger" ju inte i stora Sverige....:grin:
I USA anlitar man då sin hästtandläkare vid behov.
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

*dl kl*

Jag har haft honom på en av mina hästar och han var även del av ett team som kom 1 gång /månad till stallen var jag bodde förr.
jag har aldrig sett honom slentriankolla en häst på det viset, hans examinerade elev som jag haft min gamling till sa klart och tydligt att det inte går att kolla en häst på det viset så jag är lite förvånad över att han skulle gjort en sådan sak.
Säger absolut inte att du ljuger.
Hade han någon orsak till varför han inte kollade med munstege och ficklampa Och spolade ur munnen!?
Sen, inte egentligen inbokad/dubbelbokad, farlig situation, ingen utrustning?
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Jag har läst hela tråden, tycker inte jag gastar ( :confused: ), men hur kan du säga att det i förlängningen inte kommer bli så om ingen KAN göra något åt tänder...?
Kan ta som jämförelse lite enkelt;
Säg att jag känner 100 hästmänniskor (nej jag känner fler, men 100 är enkelt för mig som inte kan räkna). Jag behöver inte båda händernas fingrar för att räkna hur många som ens KOLLAR hästarnas tänder. Det finns till och med dom som fortf låter hovslagaren raspa då och då i samband med skoning.

Jag säger inte att man SKA raspa och ha sig till varje pris men det måste finnas folk ska kan det för annars har du ju ingen chans att få hjälp. Då blir det hovslagare som ställer sig och raspar med hovraspen i munnen igen och så får hästar problem i onödan. Behöver det inte raspas så ska det inte raspas. Men att ändra utrustning, bett o.s.v. o.s.v. utefter vassa kanter på tänderna - helt ärligt är det här så bakåtsträvande att jag spyr.
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Jag tycker det är problematisk att veta vem man skall lita på. :crazy:

Man hör så otroligt mkt negativt om båda veterinärer och tandläkare, hästar som har blivit helt förstörda i munnen pga fel behandling.

Hur vet man vem man skall anlita??
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Jag tycker det är problematisk att veta vem man skall lita på. :crazy:

Man hör så otroligt mkt negativt om båda veterinärer och tandläkare, hästar som har blivit helt förstörda i munnen pga fel behandling.

Hur vet man vem man skall anlita??

Jag går på referenser. Som med typ allt annat inom hästvärlden. Det är ju liksom helt omöjligt annars :(
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Guldfasanerna
  • Oseriös avel 2023
  • Akvarietråden V

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp