I "vanliga" tävlingar, ska alla, dvs även HK-ryttare rida egen häst. Vissa disp kan man ha fått från RsFB Dressyrkommitté, ang speciella hjälpmedel som normalt inte är tillåtna på Dressyrtävling, men disp är hårt ransonerade även om de är styrkta medicinskt. Ibland får man känslan att Dressyrkommittén eller ev andra ryttare inte vill ha oss med.
Som ryttare med HK måste man även ha ett sk Medicinskt id-kort, där det framgår vilken HK-klass och grad man efter utredning bedöms tillhöra.
På HK-tävlingar ska alltid lånehäst erbjudas, med den minimala framridnings och "lära-känna-tid" som nämdes. Men vi får från o med förra året tävla på egna hästar, TACK!
Det är minst sagt svårt, inte omöjligt eftesom många ju klarar det, men mkt svårt att göra sig själv eller hästen rättvisa under såna premisser. Ändå väljer många HK-ryttare att fortsätta tävla på lånade hästar trots att de har egna hemma, nåt jag inte förstår.
Regeln kom ursprungligen till för att man ansåg att en HK person inte kunde klara av att ha egen häst, och om då någon hade det och fick hjälp att sköta denna egna så var det orättvist mot andra.
Idag har ju nästan alla tävlingsryttare, både friska och HK egen häst så därför har man tagit bort tvånget att låna häst.
Tänk er Helena Lundbäck, Malin Bayard eller Jan Brink tävlandes på utlottade låne-hästar. Det skulle bli ett ramaskri om hur omöjligt det är. Att det är häst och ryttare tillsammans som utför prestationen. Det gäller ju oss oxå, även om vi inte har alla aramar o ben i behåll, eller nåt annat funktionshinder.
/Lori