Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

*delvis KL*

Det finns ju dessutom hästar som aldrig haft varken bett eller nosgrimma som har vassa kanter/hakar på en/flera tänder och även som har sår i munslemhinnan av dem.

Så, visst stäpphästarna klarar sig säkert fint och de som inte gör det blir lejonmat tidigt. Men vi avlar inte på stäppdjur, våra tamhästar äter inte som stäppdjur osv. Så..
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

...
Och VEM är det som har "forskat på" tusentals stäpphästar som inte ens rids?
...

:rofl:

Den meningen gjorde min dag!


Det jag tycker är skrämmande är att vet.studenter (enligt bloggförfattaren) inte ens får lära sig!

VEM ska då alla vända sig till? Så jämrans många godkända specialister finns det faktiskt inte.
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

fast det finns mkt klar logik i att inte använda så mycket tungfrihet. med tungfrihet blir trycket på lanerna betydligt skarpare - punkt tryck, än om trycket tar jämnt över tungan. de flesta bett med tungfrihet är ju inte ens anpassade för individen - bredden på munnen/tungan och höjden på gommen är ju helt individuell.
Ja med för stor tungfrihet påverkas laner o mungipa för mkt.. om det används för mkt.

ett väl anpassat modernt bett går inte upp i gommen alls.

Hela meningen med ett bra tränsbett är ju att fördela trycket på lan, mungipa samt tunga.
Om hästen då har sår vid lanen eller t o m grävt en grop eller påverkat första molarerna kan man då avlasta en kort tid med ett rakt bett. Man struntar då i att tungan blir overload- för på den är det svårt att hitta skador/åsamka.

Jag anser nog att man inte ska skylla alls på utrustningen, utan börja se över sin ridning. Men om hästen har ett felaktigt bett se tänderna, så måste man väl kunna hjälpa den att fungera även som ridhäst.

Om man tittar på länken som jag la in kan man nog föreställa sig att om hästens kanter är vassa- att den kan skära sig..lätt. Överkäkens tänder är ju bredare o sticker ut på sidorna mot kinden.

Tänderna är ju vassa i sig men ofta låter det som om man tror att det bara är kanterna som hästen maler med. så är det ju inte utan tuggytorna består av vassa.. ja vad heter de?
Lite som de här enorma tunnelborrmaskinernas borrhuvuden.

Här en amerikansk bra sida.

Vilken Vet har berättat att hästarnas käke förändras när den betar? Var ett av ex.
Läs o begrunda den som vill.


http://www.aaep.org/health_articles_view.php?id=318
 
Senast ändrad:
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Nja, men nu så har ju inte detta godkännade tilldelats per automatik. Grunden för att få ett sådant godkännade måste ju ligga i utbildning samt att man dessutom kan bevisa på gedigen kunskap.
Det vet jag, men det finns ändå en "favorisering"....
Nu finns det ju otroligt många människor som har bytt inriktning genom sitt yrke, så detta är ju inte unikt.

Skulle man tycka att det är märkligt om en sjukgymnast tog kurser för häst och sedan startade igång? Ja för det är helt möjligt och helt OK enligt de nya reglerna. Det är det många som gör, inget konstigt i det.

Jag tror man har snöat inne lite väl mycket på vad personer har för grundutbildning, har någon tagit sig tid att fråga vad som skett sedan dess.Frågan är just det...

Läs även mitt inlägg nr 70, så ser du vad jag saknar :idea:

För som jag även sagt i ett ännu tidigare inlägg - VEM ska sköta hela Sveriges hästars tänder om inte vet. ska lära sig det i sin grundutbildning? Enbart dom som vill gå den extra "tandkursen"? Hur kommer det att bli för många hästar/hästägare på landsbygden som tom har problem att hitta en veterinär och/eller hovslagare?
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Där har du en stor poäng.

Kan det vara så att hästägare har svårt att hitta o få adekvat hjälp varesig det gäller hovar eller tänder o folk ser det o skaffar sig en alternativ utbildning för att behovet är ju trots allt det som styr.

Nu ska det bli än mer svårtillgängligt- mer exklusivt, men jag känner att min häst inte kommer att få ngn profylaktisk tandvård alls. Mota Olle i Grind o förebyggande tandvård är A o 0 o jag anser inte att det ska behöva bli ett Veterinärt problem innan man kan få en gnutta hjälp.
På samma sätt som det nu finns tandhygienister.

Det blir som med ryggvärk...förr. Läkarna gör iallafall inget o det enda rådet man får- ät smärtstillande. Nu finns det tack o lov kiropraktorer:bow: o de har ingen läkarutbildning i bakfickan, men nog kunskap för att behandla.
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Fy vad jag är jobbig men..:o

I UK är tandteknikerna erkända av staten o vet. samfundet.
Both are full members of the British Association of Equine Dental Technicians and are approved by the British Equine Veterinary Association and the British Veterinary Dental Association.

Precis som jag tänkte så sa en från Devon- Det är bättre att förebygga än att laga. Där sederades inte hästarna.

Ska kolla vad tyskarna o holländarna gör.:angel:

de godkänner oxå IAED utbildade. Är uppdelade i vilken klass de är i- vilken utbildningsgrad.

De Veterinärer som varit med i mina fall har varit väldigt ödmjuka o de har väl en aning om kunskapen hos den som de jobbar med.

De snackade dock aldrig skit om den svenska tandvården, utan menade att man hade ett annat tänk- förebyggande.

Titta på hur alla hästars framtänder ser ut:eek:
Där finns ingen hjälp att få i sverige. Man får pallra sig till Dk.
 
Senast ändrad:
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Läs även mitt inlägg nr 70, så ser du vad jag saknar :idea:

För som jag även sagt i ett ännu tidigare inlägg - VEM ska sköta hela Sveriges hästars tänder om inte vet. ska lära sig det i sin grundutbildning? Enbart dom som vill gå den extra "tandkursen"? Hur kommer det att bli för många hästar/hästägare på landsbygden som tom har problem att hitta en veterinär och/eller hovslagare?

Men det är ju precis det som håller på att ske, att veterinärer lär sig mer om tänder mot tidigare. Idag kan varje självtänkande veterinär gå kurser om just tänder, studenter har det redan inlagt i sin utbildning i större utsträckning mot tidigare och på det så kan man lägga till kurser.

Just fördelningen av hovisar/veterinärer ligger i en helt annan diskussion faktiskt.

På vad sett har det skett en favorisering?

Och har man ett intresse vad för slag utbildning en person har, så frågar man väl helt enkelt.
 
Senast ändrad:
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Jag tycker det är problematisk att veta vem man skall lita på. :crazy:

Man hör så otroligt mkt negativt om båda veterinärer och tandläkare, hästar som har blivit helt förstörda i munnen pga fel behandling.

Hur vet man vem man skall anlita??

Själv anlitar jag BARA veterinärer numera. Sen får alla andra säga och göra vad/hur de vill. Det är ett riktigt otyg med dessa personer som håller på och slipar ner hästars tuggytor, vill inte riskera det. Och nu menar jag inte T L.
Där jag bor så har vi tillgång till ytterst kompetenta veterinärer som har en väldigt bra utbildning på HÄST-tänder. Jag behöver inte riskera något igenom att anlita någon annan. Jag vet att det är svårt för folk som bor väldigt off att hitta bra hovslagare, veterinärer, tränare och annat, men här har vi det väldigt väl förspänt! :) Men trots det så envisas väldigt många med att tränaren skall helst komma ifrån andra sidan jordklotet, tandfixaren skall vara nån som kompisens kompis tycker "är så himla bra" och så vidare.
Själv har jag en hovis som bor 50 mil bort så jag skall väl inte säga något... :D
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Ja med för stor tungfrihet påverkas laner o mungipa för mkt.. om det används för mkt.

ett väl anpassat modernt bett går inte upp i gommen alls.

fast så kan man inte resonera. det är precis det jag skrivit tidigare, att det beror HELT på hur hästen ser ut i munnen och huvudets konstruktion, huruvida ett bett, hur modernt det än är, passar eller inte. flertalet kandarstänger med tungfrihet har portar som ligger otroligt illa i de flesta hästmunnar om hästen är ganska nätt och har liten mun samt grund gom. så att säga att alla moderna bett passar är ju inte alls sant, det är ju ett försäjnings argument av producenterna och hälften av alla hästägare glömmer eller vet inte att de faktiskt måste kunna sin egen hästs mun och veta hur man bedömer om ett bett ligger bra eller inte i just den munnen. det är ju precis samma sak som höjden på betten, folk kör på standard lösningar eller som Torbjörn gör, som också generaliserar att betten ska vara spända väldigt lågt i munnen osv osv. Höjden på bettet avgörs till mkt stor del hur det blir placerat i den individuella hästmunnen. om det är en valack med betar ska man kolla vart i just den munnen bettet ligger bäst för att inte ligga mot betarna. som exempel.
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Ja det känns rätt olustigt att någon som ej har en veterinärmedicinsk utbildning skall laborera med hästens tänder, för det första så krävs oftast lugnande vilket jag antar att de eg inte har lov att ge. Och behövs det göras något ingrepp så lär väl det definitivt vara något som endast veterinärer får utföra?

På det sättet är det ju verkligen ett problem om de tar bort det från vet utb.
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

fast så kan man inte resonera. det är precis det jag skrivit tidigare, att det beror HELT på hur hästen ser ut i munnen och huvudets konstruktion, huruvida ett bett, hur modernt det än är, passar eller inte. flertalet kandarstänger med tungfrihet har portar som ligger otroligt illa i de flesta hästmunnar om hästen är ganska nätt och har liten mun samt grund gom. så att säga att alla moderna bett passar är ju inte alls sant, det är ju ett försäjnings argument av producenterna och hälften av alla hästägare glömmer eller vet inte att de faktiskt måste kunna sin egen hästs mun och veta hur man bedömer om ett bett ligger bra eller inte i just den munnen. det är ju precis samma sak som höjden på betten, folk kör på standard lösningar eller som Torbjörn gör, som också generaliserar att betten ska vara spända väldigt lågt i munnen osv osv. Höjden på bettet avgörs till mkt stor del hur det blir placerat i den individuella hästmunnen. om det är en valack med betar ska man kolla vart i just den munnen bettet ligger bäst för att inte ligga mot betarna. som exempel.
Håller med tillfullo.
Jag generaliserade ett svar på en generalisering.

hatar när folk sätter bettet för långt o hästen måste fibbla med bettet o slår i det mot tänderna . Om du då dessutom spänner nosgrimman....eller så hålls det på plats bättre:rofl:
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Ja det känns rätt olustigt att någon som ej har en veterinärmedicinsk utbildning skall laborera med hästens tänder, för det första så krävs oftast lugnande vilket jag antar att de eg inte har lov att ge. Och behövs det göras något ingrepp så lär väl det definitivt vara något som endast veterinärer får utföra?

På det sättet är det ju verkligen ett problem om de tar bort det från vet utb.

Men det är ju inte ett stort problem, vad jag vet så är ju personer godkända av JBV legitima att arbeta med sederade djur. Såvitt jag vet anlitas veterinär när de kommer till just sederingsbiten, brukar väl vara det normala om man säger så.;)
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Ja det känns rätt olustigt att någon som ej har en veterinärmedicinsk utbildning skall laborera med hästens tänder, för det första så krävs oftast lugnande vilket jag antar att de eg inte har lov att ge. Och behövs det göras något ingrepp så lär väl det definitivt vara något som endast veterinärer får utföra?

På det sättet är det ju verkligen ett problem om de tar bort det från vet utb.

men det är väl inget problem? det finns inga lagligt godkända hästtandläkare som själva inte är veterinärer som får utföra sedering, detta är lagstadgat sen flera år tillbaks och det faller även på hästägarens ansvar att ha koll på att det är detta som gäller - då blir även utsållningen av eventuellt kvarlevande olämpligt löst kvacksalveri löst per automatik.
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Kanske inte alltid hästen uppfattar sunt förnuft med kloka råd i hästkunskap.

Vilket kloka råd är det som hästen inte uppfattar Coari? you lost me?
Har för mig det var Cenaur som bliv förvirad av allt hästkundskap angåenda hästens tänder.
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Ja, det finns det ju alltid. Jag syftade på att man lyssnar på en person man känner förtroende för, inte på "allt" snack om tandläkaren man funderar på :)

Men jag förstår din oror helt. Jag blev oerhört lättad när vår tandis sedan snart 20 år tillbaka är i närheten rätt ofta dit hästen ska flytta. Så skönt att slippa leta ny!
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Jag har aldrig låtit raspa tänder på mina hästar. Skaffade första hästen 2003(nu e dom 4styck o en femte på ingång :D ).

Jag tar med mina hästar till en av sveriges bästa hästtandläkare som oxå är veterinär, med 2 års mellanrum. Hon "filar" ju med en sån där fin liten maskin typ sån som används på människor. Och då bara på de specifika punkter som hästen har problem med. Hon lämnar de vassa kanterna på tänderna eftersom det är vad hästen behöver för att kunna mala gräset. Jag sätter helelr därmed inte en nosgrimma över kinden där tänderna sitter, jag håller mig till remont och pullargrimmor(som ju skall vila på benåsen under ögat o inte gå över tandraden).

Om någon hade låtit raspa tänderna på den vallack vi köpte 2008 så hade det inte slutat väl. Han hade två lösa kindtänder och var då dagarna innan besiktigad i munnen u.a. av veterinär på skaras klinik. Det säger ju en del om vanliga veterinärers tandkunskaper. Hade de raspat hans tänder utan en bättre koll än så då hade de orsakat hästen en enorm smärta och troligtvis slitit loss tänderna betydligt mer än de 2-3mm som tänderna redan kunde "vickas". (Dessutom så missade veterinären att han hade hela munnen full av mask! De kröp runt mellan tänderna och syntes tydligt...)

Kan man inte inspektera en häst i munnen utan att se lösa tänder så skall man inte stoppa in ett sånt monsterverktyg som en tandrasp! Jag skulle aldrig tillåta det på mina hästar -nånsin!
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Grejen är ju att hemma i stallet är det väldigt svårt för en vanlig veterinär att faktiskt se hela munnen ö.h.t. att sticka in en rasp då är som du säger långt ifrån lösningen. Även om hästen är sederad så är det sällan optimala förhållanden och hemma vettarna har inte full utrustning osv. själv har jag haft häst kollad hemma i stallet och fick konstaterandet att den hade början till vågbett. väl inne hos tandläkaren på klinik så hade hästen inget vågbett alls, däremot några hakar långt inne i munnen, dit man inte i regel kan kika hemma i stallet på samma sätt...... ja vad ska man säga? : )
 
Sv: Nya rön: Sluta raspa tänderna!

Ja du vet det här känner ju inte jag igen, för den veterinär vi anlitar har en liten klinik med sig ut till vårat stall. Så det är huvudstöd, lampa, munstege, och hela kittet. Man ser alldeles utomordentligt kan jag lova, allt som man behöver se faller under granskande öga.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp