Vilken nivå vill du ha på maten?
Om man bara skall vara ute några dagar så behöver man ju inte tänka så mycket på vikten och kan därför i stort sett tillaga allt som man tänkt att äta hemma, så det är busenkelt.
Vill man göra det enkelt för sig så finns det annars många olika sorters färdig frystorkad mat att köpa.
Vill man vara mycket enklare än ovan, som vi är när vi är ute på längre vandringar i fjällen utan att kunna komplettera vid någon station, så blir det en helt annan nivå på både mat och tillagningen. Vid dessa vandringar så vandrar vi lättare, dvs vi har inte så mycket packning och alltså blir maten också enkel och i stort sett likvärdig varje dag.
Vi har inget kök med oss på de långa vandringarna utan kör bara med kelly kettele, det betyder att vi får varmt vatten som vi kan blanda i vår mat, så snabbmat som inte behöver kokas/eller är förkokt är det vi använder oss utav då.
Frukost: havregrynsgröt med torkad frukt och nötter, för den som äter mjölk så kan mjölkpulver blandas med vattnet till gröten.
Lunch: varma koppen/tortellini med extra tillsatta nudlar, knäckebröd med mjukost eller någon annan typ av pålägg på tub: pastej, tonfisk, makrill, lax
Middag: potatismos, snabbris eller couscous med ölkorv/salami/torkat tillagat kött/torkat bacon, torkade grönsaker, buljong, kryddor samt någon mjukost som extra smaksättning på röran.
Kvällsmål: varma koppen/ te/ choklad/ kaffe och knäckebröd med mjukost
Och…. ingen vandring utan några påsar med nötter, choklad och torkad frukt samt mina energikakor som är helt suveräna, de kan ätas som måltid om man vill.
Vi brukar ha några tuber med mjukost i olika smaker för att kunna variera/smaksätta maten lite (oftast greveost, skinkost, räkost och ädelost).
Jag tillagar och torkar annars oftast den mesta maten själv och blandar måltiderna i portionspåsar så det är enkelt att bära med sig. Har alltid med mig mycket torkade grönsaker/frukt, de får ligga i en burk med lite vatten under vandringen så är de färdiga att användas till nästa måltid. Har även testat att ha med mig en burk med “groddar under groddning” på en vandring, det fungerade :-)
Vi brukar även lösa fiskekort om det går, på så sätt kan vi komplettera maten med fisk.
Nu kommer ni säkert att säga bläää, men prova först, detta är en enkel, billig och snabb måltid som mättar bra: Valfri varmakoppen påse, två dl kokande vatten, tillsätt också några msk potatismospulver till önskad konsistens och toppa med mjukost. Rör om och njut :-)
Ha en riktigt skön och trevlig tur!
/ kayoba