Sv: Nån som vet en eller flera övningar ?
Om du menar att det är "bromsen" som inte fungerar lika bra med tränsbettet vill jag tipsa om en superbra övning:
Du skrittar in på en lagom stor volt (säg 8-10 m i diameter) och bestämmer dig för ett ställe på denna volt där du vill göra halt och stå kvar en stund. Ditt jobb i det här läget är att bara ta det lugnt och sitta bekvämt, följsamt och tålmodigt på hästen. Inga spänningar och ingen stress.
När du närmar dig punkten där du vill ha halt så tar du bara ett mjukt tag i tygeln (som om du förväntade dig en perfekt halt för den lilla hjälpen). Om din häst är som de flesta hästar som inte är vana att lyssna så bra, så går han bara vidare. Så fort du passerat den punkt där du hade velat ha din halt, så ger du efter och följer med som en passagerare i ett varv till. När du på nytt närmar dig "stoppunkten" ber du om halt igen - med samma mjuka hjälper.
Nu börjar du säkert fatta galoppen! Du fortsätter tills hästen faktiskt stannar för den mjuka hjälpen. När han stannat så ger du efter på tygeln och låter honom lugnt stå kvar någon halvminut eller så, tills du ber om skritt. Börjar han gå av sig självt innan du bett om det så låt honom bara knata ett varv till och be om en ny halt.
Kom ihåg att nu lär sig hästen något nytt, så ingen "korvstoppning". När ni lyckats med övningen en gång - så låt hästen få en paus och smälta det. Skritt på lång tygel kan vara en utmärkt paus. Innan du avslutar passet kan du be om en ny halt på samma sätt, fast på en volt åt motsatt håll och fortfarande i skritt.
Jag har gjort denna övning med massor av hästar som haft för vana att bara "fajtas" mot bettet och springa vidare ändå. Hittills har det alltid fungerat!
Tyvärr är vi ryttare ofta alltför stressade och "heta" själva när vi rider. Ett ridpass som jag beskrivit ovan skulle många tycka är bortkastat - det består ju bara av skritt och halt?!! Ett ridpass ska väl bestå av alla gångarter och ridning i "form" och sidvärtes och baklänges och jag vet inte allt...? Men om man är noga och tar en sak i taget så kommer man fortare framåt än om man försöker göra allt möjligt samtidigt, fast med ganska dåligt resultat. Då blir vi bara sura och bestämmer oss för att "kämpa ännu hårdare" nästa gång. Men det hörs ju på uttrycket: "kämpa hårdare" - att ingen bra ridning kommer komma ut av det.
Tänk också över hur tydlig och konsekvent du är med dina hjälper. Tyglarna använder vi ju tex både när vi bromsar, när vi ger halvhalter och när vi vill påverka hur hästen håller huvud och hals. Många gånger förstår hästarna inte vad vi vill med våra tygeltag - också blir de frustrarade, stressade och upplevs som "heta" pga det.
Lycka till!