Ett av problemen med svensk nötköttsproduktion är klimatet här är för kyligt för att djuren ska kunna leva naturliga liv på ett miljösmart vis. Det behövs tillskottsfoder minst halva året, tillskottsfoder som kostar miljömässigt både att producera och köra ut till djuren, förutom pengarna då. Visst finns det svenska köttdjur som lever bra liv utomhus, men då måste bonden ha bidrag för t ex landskapsvård för att affären ska gå i hop. Vad jag förstår får till och med ekoköttdjur vistas inomhus på vintern i Sverige.
I slutet på nittiotalet kunde man fortfarande i Sverige råka på tjudrade små tjurkalvar i skumma lador, där de stod för att snabbt äta upp sig till slaktvikt. Hade de gått lösa på bete hade de gjort av med för mycket energi för att bli lönsamma. Tyvärr tror jag fortfarande det förekommer i det här landet.
Du uttalar dig svepande om "sydamerikanskt" kött, det är mer inexakt och ohederligt än att prata om europeiskt kött, eftersom Sydamerika har större yta. Vilka skogar i Uruguay och Argentina har skövlats för att bereda mark för köttproduktion? Var låg dessa skogar?
Personligen är jag helt övertygad om att nötkreatur mår bäst av att gå utomhus på stora ytor i en flock och äta grönt gräs större delen av året. Det är livsvillkor som inte kan tillgodoses i Sverige. Om slakt/kastrering sker med bedövning eller ej är mer en kosmetisk detalj. Vad skulle du välja, ett bedrövligt liv i orörlighet och dunkel som tjurarna i de svenska ladorna, men med bedövad kastrering och slakt, eller ett helt OK liv men med ett smärtsamt slut?
I slutet på nittiotalet kunde man fortfarande i Sverige råka på tjudrade små tjurkalvar i skumma lador, där de stod för att snabbt äta upp sig till slaktvikt. Hade de gått lösa på bete hade de gjort av med för mycket energi för att bli lönsamma. Tyvärr tror jag fortfarande det förekommer i det här landet.
Du uttalar dig svepande om "sydamerikanskt" kött, det är mer inexakt och ohederligt än att prata om europeiskt kött, eftersom Sydamerika har större yta. Vilka skogar i Uruguay och Argentina har skövlats för att bereda mark för köttproduktion? Var låg dessa skogar?
Personligen är jag helt övertygad om att nötkreatur mår bäst av att gå utomhus på stora ytor i en flock och äta grönt gräs större delen av året. Det är livsvillkor som inte kan tillgodoses i Sverige. Om slakt/kastrering sker med bedövning eller ej är mer en kosmetisk detalj. Vad skulle du välja, ett bedrövligt liv i orörlighet och dunkel som tjurarna i de svenska ladorna, men med bedövad kastrering och slakt, eller ett helt OK liv men med ett smärtsamt slut?