Se även mitt senaste inlägg ovan.
För det första finns inte ordet "testa" för mig. Inte i den meningen att hästen skulle välja att "testa" för testandes skull, utan snarare att det är helt naturliga reaktioner för ett djur som har relationer till olika människor. Hästen får en impuls och fungerar det och ger en bra respons kommer det fortsätta med beteendet, precis som det skulle gjort även om det inte var någon människa inblandad. Om de gillar att göra något och det funkar så fortsätter de såklart och har inget primärt syfte att "testa" olika människor.
Jag tvivlar inte en sekund på att fjordingen beter sig som du beskriver, och att den kanske är en busig och envis typ. Men de situationer du beskriver beror knappast på att hästen är elak. Den gör saker den har lust att göra och ägaren sätter uppenbarligen inte stopp. Tror du att hästen gör de här sakerna med syftet att jävlas och göra illa människan?!
1. Att välja gångart, tempo och riktning är väldigt basal grundträning. Klarar hästen, eller för del delen ryttaren, inte detta är det ju dags att skaffa en beridare eller tränare som kan se till att signalerna går fram och att hästen får rätt respons på sitt beteende.
2. Avkastningar. Förutsatt att hästen är frisk och inte har ont någonstans så är det väl ytterligare hästens sätt att tala om att det inte är särkilt behagligt att ha denna ryttare på ryggen och att hästen hellre är utan. Ryttaren rider illa, hästen kastar av, slipper ryttaren, upprepa ggr X och beteendet är befäst. Problemet är att ryttaren rider för dåligt, inte att hästen är elak. Hästen är som den är, skicka upp en bättre pilot så slutar nog hästen upp.
Jag håller inte med dig i hur du uttrycker dig. Antagligen har vi rätt lika uppfattning i grunden, men inte så som du uttrycker dig.
Hästar testar rang gentemot olika individer, även mot människan.
Jag håller med dig om att konstellationen häst-ägare inte är så lyckad i det här fallet och att bristande kunskaper och bristande "pondus" (i brist på bättre ord) hos ägaren bidrar till att det blir problem.
Hästen testar säkerligen vem av dem som kan bestämma. När den lyckas i sitt uppsåt att vara mer ranghög, blir det ett mönster som ägaren inte kunnat bryta.
Hästen i fråga verkar inte uppleva något större obehag av att ha sin ägare på ryggen men verkar trivas bättre utan. Jag tror inte att ryttaren rider så illa att han därför kastar av. Han visar helt enkelt att han kan välja att göra sig av med henne.
Ja, ägaren rider för dåligt. Och är lite för mentalt "vek" för den här hästen.
Men hästen har definitivt ett testande beteende. Han har bott hos mig i två år vid det här laget, och i vintras fick han "semester" en skoperiod.
Efter att ha fungerat alldeles utmärkt här, var han rätt krånglig de första veckorna när jag satte igång honom. Han ville väl se om han kunde bestämma om ridningen igen, eller om jag gjorde det.
Tanken är att hästen ska hem till sin ägare igen om någon månad; jag är inte säker på att det är en bra idé för jag är rätt säker på att de svårigheter man haft, kommer att vara tillbaka i oförminskad styrka efter ett par veckor när hästen märker att han kan bestämma igen.
Hästen är som han är, ja.
Och han är en liten buse.
Och jo, han testar. Inte för att det är obehagligt att bli ombedd att gå i en viss gångart utan för att han vill se om han slipper.
Faktiskt.
Jag tror på fullt allvar att han gör sina manövrer för att vara den som bestämmer ("jäklas").
Knappast i syfte att skada människan.
Jag har ett par andra hästar hos mig som också varit "problem".
En islandshäst och en nordis har attackerat människor och andra hästar i hagen.
Syftet kan ha varit att skrämma och hästarna har lyckats.
Jag håller med om att det är en kommunikationsfråga mellan häst och människa, men nog tycker jag att hästar som attackerar människor är "dumma".
En häst som attackerar människan med tänder och hovar när människan går för att hämta hästen i hagen är "dum" även om det är kommunikationsmissar som ligger bakom beteendet.
I båda hästarnas fall löste sig det hela snabbt hos mig, men båda har "hotat".
Jag anar att du egentligen reagerar mest på ordvalet "dum" men nog sjutton finns det hästar som är "svårare" än andra i kommunikationen; hästar som pga sitt beteende kan bli väldigt farliga i fel situation.
Sedan om du vill kalla dem för dumma eller något annat beskrivande ord är väl upp till dig.
Om man annonserar ut en "dum" eller "svår" häst så kan det ju vara lämpligt för både hästens och en potentiell köpares skull, att man är tydlig med att det är problem och inte bara för att det blev så i allmän sprallighet.