Forskningsstödet är gott för de påståenden som nämns. Men som vanligt så hörs inte de som har koll och mer nyanserade svar (bl a Helena Kopp Kallner, gynekolog på Danderyd och lektor vid KI) lika mycket som de som hittar på saker om "hormonell balans" och liknande dravel på instagram.
Saker som är sant om hormonella preventivmedel:
- De minskar i olika grad menstruationsmängden vilket är positivt för kvinnor. Det finns ingen mening med att blöda varje månad, det är INTE naturligt, det naturliga är att vara gravid större delen av sitt fertila liv. Att slippa eller minska blod- och järnbrist gör att vi slipper nackdelar som män aldrig behöver tänka på. Trötthet och depression t ex.
- Kombinerade hormonella p-medel minskar risk för tjocktarmscancer, äggstockscancer och livmodercancer. Denna riskreduktion kvarstår livslångt. Det finns en lätt relativ riskökning för bröstcancer som upphör 5 år efter avslutad behandling (och det verkar som att även gestagena medel ger en riskökning, så det har nog inte med östrogenet att göra).
- Det finns en liten riskökning för blodkropp med kombinerade preventivmedel. Den risken är i storleksordningen mindre än den risk för blodpropp man här om man är överviktig. Risken är också otroligt mycket lägre än risken för blodpropp man har när man är gravid.
Jag måste säga att jag är tveksam till det här som många forskare säger
-det är naturligt att vara gravid större delen av sitt liv.
Det har inte varit naturligt för jägar samlarbefolkningar, de har generellt sett inte fler barn än de kan föda och långsam återväxt i befolkningen, med flit.
Det har inte varit naturligt för kvinnor historiskt i Sverige som gift sig sent, som i 30 årsåldern.
Det har inte varit naturligt för nunnor
Det har inte varit naturligt för ogifta kvinnor och de har varit många i perioder.
Det har inte varit naturligt för kvinnor som varit gifta men vars man har haft många älskarinnor.
Kvinnor som blivit änkor.
Det har funnits preventivmedel av olika slag historiskt sett, i många olika kulturer, det är ju mer den kristna kulturen som varit för många barn.
I vissa religioner får man inte ha samvaro på heliga dagar eller en tid efter menstruation vilket gör antalet barn väldigt begränsat på det sättet även om man är gift.
osv osv.
Man kan kanske säga att en period efter jordbrukets införande, födslotalen gick upp rejält iom det, har det varit naturligt för kvinnor som varit gifta i en jordbruksbefolkning och haft en abrahamitisk religion som inte är judendomen att vara mestadels gravida. Det är en ganska begränsad grupp i tid, rymd och antal.
Det har dessutom varit en väldigt stor belastning på kvinnor om de fått 14+ barn, och det har verkligen inte varit alla gifta kvinnor som har samvaro med sin man som fått så många barn heller.
Så jag känner faktiskt reell irritation varje gång någon forskare kläcker ur sig detta. Det är inte som om vi vore rådjur eller hästar direkt. Tänker att om man tar undan alla kvinnor i en historisk period som inte får 14+ barn i ett liv så kommer det vara ett större antal än de som fått det, i alla perioder.