Men om man tänker nötter och sparris istället? (och kanske i framtiden kastanjer, de kikar på äkta kastanj som kan klara sig i delar av Sverige och det blir kastanjemjöl också.)
Jag menar vi odlade så mycket sparris i Sverige en gång att vi exporterade det. Och vi odlade hasselnötter. Ingetdera verkar vi göra i större omfattning längre och det beror ju sannolikt på att importvägarna kan vara så väldigt långa pga olja.
Så till och med i vårt eget land struntar vi i att odla saker vi är bra på att odla för att importera annat istället. Numera kan ju till exempel Svenska äpplen hålla ända till mars april pga teknik. Klart vi vill ha lite Granny Smith också men om transporterna kostade vad de kostade kanske de svenska äpplena skulle vara fler och dessutom billigare än Granny Smith.
Valnötterna och mandlarna kanske skulle vara dyra lyxvaror, men hasselnötter skulle vara billigare och vi skulle ha mer av dem. Är det inte konstigt att dessa kostar nästan detsamma, vi till och med mal mjöl av och kramar ur mandlarna till mjölk, trots att mandlar är fruktansvärda källor till vattenbrist i USA. När vi kanske skulle kunna köpa svenska valnötter, dyrt, (för det är egentligen nog lite kallt) och svenska hasselnötter. Till och med mullbär verkar ju växa som ogräs på vissa ställen på Gotland, det skulle vi kanske inte behöva importera.
Sedan avokados, det kanske är något man får äta en gång i månaden, som när jag var liten. *
Fantiserar lite här.
*(bygger vidare på din beskrivning av äta när du var liten och pengar. Mina föräldrar var inte fattiga (alls, iofs ensamstående mamma men pappa bidrog mycket mer än han var tvungen.) och vi åt inte så himla mycket bättre än du beskriver (inte hade mamma bil heller, klasskamraterna detsamma, akademikerföräldrar, radhus, nära mitt i stan, de hade inte heller fin bil, risig bil kanske, och åt inte roligare.). Maten såg annorlunda ut i affären. 80-tal för mig var mycket äta för man var hungrig och ibland äta för att det var gott på riktigt.)