Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Menar du att alla får samma lön?Envis som en åsna upprepar jag mitt mantra: Medborgarlön.
Ja.Menar du att alla får samma lön?
Både likalön och medborgarlön, tänker jag rätt ofta på. Det är något absurt i att jag nu med ett trevligt jobb som lämnar mig på gott humör, tjänar mycket mer än när jag hade ett jättetungt jobb som åt min fritid genom att jag var trött, alternativt måste skynda mig att lägga mig så att jag inte blir trött nästa dag. Det gäller ju inte bara mig, om vi säger så.
Envis som en åsna upprepar jag mitt mantra: Medborgarlön.
Envis som en åsna upprepar jag mitt mantra: Medborgarlön.
Hur ska man göra med de jobben eller arbetsuppgifterna ingen vill göra utan att få något extra för det, men som ändå behövs göras?
KLHur ska man göra med de jobben eller arbetsuppgifterna ingen vill göra utan att få något extra för det, men som ändå behövs göras?
Hänvisar till svaret @skogaliten gett här ovan.Hur ska man göra med de jobben eller arbetsuppgifterna ingen vill göra utan att få något extra för det, men som ändå behövs göras?
Det är precis så här jag tänker mig det hela.KL
I de flesta teorierna om medborgarlön, så handlar det inte om "alla ska få samma lön oavsett", utan det handlar istället om att alla i arbetsför ålder, oavsett om man kan, eller för den delen vill arbeta, får en en lön, som motsvarar en lägsta rimlig nivå för att överleva, alltså äta, bo, och ha kläder på kroppen från staten.
Den som vill arbeta, får givetvis lön för detta, och den lönen varierar då på sedvanligt sätt, så att det blir "lönsamt" att utbilda sig, göra karriär (om man vill det), byta jobb, eller för den delen att ha något av de där jobben så få vill ha, eftersom man då har tillgång till mera pengar.
Tanken är snarast att alla sjuka, alla med funktionsnedsättningar, alla som är fyrkantiga kuggar som inte passar i runda hål, kan leva ett rimligt liv, no questions asked.
Det behövs inte en massa hantering av sjukskrivningar, dribblande med folk som inte förmår jobba fullt ut, tjafs med nästan omöjliga beredskapsjobb.
Delar av sådant som försäkringskassan och delar av socialtjänsten kan läggas ner, och resurser t.ex. därfrån frigöras så att man kan ägna sig mer åt omsorg åt medborgarna.
Om 40% av befolkningen bestämmer sig för att de inte behöver jobba, vad händer då?
Med andra ord så har inte alla samma lön.Hänvisar till svaret @skogaliten gett här ovan.
Skulle det i så fall innebära att t. ex. ung frisk vuxen får samma pengar att leva på om hen väljer att inte jobba, som en ensamstående trebarnsmor som inte kan jobba pga sjukdom? För i så fall känns det väldigt orättvist.
Jag kanske är dum (är trött också) nu men jag funderar på vad som är orättvist i det. Är det orättvist mot den sjuke att en frisk person får lika mycket pengar som hen? Trots att de lägger ungefär lika mycket tid åt samhället s.a.s? (Pengarna är enligt teorin bara tillräckligt så att man lever ett drägligt liv.) Orättvist att den friske kan välja att jobba eller inte till skillnad från den sjuke? Orättvist pga den sjuke har barn att betala för också? I det sista fallet antar jag dock att den sjuke får mera pengar i slutändan pga barnbidragen.Skulle det i så fall innebära att t. ex. ung frisk vuxen får samma pengar att leva på om hen väljer att inte jobba, som en ensamstående trebarnsmor som inte kan jobba pga sjukdom? För i så fall känns det väldigt orättvist.