När jag satt och lite nostalgiskt kollade igenom gamla bilder så slog tanken mig - hästar verkar bli olika bukiga när de går på fri tillgång av hö eller hösilage?
Såg bilder från ett par olika år på en häst där den ena året var smällfet (bukmagen, inte "fet" i övrigt utan ganska lagom) tänk er att man ser hästen framifrån och nedre delen av magen sticker ut så mycket att det blir en hästbredd till totalt
Nästa år var den också bukig men inte riktigt lika överdrivet, året därpå var den inte alls särskilt bukig för att gå på fri tillgång på ensilage.
Kan det vara så att ju bättre värden det är i hösilaget eller höet - desto mindre äter dom? Att ju bättre protein/energivärde - desto mindre bukighet? Att dom förstår att dom inte behöver smälla i sig lika mycket.
Vad tror ni, och vad är era erfarenheter?
Såg bilder från ett par olika år på en häst där den ena året var smällfet (bukmagen, inte "fet" i övrigt utan ganska lagom) tänk er att man ser hästen framifrån och nedre delen av magen sticker ut så mycket att det blir en hästbredd till totalt
Kan det vara så att ju bättre värden det är i hösilaget eller höet - desto mindre äter dom? Att ju bättre protein/energivärde - desto mindre bukighet? Att dom förstår att dom inte behöver smälla i sig lika mycket.
Vad tror ni, och vad är era erfarenheter?