Sv: NY TRÅD-Sponsra ryttare med häst. Hur får man bättre samarbete mellan Avel och Sp
De har iaf klarat av att hålla en hel gård med anställda + deras egna barn försörjda i alla år med kvitton på allt. De har dessutom mkt gott rykte i branschen.
I de nyss uppräknade 2200 kr + moms så ingår som sagt rubbet, fri tillgång på högkvalitativt egenodlat foder och en del inköpt, in- och utsläpp helg som vardag, mockning, passning av hovslagare och/eller veterinär om man själv inte kan närvara, visitering och sårvård = allmänt småpyssel. Om jag skickar en häst på utbildning/tillridning så medföljer naturligtvis utrustning till hästen, varför ska jag betala för att ngn ska använda sina egna grejer som inte är utprovade till min häst?
För att följa ameos pekpinne så hoppar vi över vad det kostar/timme, men jag är fortfarande intresserad av hur många timmar/vecka som en häst rids beroende på utbildningsgrad. Tävlingar mm kan vi lämna därhän, likaså ev visning för spekulanter, jag vill veta hur mkt tid som läggs ner på hästen utbildningsmässigt.
Jag tycker att rebus, gylle och ramona har förklarat mycket bra, så jag tänker inte upprepa. Men jag ska fylla ut lite...
När det gäller utrustning så är det också tidsödande att behöva rengöra tio par benskydd, tio träns, tio sadlar osv vid dagens slut. Mycket smidigare att bara behöva rengöra ett par benskydd och ett träns. Sen blir det ju mer än en sadel under en dag, men inte tio. De hästar som kommer till mig har grimma och täcke efter behov med sig hemifrån.
När det gäller hur mycket varje häst arbetas så är det väldigt individuellt. Jag planerar inte in lediga dagar i förväg. Hästen bestämmer oftast själv när det är dags för en paus. Men rent generellt kan man säga att det inte är ovanligt att hästen arbetas 3-5 dagar för att sedan ha en paus på 1-3 dagar. Man måste läsa hästen noga här. Att säga att en 3-åring ska arbeta 30 min varannan dag är omöjligt i verkligheten. Då ser man inte till individen.
Tidigare i tråden nämndes att man som uppfödare kan spara pengar på att förbereda hästen. Jag skulle villja säga: ja, det kan man delvis.
Det här är en säkerhetsfråga för mig och min personal. Inte alla, men det finns hästägare som inte kan bedöma sin häst tillräckligt. Så om en hästägare säger till mig när den lämnar hästen att den är hängd på så innebär inte det att jag tar vid där. Vi har alla olika sätt att arbeta med hästarna och därför börjar jag ALLTID från början med ALLA hästar. Av säkerhetsskäl. Tex så sätter jag mig inte på en häst som inte kan "start och stopp" från marken. Då blir det farligt om det händer något och kan även ge ett stort bakslag för hästen om den blir skrämd. Sen är det naturligtvis så att en häst som har gjort alla moment hemma går fortare fram än en häst som är helt rå. Då räcker det med att checka av moment för moment istället för att lägga tid på att repetera. Så visst kortas tiden som hästen behöver vara hos utbildaren av, om man förbereder hästen hemma.
Sen, när det gäller kostnaden. Jag tänker inte gå in på vad jag kostar, men priset tycker jag ska spegla erfarenheten hos ryttaren som just utbildare, inte som tävlingsryttare. Mina hästägare betalar förutom för skötsel och utblidning av hästen också för min rutin som unghästutbildare. Dom betalar mig för att redan ha gjort misstag. Sannolikheten att jag gör det med deras häst är därför liten.
Skillnaden mellan en erfaren och oerfaren utbildare är att en erfaren utbildare snabbare och säkrare läser hästen och därför inte repeterar moment i onödan, men också undviker bakslag. En erfaren utbildare kan också bättre avgöra när hästen behöver ett par dagars paus och när det är dags att kräva arbete. Det sparar pengar på sitt sätt till uppfödaren. Man får helt enkelt mer för pengarna på kortare tid, med mindre risk för skador i form av överansträngning och likn.
Angående att det i vissa fall är hästskötaren som sitter på hästen de första gångerna och utbildaren som håller i snöret anser jag vara av säkerhetsskäl. Det är väldigt viktigt att den som står på marken är rutinerad och kan läsa hästar snabbt och säkert. De första gångerna hästen har en ryttare på ryggen kräver inte mycket ridskicklighet av ryttaren. Jag har en person som enbart jobbar när jag ska sitta upp de första gångerna. Det är viktigt att man har förtroende för varandra och när man sitter där på hästen vet att den på marken inte släpper snöret om något skulle hända.
Jag tycker att man som hästägare inte ska hänga upp sig på om det är hästskötaren som sitter på hästen de första gångerna och utbildaren i snöret. Det är bra att man ser efter säkerheten, visa uppskattning för det.