När jag tävlade med hunden första gången var jag så nervös att knäna skakade. På riktigt alltså. För mig var det väldigt mycket värre än att tävla med häst, och ganska likt nervositeten att tala inför grupp. Min metod är helt ovetenskaplig men har fungerat riktigt bra för mig i alla fall och det slutade med att jag presterade bättre på tävling än på träning.
1) Jag började tänka på hur det kändes i kroppen. Kittlet i magen, den lite luftiga känslan i huvudet. Detta är inte helt olikt känslan av att åka berg- och dalbana, och det är ju kul. Så jag började tänka väldigt mycket på hur skönt det faktiskt kändes i kroppen, att jag skulle njuta lite av det här som inte inträffar särskilt ofta.
2) Jag har en målbild av hur exakt varje moment ska se ut. Inte hur det ser ut på träning, eller såg ut förra tävlingen. Utan hur det ser ut när det plötsligt händer att det blir perfekt. Sen tänker jag att det nog är möjligt eller t o m en ganska stor sannolikhet att det kommer bli så. Faktiskt är det rätt osannolikt att det inte skulle bli så. Det händer då och då att jag blir förvånad över hur dåligt det går trots målbilden men faktiskt så gör man mer rätt själv när man vet hur det SKA se ut.
3) Ha en plan B redo och intränad. Om det blir lite fel där eller där, hur räddar jag poängen? Är det värt att ge en extra tydlig hjälp eller kostar det mer än det smakar?
4) Om det är ett känt fel som man vill testa på tävling så ser jag tävlingen som ren träning. Dvs strunt samma vad poängen blir, det är något helt annat jag har som mål för tävlingen. På hundtävlingar händer det inte sällan att man bryter när man genomfört ett svårt moment på ett bra sätt, men jag tar hellre nerdrag på helhet för att belöna mer än regelverket tillåter och sedan fortsätta tävlingen. Där vet nog du bättre än vad jag vet vad som gäller för hästtävlingar och konsekvensen av att bryta mot regler.