mjölkens historia?

"Experten" är just expert. Det var väl etnologen Håkan Jönsson som intervjuades. Han borde ha koll eller?
Och nä jag har inte uppfattningen att man drack mjölk i någon större omfattning "förr" om vi pratar runt sekelskiftet 1800/1900. Man hade kanske en ko. En ko på den tiden gav kanske 15 liter/dag som nykalvad om ens det. Av den mjölken skulle kalven leva också - kalven var en stor inkomstkälla. Några liter/dag kunde tas undan. Det gav grädde som som kärnades till smör och såldes till de som hade råd. Mjölken kunde sen levereras till ett mejeri som ystade till ost, så fick man in en slant till. Folk i stugorna gjorde inte ost hursom. Det var också ett lyxtillbehör. Kon mjölkade sen ok över sommaren och när det blev slut på betet så kom det inte många liter.
På sommaren kunde det kanske serveras en tallrik blåbär med en skvätt mjölk i hem som Emils där man hade flera kor och var välbärgade. Tänk på att det vi ser som det typiska svenska hemmet på den tiden är just Emil och Carl Larsson och Bullerbyn.
Det är ju inte sanningen.
Välling (gröt på vatten o spannmål), salt sill, potatis, rovor, brännvin och ister var vardagen.
Fast var det Håkan Jönsson som intervjuades i radioprogrammet som @tanten hade hört? Det var ju @Septicemia som konstaterade att han hade forskat just kring mjölk?
Det känns som om vi alla är överens om att det inte dracks mjölk i några stora mängder eftersom det sågs som lyx och slöseri, men att från det drar slutsatsen att man inte ansåg att det gick att dricka känns väldigt långsökt.
 
Man förädlade spannmål till sprit, frukter till vin, just för lagringsdugligheten.
+ att det var lättare att transportera och sälja.
Jo så var det, anledningen till hembränningen förr var för att kunna lagra spannmålen längre :)

Haha, tror inte det fungerade så bra, det mesta dracks nog upp ganska omgående :)
 
Å andra sidan hade Historieätarna också hjälp av experter, men de har ändå mycket faktafel.

Eftersom människan har förädlat uroxen (stenåldern) så till den grad att uroxen är utdöd och vi har kossan istället så får man ju lov att anta att vi har kunnat använda djuren till något mer än kött. Får och getter kom till norra Europa först senare (typ bronsåldern). Höns kom inte hit förrän runt järnåldern.
 
Fast var det Håkan Jönsson som intervjuades i radioprogrammet som @tanten hade hört? Det var ju @Septicemia som konstaterade att han hade forskat just kring mjölk?
Det känns som om vi alla är överens om att det inte dracks mjölk i några stora mängder eftersom det sågs som lyx och slöseri.
Hur kom du fram till den slutsatsen? Per person producerades det dubbelt så mycket mjölk för hundra år sedan och människor förr åt mycket mer än idag.
 
Jo så var det, anledningen till hembränningen förr var för att kunna lagra spannmålen längre :)

Haha, tror inte det fungerade så bra, det mesta dracks nog upp ganska omgående :)
Njae bönderna brände för att de med brännvinet avlönade sina daglönare, bland annat Och det var nog både enklare och säkrare att lagra 50 liter brännvin än 150 kg korn som både kunde ruttna o bli råttfoder.
 
Hur många liter direktkonsumtion av mjölk per person och år finns det bara statistik från år 1950 och framåt då det var 120 liter mot idag ca. 70-80 L.
 
Njae bönderna brände för att de med brännvinet avlönade sina daglönare, bland annat Och det var nog både enklare och säkrare att lagra 50 liter brännvin än 150 kg korn som både kunde ruttna o bli råttfoder.
Jag har aldrig hört det gick till så, vilken tidsålder är det du talar om?
 
Jag har aldrig hört det gick till så, vilken tidsålder är det du talar om?
1731 kom den första skatten på brännvin och staten gjorde då skillnad mellan husbehovsbränning och avsalubränning . 1855 förbjöds den allmänna husbehovsbränningen fram till dess..."I början av 1800 :talet hade tekniken utvecklats och potatisen blev alltmer råvara för brännvinsbränningen. Omfattningen var stor, antalet pannor var över 170,000 och konsumtionen uppgick till 40 l brännvin per person och år"
 
Hur kom du fram till den slutsatsen? Per person producerades det dubbelt så mycket mjölk för hundra år sedan och människor förr åt mycket mer än idag.
Påståendet om mjölkproduktionen får du gärna verifiera med källa. Att skogsarbetare m fl åt mer än de flesta industriarbetare idag är ganska uppenbart, men de hade knappast mjölk med sig till kåtan.
 
Jag vet inget om detta, men jag uppfattar det som att rätt få av dagens kulturer världen över ser mjölk som en dryck för vuxna. Jag är tex uppvuxen med att endast barn dricker mjölk.

Många tål ju inte laktos, det är tvärtom något av ett globalt undantag att som de flesta svenskar tåla laktos (enligt något jag läste nånstans). Men jfr inlägget om nordamerikansk ursprungsbefolkningar.


Jag anser detsamma, en barndryck. Jag dricker aldrig mjölk som måltidsdryck, ingen annan vuxen i min familj heller. Mjölk har man i kaffet.
 
För inte så länge sedan så hade man bara tillgång till färsk mjölk under en kort tid på sommaren. Precis som allt annat som producerades så skulle allt som var möjligt att lagras för att konsumeras under den kommande vintern i första hand användas för att fylla förråden. Så att dricka den färska mjölken var ett resursslöseri man inte kunde kosta på sig. Den skulle bli till smör, ost och mese för att ge näring under hela det kommande året. Därför var det bara undantagsfall man drack den färska mjölken och framför allt gavs den då till sjuka, gamla eller barn, som typ specialkost/näringstillskott vid behov. Därav den kulturella normen att dricka mjölk inte var för vuxna, friska människor.

I slättlandskap med bra odlingsmark får man bättre ekonomi av att odla grödor, än av att hålla boskap. Då blir mjölken också sällsyntare när man prioriterar att mätta fler munnar (vid självförsörjning) eller tjäna mer pengar (på storgårdar). Så igen begränsas vad man väljer att använda den mjölk man har till. Skatt kunde betalas med smör, och den fattiga sålde istället för att dricka själv. Arbetskraft i städer och på gods föddes med billigare livsmedel än mjölk. De som hade pengar och lyxkonsumerade åt nog mycket smör och ost, men valde snarare vin som dryck om man skulle demonstrera social status. Inte något som implicerade att man skulle ha bristande hälsa och behov att kurera den.

I Norra Skandinavien (och Alperna, delar av Balkan etc.) fanns en massa mark som var brant, bergig, höglänt, med kort odlingssäsong där man inte fick något bra utbyte av odling. Där var boskap ett sätt att få mer föda ut av marker som annars gav lite eller inget alls. Där har man traditionellt haft mer mjölkprodukter i kosten. Och mer syrade produkter som kunnat lagras "halvlänge" typ fil och liknande. Det har då varit vardagsmat för alla på ett sätt som inte var vanligt på platser med annan geografi. Just färsk mjölk tror jag var ovanligt även där för att den syrade hade så många fördelar. Livsmedelshygieniskt bättre och möjlig att transportera. Sen blir något med näringsvärdet (eller tillgänglighet/smältbarhet) bättre av syrningen vill jag minnas att jag läst också.
Överlevnadsvärdet att även som vuxen ha en matsmältning som passar för mjölkkost var stor och i dessa områden blev genmutationen för det tidigt och snabbt spridd i befolkningen.

Vilka marker som kan odlas och hur bra utbyte man får av det (i jämförelse med extensivt bete) påverkas va vilken teknik man har tillgång till också. Så ju längre fram i tiden vi kommer desto större områden kommer att användas till spannmål framför mjölkdjur. Städer och andra koncentrationer av befolkningen (t.ex.gruvor, industrier) blir väldigt beroende av livsmedel som går att transportera. Så sett som utveckling från typ år 1000 och framåt så har nog antalet människor som haft möjlighet till färsk mjölk i kosten nog minskat fram till 1900-talets början. Och den genomsnittliga mängden mjölk per person troligen också. (med undantag av fjällbygder odyl.)

Tills kylteknik i mejerierna, samt bättre vägar och fordon gjorde att det gick att frakta mjölk in till städerna. Samtidigt som folkhälsa blev aktuellt, då var mjölken det perfekta sättet att få både protein och vitamin in i den ensidiga bröd/gröt/potatis-kost som många där levde på. Där börjar den moderna "mjölkhistorien". Och vid den tiden och i de miljöerna var drickande av färsk mjölk i princip obefintligt innan. Så förändringen var påtaglig och väldokumenterad eftersom myndigheterna engagerade sig också. Det var också nu som mjölk automatiskt blev lika med ko-mjölk, när produktionsformerna anpassades för storskalig mejerihantering och försäljning.

Den "mjölkkultur" som existerade parallellt i de "bonniga" glesbygderna norröver ignorerades eller nedvärderades som omodern och dålig. Därför är dokumentation och kunskap om den sämre idag. Och betydelsen den haft längre bak i tiden och i större områden underskattas när generaliserande beskrivningar görs med perspektiv från dagens moderna centralbygder.

Det ska fortfarande säljas mycket mer filmjölk per person i Norrland (har jag någon gång sett någon siffra på). Vilket alltså är en direkt fortsättning på en kosttradition som aldrig brutits helt. Till skillnad från andra syrade produkter som är kulturella importer i sen tid. Kan tilläggas att det inte som vi är vana idag bra var den färska mjölken som intogs som dryck. På Åland finns fortfarande surmjölk som måltidsdryck (med rinnigare konsistens än vår typiska fil) och ställs fram som alternativ på vanliga lunchrestauranger.
 
För inte så länge sedan så hade man bara tillgång till färsk mjölk under en kort tid på sommaren. Precis som allt annat som producerades så skulle allt som var möjligt att lagras för att konsumeras under den kommande vintern i första hand användas för att fylla förråden. Så att dricka den färska mjölken var ett resursslöseri man inte kunde kosta på sig. Den skulle bli till smör, ost och mese för att ge näring under hela det kommande året. Därför var det bara undantagsfall man drack den färska mjölken och framför allt gavs den då till sjuka, gamla eller barn, som typ specialkost/näringstillskott vid behov. Därav den kulturella normen att dricka mjölk inte var för vuxna, friska människor.

I slättlandskap med bra odlingsmark får man bättre ekonomi av att odla grödor, än av att hålla boskap. Då blir mjölken också sällsyntare när man prioriterar att mätta fler munnar (vid självförsörjning) eller tjäna mer pengar (på storgårdar). Så igen begränsas vad man väljer att använda den mjölk man har till. Skatt kunde betalas med smör, och den fattiga sålde istället för att dricka själv. Arbetskraft i städer och på gods föddes med billigare livsmedel än mjölk. De som hade pengar och lyxkonsumerade åt nog mycket smör och ost, men valde snarare vin som dryck om man skulle demonstrera social status. Inte något som implicerade att man skulle ha bristande hälsa och behov att kurera den.

I Norra Skandinavien (och Alperna, delar av Balkan etc.) fanns en massa mark som var brant, bergig, höglänt, med kort odlingssäsong där man inte fick något bra utbyte av odling. Där var boskap ett sätt att få mer föda ut av marker som annars gav lite eller inget alls. Där har man traditionellt haft mer mjölkprodukter i kosten. Och mer syrade produkter som kunnat lagras "halvlänge" typ fil och liknande. Det har då varit vardagsmat för alla på ett sätt som inte var vanligt på platser med annan geografi. Just färsk mjölk tror jag var ovanligt även där för att den syrade hade så många fördelar. Livsmedelshygieniskt bättre och möjlig att transportera. Sen blir något med näringsvärdet (eller tillgänglighet/smältbarhet) bättre av syrningen vill jag minnas att jag läst också.
Överlevnadsvärdet att även som vuxen ha en matsmältning som passar för mjölkkost var stor och i dessa områden blev genmutationen för det tidigt och snabbt spridd i befolkningen.

Vilka marker som kan odlas och hur bra utbyte man får av det (i jämförelse med extensivt bete) påverkas va vilken teknik man har tillgång till också. Så ju längre fram i tiden vi kommer desto större områden kommer att användas till spannmål framför mjölkdjur. Städer och andra koncentrationer av befolkningen (t.ex.gruvor, industrier) blir väldigt beroende av livsmedel som går att transportera. Så sett som utveckling från typ år 1000 och framåt så har nog antalet människor som haft möjlighet till färsk mjölk i kosten nog minskat fram till 1900-talets början. Och den genomsnittliga mängden mjölk per person troligen också. (med undantag av fjällbygder odyl.)

Tills kylteknik i mejerierna, samt bättre vägar och fordon gjorde att det gick att frakta mjölk in till städerna. Samtidigt som folkhälsa blev aktuellt, då var mjölken det perfekta sättet att få både protein och vitamin in i den ensidiga bröd/gröt/potatis-kost som många där levde på. Där börjar den moderna "mjölkhistorien". Och vid den tiden och i de miljöerna var drickande av färsk mjölk i princip obefintligt innan. Så förändringen var påtaglig och väldokumenterad eftersom myndigheterna engagerade sig också. Det var också nu som mjölk automatiskt blev lika med ko-mjölk, när produktionsformerna anpassades för storskalig mejerihantering och försäljning.

Den "mjölkkultur" som existerade parallellt i de "bonniga" glesbygderna norröver ignorerades eller nedvärderades som omodern och dålig. Därför är dokumentation och kunskap om den sämre idag. Och betydelsen den haft längre bak i tiden och i större områden underskattas när generaliserande beskrivningar görs med perspektiv från dagens moderna centralbygder.

Det ska fortfarande säljas mycket mer filmjölk per person i Norrland (har jag någon gång sett någon siffra på). Vilket alltså är en direkt fortsättning på en kosttradition som aldrig brutits helt. Till skillnad från andra syrade produkter som är kulturella importer i sen tid. Kan tilläggas att det inte som vi är vana idag bra var den färska mjölken som intogs som dryck. På Åland finns fortfarande surmjölk som måltidsdryck (med rinnigare konsistens än vår typiska fil) och ställs fram som alternativ på vanliga lunchrestauranger.
I stort sett varenda slätt-gård hade kor fram till femtiotalet då konstgödseln slog igenom.
Den genomsnittliga mängden mjölk har nog ökat istället för tvärtom. Eftersom vi idag har råd att konsumera ost, grädde och smör i mängder ingen kunde drömma om för 100 år sedan.
Bara 1 kg ost innebär att man konsumerar 10 liter mjölk...indirekt.
 
I slättlandskap med bra odlingsmark får man bättre ekonomi av att odla grödor, än av att hålla boskap.
Vår mark har väl så bra bördighet det går att få i princip, klass 10 på lantbruksstyrelsens skala, och för hundra år sedan var trots det halva arealen vall. Inte ens på Sveriges allra bördigaste jordar fungerade det utan djur innan konstgödseln kom.

Att kor bara gav mjölk under en kort tid på sommaren stämmer väl inte heller? Eller missuppfattade jag dig här?
 
Vår mark har väl så bra bördighet det går att få i princip, klass 10 på lantbruksstyrelsens skala, och för hundra år sedan var trots det halva arealen vall. Inte ens på Sveriges allra bördigaste jordar fungerade det utan djur innan konstgödseln kom.

Att kor bara gav mjölk under en kort tid på sommaren stämmer väl inte heller? Eller missuppfattade jag dig här?
Korna gav väl mjölk efter det de kalvat, och de gamla lantraserna gick väl i brunst på hösten och kalvade på våren. Men ju längre avelsarbetet fortgick ju mer utsprid blev väl brunsten och därmed laktationsperioden
 
Har varit en stor mjölkdrickare då vi hade kor .Kunde bli 2 liter om dagen med färks mjölk från tanken så en 5 liteskruka brukade räcka en dag för matlagning och familjens drickande på 3 personer men nu tar jag mjölk ibland och i kaffet
 
Hur kom du fram till den slutsatsen? Per person producerades det dubbelt så mycket mjölk för hundra år sedan och människor förr åt mycket mer än idag.
Har du överhuvudtaget läst de andra inläggen? Att det producerades mer mjölk betyder inte att man drack mer mjölk. @MiaMia förklar det ganska bra. Jo det var nästan bara under sommaren man fick mjölk, under vintern var det svårt att hålla korna med tillräckligt med mat för att de skulle ge mjölk och de sinade snabbare. Det är ett stort avelsarbete som ligger bakom dagens mjölkkor som ger mer och längre period med mjölk.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Evolve
  • Atletix
  • Vi som letar häst II

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp