Närproducerat eller ekologiskt?

Oj för oss beror det väldigt mycket på vilken vara det är.

Helst vill vi ha närproducerade ekologiska varor.
Men inbland blir det bara närproducerat och ibland blir det ekologiskt.
 
Jag svarade ekologiskt såklart tidigare, men har ett undantag vad det gäller köpe-ägg. Jag tänker djurskydd och djurhållning där. Även ekologiska ägg kommer från stora hallar med ENORM ljudnivå, dammet från hell och ammoniakdoften från ytterligare en trappa ner från hell. Där väljer jag bort ekologiska industriägg och väljer hellre ägg från utegående höns. Finns inga såna i affären så avstår jag ägg och inväntar möjlighet att köpa ägg från en privat mench som har egna gårdshöns och alldeles för många ägg.

Frigående höns är liksom ingen garanti för bra djurskydd. Ekologiska kycklingar är samma ras och typ som konventionella höns, men de ekologiskt uppfödda får leva längre och blir tyngre vilket viker deras ben. Inte okej att ha såna ägg i min kaksmet.
 
Då har jag en följdfråga. :) När man står där och ska köpa kött i butiken så har man ju ingen aning om det är en gammal mjölkko eller en fin köttraskviga i förpackningen. Hade du betalat mer för den fina köttraskvigan om du kunnat välja kött?

Bonden får nämligen betalt för hur djuret klassas på slakteriet, men den klassningen kommer ju aldrig med ut i affären, och följaktligen har man ingen större chans att välja vilken kvalité man vill ha på köttet.
 
Då har jag en följdfråga. :) När man står där och ska köpa kött i butiken så har man ju ingen aning om det är en gammal mjölkko eller en fin köttraskviga i förpackningen. Hade du betalat mer för den fina köttraskvigan om du kunnat välja kött?

Bonden får nämligen betalt för hur djuret klassas på slakteriet, men den klassningen kommer ju aldrig med ut i affären, och följaktligen har man ingen större chans att välja vilken kvalité man vill ha på köttet.

Beroende på tänkt ändamål för köttet. Visst. Fast det är därför jag föredrar de få ställen som är köttspecialister och säljer köttet över disk, när man är ute efter riktigt bra kött.
 
Hade du betalat mer för den fina köttraskvigan om du kunnat välja kött?

Om jag vet att det är ett BÄTTRE kött, så ja. Säger jag som så sällan köper kött att när jag väl gör det så vill jag ha ett bra kött med både smak, samvete och kvalitét.
 
Om jag vet att det är ett BÄTTRE kött, så ja. Säger jag som så sällan köper kött att när jag väl gör det så vill jag ha ett bra kött med både smak, samvete och kvalitét.

Du skulle i alla fall kunna välja kött för ändamålet lite lättare. Ibland vill man kanske ha lite magrare, ska man göra långkok är det kanske ok med lite sämre bitar för en billigare peng osv.
 
Du skulle i alla fall kunna välja kött för ändamålet lite lättare. Ibland vill man kanske ha lite magrare, ska man göra långkok är det kanske ok med lite sämre bitar för en billigare peng osv.
Absolut, och det är jättebra för den som KAN sin matlagning. Men tyvärr är det nog väldigt väldigt många som bara tittar på prislappen, högrev som högrev liksom. Många KAN nog inte tillräckligt om sin matlagning för att veta att billigt kan bli dyrt.
 
Jag köper helst närproducerat (känner de flesta som fortfarande är igång häromkring :D). En ekologisk vara som transporterats runt halva klotet tycker jag känns helt fel.
 
I denna ordning:
Eko närproducerat
Eko
Svenskt
Gå till annan butik och se om det finns bättre utbud annars ge upp. Grönsaker handlas i princip bara eko, helst fairtraid när det gäller ex bananer. Dock ej all eko, inte ekosocker från andra världsdelar e.x.

Jag förstår tanken med närproducerat, men jag har växt upp nära en närproducerande köttgård där stutarna inte har det så kul. Detta syns i köttdisken sen, köttet ser tragiskt ut. Har just hittat några närproducerande kött/mjölkgårdar vi ska testa handla av, försöker annars få tag på vilt i största mån. Vill helst byta ut mina ekoägg mot ägg från lokala glada höns/ankor.
Vid husköp är min dröm att köpa en halv/hel ekoko som man kan äta av under mesta delen av året och sen komplettera med vilt till hösten.
 
Men om det australienska ekologiska köttet som rest runt halva klotet till din tallrik ÄNDÅ har en lägre miljöpåverkan än ditt närproducerade kött - gör det ingen skillnad då för dig?

Nej därför att jag vill också stödja mina lokala producenter (som i mitt fall råkar vara ekologiska också). Det är inte bara miljöpåverkan som är viktigt för mig. Eftersom jag dessutom känner de flesta lokala producenterna personligen känns det helt fel att köpa något som åkt så långt. Jag vill ha öppna landskap och lokala bönder.

Plus att även om den australiensiska biffen transporterats klimatneutralt så har det garanterat gått åt fossilt bränsle i något (om inte de flesta) transportleden.
 
Nej därför att jag vill också stödja mina lokala producenter (som i mitt fall råkar vara ekologiska också). Det är inte bara miljöpåverkan som är viktigt för mig. Eftersom jag dessutom känner de flesta lokala producenterna personligen känns det helt fel att köpa något som åkt så långt. Jag vill ha öppna landskap och lokala bönder.

Plus att även om den australiensiska biffen transporterats klimatneutralt så har det garanterat gått åt fossilt bränsle i något (om inte de flesta) transportleden.

Med det ju egentligen inget ställningstagande i en allmän fråga och diskussion mellan ekologiskt och konventionellt kött. Det handlar ju inte om ditt ställningstagande om miljöpåverkan när det handlar om det australienska köttet, utan ditt ställningstagande är ju ett stöd för din lokalproducent och inget annat. För faktum är ju att transporten av det ekologiska australienska köttet troligen facto har en mindre miljöpåverkan än ditt konventionellt uppfödda kött. Trots åtgång och utnyttjande av fossila bränslen.

Om vi vrider lite på definitionen av ekologiskt kött och säger att det är fairtrademärkt ekologiskt kött med miljömärkt och certifierad transport, gör det någon skillnad då för ditt val?
 
Nej därför att jag vill också stödja mina lokala producenter (som i mitt fall råkar vara ekologiska också). Det är inte bara miljöpåverkan som är viktigt för mig. Eftersom jag dessutom känner de flesta lokala producenterna personligen känns det helt fel att köpa något som åkt så långt. Jag vill ha öppna landskap och lokala bönder.

Plus att även om den australiensiska biffen transporterats klimatneutralt så har det garanterat gått åt fossilt bränsle i något (om inte de flesta) transportleden.
Det är dessutom väldigt svårt att på så långt avstånd avgöra hur "ekologisk" uppfödningen verkligen är och beräkningar som visar att det ur miljösynpunkt är bättre att frakta köttet från andra sidan klotet jämfört med lokalt uppfött litar jag inte på utan att själv i detalj fått gå igenom dem, ändrar man lite på parametrarna i en modell för miljöpåverkan blir resultaten säkert helt motsatta.
 
Med det ju egentligen inget ställningstagande i en allmän fråga och diskussion mellan ekologiskt och konventionellt kött. Det handlar ju inte om ditt ställningstagande om miljöpåverkan när det handlar om det australienska köttet, utan ditt ställningstagande är ju ett stöd för din lokalproducent och inget annat. För faktum är ju att transporten av det ekologiska australienska köttet troligen facto har en mindre miljöpåverkan än ditt konventionellt uppfödda kött. Trots åtgång och utnyttjande av fossila bränslen.

Om vi vrider lite på definitionen av ekologiskt kött och säger att det är fairtrademärkt ekologiskt kött med miljömärkt och certifierad transport, gör det någon skillnad då för ditt val?
Hur kan du vara säker på det utan att veta exakt hur beräkningen gjorts, vilka parametrar som använts för att mäta miljöpåverkan och vilken viktning de haft?
 
Hur kan du vara säker på det utan att veta exakt hur beräkningen gjorts, vilka parametrar som använts för att mäta miljöpåverkan och vilken viktning de haft?
Jag litar på tex Naturskyddsföreningen som jag tidigare länkat till som ger bra svar. Jag inbillar mig inte att JAG vet bättre än experter gör.

Dessutom; Ekologiskt har INGENTING med frakten av den färdiga produkten att göra, egentligen. Det handlar om miljöpåverkan där det är producerat och att köpa ekologiskt kött är ett ställningstagande, var det än må vara producerat. Därför är tex även ekologiskt vin bättre än närproducerat dito.
 
Senast ändrad:
Med det ju egentligen inget ställningstagande i en allmän fråga och diskussion mellan ekologiskt och konventionellt kött. Det handlar ju inte om ditt ställningstagande om miljöpåverkan när det handlar om det australienska köttet, utan ditt ställningstagande är ju ett stöd för din lokalproducent och inget annat. För faktum är ju att transporten av det ekologiska australienska köttet troligen facto har en mindre miljöpåverkan än ditt konventionellt uppfödda kött. Trots åtgång och utnyttjande av fossila bränslen.

Om vi vrider lite på definitionen av ekologiskt kött och säger att det är fairtrademärkt ekologiskt kött med miljömärkt och certifierad transport, gör det någon skillnad då för ditt val?

Du tycker alltså att det är ok att det går åt fossilt bränsle för att transportera hit den ekologiska biffen från Australien så länge det är klimatneutralt? Det känns väldigt kortsiktigt för mig.

Ja, jag väljer i alla scenarion lokalt producerat kött. Jag väljer att stödja svenska bönder och vårt konventionella jordbruk är faktiskt rätt skonsamt jämfört med konventionellt jordbruk i många andra länder. Om flera bönder räknade på sina resurser bättre skulle de inte behöva köpa in konstgödning tex (jo, jag vet det för jag har räknat på det).

Jag gillar verkligen inte kemiska bekämpningmedel och vill inte att man använder dem (jag kan dem tämligen väl, jag har haft certifikat för klass 2). Eftersom de är väldigt dyra att köpa tror jag dock inte att bönder använder dem om det inte är absolut nödvändigt. Att man överhuvudtaget får köpa tex Roundup för trädgårdsanvändning är så idiotiskt att jag vill inte ens tänka på det.
 
Jag litar på tex Naturskyddsföreningen som jag tidigare länkat till som ger bra svar. Jag inbillar mig inte att JAG vet bättre än experter gör.

Dessutom; Ekologiskt har INGENTING med frakten av den färdiga produkten att göra, egentligen. Det handlar om miljöpåverkan där det är producerat och att köpa ekologiskt kött är ett ställningstagande, var det än må vara producerat. Därför är tex även ekologiskt vin bättre än närproducerat dito.

Och det gör inte jag. De har sin egen agenda och när det gäller klimatberäkningar är det väldigt lätt att få dem att visa det man vill. De beräkningarna är mycket komplicerade att göra.
 
närproducerat med bra villkor först då det gäller kött eller biproduker. ekologiskt betyder inte automatiskt att djuren fått gå ute dugnet runt i små flockar och fått ett humant slut. köper hellre t ex ägg av grannen som ger sina höns lite av varje och låter dem få helt fritt på gården, än massproducerade eko ägg från frigående höns innomhus.

grönsaker och mjöl osv väljer jag ekologiskt, mjölk också men närproducerat går bra också.
 
Köper kött o ägg närproducerat ..mjölk, grädde o liknande ekologiskt
bananer, kaffe, tomater etc ekologiskt o popcorn
är nog mest noga med det som har med djuren att göra
 

Liknande trådar

Hemmet Tycker det är lite svårt att hitta relevant information så kollar här :) Hur går man tillväga för att bygga en klassisk veranda från...
Svar
15
· Visningar
865
Kropp & Själ Jag har varit väldigt illamående ett bra tag och jag vet inte varför. Jag har alltid varit petig med maten och saker jag älskat kan jag...
4 5 6
Svar
107
· Visningar
8 280
Senast: Inte_Ung
·
Kropp & Själ Gäller inte mig, men min son. Han har ofta blåsor i munnen, vanliga förkylningsblåsor typ, ibland på läppen, men oftast på tungan. Han...
2
Svar
22
· Visningar
1 578
Samhälle Jag känner ett äldre par, som just nu är i följande situation: De bor i en gemensam villa och är gifta sedan många år. Båda är gamla...
2 3 4
Svar
78
· Visningar
6 007
Senast: Mabuse
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp