Ännu
Ännu längre fram i tiden kanske det serveras allsköns insekter på restaurangerna pga klimatförändringarna.
Det gör det väl redan, även om insekterna ifråga kommer från under inte över vattnet.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Ännu
Ännu längre fram i tiden kanske det serveras allsköns insekter på restaurangerna pga klimatförändringarna.
Det gör det väl redan, även om insekterna ifråga kommer från under inte över vattnet.
Jag kan dock hålla med om att jag börjat tröttna på att man byter ut ord på svenska mot engelska "bara för att". Har känslan av att det går inflation i att säga exempelvis citronzest istället för citronskal/rivet citronskal/liknande i olika matlagningsprogram på tv.
Självfallet är jag medveten om att språk utvecklas och att det kommer in nya ord, men att få det att låta exklusivt (eller vad nu anledningen är) känns lite udda.
Var tvungen att googla på citronzest + meny, de första sidorna gav mest receptsidor/bloggar, några restauranger - och så en drinkmeny från - tadaa, Luleå. Deras Dry Martini specificeras med "Tanqueray gin, noilly prat, oliver / citron zest.". Ouch.
För mig är citronskal och citronzest två olika saker, det sistnämnda en bak/matlagningsterm (vilket det första också kan vara). Zest är enbart det yttre skalet, dvs utan det vita.Jag kan dock hålla med om att jag börjat tröttna på att man byter ut ord på svenska mot engelska "bara för att". Har känslan av att det går inflation i att säga exempelvis citronzest istället för citronskal/rivet citronskal/liknande i olika matlagningsprogram på tv.
Självfallet är jag medveten om att språk utvecklas och att det kommer in nya ord, men att få det att låta exklusivt (eller vad nu anledningen är) känns lite udda.
River jag skal från citrusfrukter så river jag alltid enbart det gula (oranga). Är det någon som river det vita på citrusfrukter också?För mig är citronskal och citronzest två olika saker, det sistnämnda en bak/matlagningsterm (vilket det första också kan vara). Zest är enbart det yttre skalet, dvs utan det vita.
I övrigt håller jag med dig i sak, hade det stått "lemon peel" eller "lemon zest" i menyn så hade jag irriterat mig på det.
För mig är citronskal och citronzest två olika saker
River jag skal från citrusfrukter så river jag alltid enbart det gula (oranga). Är det någon som river det vita på citrusfrukter också?
Men kolla det här stället då. Allt är på engelska. Visst pratar Marcus Samuelsson fortfarande även svenska?Efter att jag titta på menyerna på några lite finare menyer i Luleå så tror jag att jag förstår problemet.
Klart man inte förstår när folk blandar in engelska ord i menyn när man är van vid franska! Pistou, tonfisk ”fuille de brick”, Espagnole-sås, fänkålscrudité...
Men kolla det här stället då. Allt är på engelska. Visst pratar Marcus Samuelsson fortfarande även svenska?
http://www.kitchenandtable.se/restaurants/lulea/
Men han bor ju inte i Lule, och det vet man ju hur storstadsfolk är!
Så kan det vara!Men han bor ju inte i Lule, och det vet man ju hur storstadsfolk är!
Men kolla det här stället då. Allt är på engelska. Visst pratar Marcus Samuelsson fortfarande även svenska?
http://www.kitchenandtable.se/restaurants/lulea/
Fast det var inte menyn jag menade, utan hela sajten.Fast menyn var på svengelska. Titlar på engelska och innehåll för norrlandsallergiker.
NORTHERN GOLD FROM BOTHNIAN BAY
Löjrom, vispad smetana , Västerbottensost, rödlök, citron, dill
ARCTIC CHAR LOVES RHUBARB
Röding, stekta rabarber, smörsås, gulbeta, sticklök, färskpotatis
STRAWBERRY SWEDISH SUMMER
Rostad jordgubbssorbet, maränger, citronkaka, mynta, torkade jordgubbar
Nu har jag valt min 3-rätters, hur beställer man hemkörning ?
Din beställning är noterad. Om det ska åka från Umeå till Linköping ???? Kommer det imorgon...Fast menyn var på svengelska. Titlar på engelska och innehåll för norrlandsallergiker.
NORTHERN GOLD FROM BOTHNIAN BAY
Löjrom, vispad smetana , Västerbottensost, rödlök, citron, dill
ARCTIC CHAR LOVES RHUBARB
Röding, stekta rabarber, smörsås, gulbeta, sticklök, färskpotatis
STRAWBERRY SWEDISH SUMMER
Rostad jordgubbssorbet, maränger, citronkaka, mynta, torkade jordgubbar
Nu har jag valt min 3-rätters, hur beställer man hemkörning ?
Så illa är det, här har vi inte ens Hillbilly-haket (Max) utan får hålla tillgodo med White-trash-syltan (Mac Donalds) eller Galna kossan (Burger King) där burgarna smakar sågspån ibland.Placerade tråden i övrigt då jag int vet vart den passar.
Hur som helst ska jag börj med att presentera mig. Mitt namn är Nikodemus och jag är en glad prick från trakterna utanför Lule (eller Luleå som det så omdömeslöst benämns av söderlänningar och allsköns patrask).
I alla fall så var jag nyligen ner i Stockholm med jobbet och i denna åbäkesresa ingick ett besök på en "finare restaurang". Eftersom jag är väldigt glad i mat, och i synnerhet trumpetkossa (älg), så såg jag fram emot detta besök enormt. Hann knappt öppn menyn in besvikelsen var ett faktum. Bara massa konstiga engelska namn och int nå riktig mat. "potejto mash", menar skriv potatismos istället så man fatt då för helvete. Sen fanns de int nå norrlandsgea heller, åååhhh, även om de ska ha cred för att de hade pripps blå, vilket i alla fall är riktig öl. I övrigt bara massa trams, men tydligen kör ungdomarna upp ölen i näsan nuförtiden och låtsas känn en mass lökt som int finns.
Åt till sist nån stek med en massa fjantiga grönsaker, kändes som jag var på bantningsdiet. Efter maten var magen helt omskakad och till råge på eländet var man omringad av en massa jävla växter som höll på att väx upp i arslet på en när man var mitt i maten..
Är det så här illa i resten av Sverige, eller kom vi bara till en ovanligt dålig restaurang? (ska tilläggas att den skulle vara bra enligt folk).. Snälla säg att det int är så här i hel landet, då kan man ju lik gärna prött sönder böxorna
Fast menyn var på svengelska. Titlar på engelska och innehåll för norrlandsallergiker.
NORTHERN GOLD FROM BOTHNIAN BAY
Löjrom, vispad smetana , Västerbottensost, rödlök, citron, dill
ARCTIC CHAR LOVES RHUBARB
Röding, stekta rabarber, smörsås, gulbeta, sticklök, färskpotatis
STRAWBERRY SWEDISH SUMMER
Rostad jordgubbssorbet, maränger, citronkaka, mynta, torkade jordgubbar
Nu har jag valt min 3-rätters, hur beställer man hemkörning ?
Samuelsson utsågs 2005 till adjungerad professor vid Restauranghögskolan i Umeå.
Är Umeå så nära Fjollträsk eller Stor-Äpplet?