Sv: Mugg + benskydd
*KL*
Detta står på statens veterinärmedicinska anstalts hemsida om regnskollor (vilket visssa "muggformer" är
Streptotrikos (rengskållor) information och rekommendationer
Orsak och kliniska symtom
Streptotrikos är en vanligt förekommande hudsjukdom hos häst. Den orsakas av bakterien Dermatophilus congolensis och karaktiseras av krustbildningar (sårskorpor) i huden, men även håravfall och matt hårrem. Sjukdomen ses oftast i samband med fuktiga eller blöta väderleksförhållanden.
Hudområden som har varit utsatta för regn eller fukt (svett) som hals, huvud, rygg, bröstkorg och länd drabbas oftast. Ibland ses hudförändringarna enbart lokalt på benen (t ex på skenor och karleder).
Generella symtom
Typiska symtom för streptotrikos är lindriga till kraftiga, både lokala till utbredda krustbildningar med måttlig vätskeavgång och ibland, håravfall. Ibland kan hudförändringarna vara svåra att se på avstånd, men de är lätta att upptäcka när du stryker med handen över hårremmen. Under sjukdomsförloppet visar hästen ofta smärta vid beröring. Klåda är ovanligt. Hästar med kraftiga, utbredda symtom kan vara allmänpåverkade och har ingen lust att äta sitt foder, tappar vikt och har förstorade lymfknutor.
Hudförändringar på huvud och ben ses ibland på vita opigmenterade hudområden och är då ofta kopplat till sekundär solöverkänslighet (fotodermatit).
Två olika typer av sjukdomen är beskriven i litteraturen - en vinterpälsvariant samt en mer typisk för sommarpäls, men det finns även andra former.
Vinterpälsvariant
Hårremmen är matt och krustor, som är lättast att känna med fingrarna upptäcks i huden. Om krustorna pillas bort med naglarna lossnar även håren i penselform och en liten krater uppträder, inte sällan med blod i botten. Ofta ses vitgult var i änden på krustan. Vid utbredda förändringar är krustorna och pälshåren inte sällan hopklibbade och hästen visar kraftig ömhet i huden. Hudområden stora som handflator eller större kan lossna.
Sommarpälsvariant
Hudförändringarna är ofta inte lika utbredda och krustorna är mindre i storlek, inte mer än 1-2 mm. De är dessutom torrare. Pälsen kan ge intryck av att vara matt. Då du borstar eller ryktar hästen är det lätt att håren lossnar och hårremmen ser maläten ut.
Smittspridning
Spridning av infektionen sker då krustorna blöts upp och bakteriernas sporer frigörs. Dessa kan lätt överföras till andra hästar via fuktdroppar i luften (sk aerosol) eller via ryktdon, borstar, maskinsax eller annan utrustning.
Diagnos
Kliniska symtom med matt hårrem och krustor på speciellt utsatta områden (se ovan) är typiska för sjukdomen.
Enklast ställs en diagnos efter odling av prov på laboratorium. Det är viktigt att skicka in rikligt med fuktade krustor från förändrad vävnad. Tillsätt några droppar koksaltlösning i botten på röret då krustorna inte får torka ut under transporten till laboratoriet. Förslut röret väl. Insänd även vätska från krater under krusta, provtagen på provtagningspinne.
Hästar som enbart drabbas av streptotrikos på vita hudområden bör utredas av veterinär för möjlig leverpåverkan eller växtförgiftning.
Behandling
Drabbade hudområden ska tvättas försiktigt men noggrant med mild desinfekterande lösning. Lossa mindre löst sittande krustor efter uppblötning och tvätta rent. Efter tvätt ska hår och hud torkas noggrant, gärna med hårtork på lägsta effekt (och efter att hästen flyttats från våtutrymmet !!!).
Efter behandlingen är det viktigt att huden hålls torr under den tid såren ska läkas.
Om hästen är allmänpåverkad och/eller visar påtaglig smärta rekommenderas allmänbehandling med antibiotika under en vecka. Dermatophilus congolensis är enligt litteraturen känslig för penicillin.
Obehandlade, lindriga fall av streptotrikos spontanläker oftast på 2-3 månader.
Vita hudområden som drabbats behandlad som ovan, men hästen bör även skyddas för direkt solljus. Solskyddsfaktor 15 eller högre, bör strykas på dessa hudområden om hästen ska vistas ute.
Hudförändringar på benen
Undvik bandage och benskydd på skenor och kotor. Om hästen måste ha benskydd, använd de enbart i samband med träningstillfället. Bandage kan förvärra sjukdomen genom att huden förblir fuktig och vätskemängden ökar och bandaget riskerar att skära i den skadade vävnaden. Se även till att ströbädden i boxen hålls torr och ren.
Allmänna råd för kontroll av sjukdomen
Undvik fuktigt beten samt fukt i stallar
Se till att ströbäddar är rena och torra
Låt hästen stå inne vid regnväder
Låt varje häst ha egna ryktsaker
Var sparsam med ryktning och borstning av lindrigt drabbade hästar
Isolera drabbade hästar
Desinfektera ryktsaker och annan utrustning som har varit i kontakt med smittat hår och hud.
Tvätta händerna med tvål och vatten efter att ha skött om och behandlat sjuka hästar.
Hippotrim är ett sulfa preparat, kanske du ska prova en penicillinkur istället.
Tog bort min häst mugg