Mineur
Moderator
Det är inte konstigt att du är förvirrad, det är verkligen ett luddigt begrepp som enligt mig är ganska värdelöst att be folk fokusera på just eftersom det är så dåligt definierat. Begreppet ultraprocessat, och Novas definition av det, är vida kritiserat eftersom det ofta används på helt fel sätt och enbart leder till att folk blir ännu mer förvirrade när det vi verkligen behöver är kunskap och medvetenhet. Tittar man på Novasystemet så faller ju till exempel ett förpackat rågbröd inom samma kategori som Coca-Cola och godis, vilket är helt tokigt. Nova är också otydligt på det sätt att de använder sig av både graden av processning OCH antalet ingredienser när de definierar hur processat något är, vilket blir helt galet i många fall.
Det gjordes en undersökning i Brasilien som visade att en majoritet av befolkningen inte vet vad som menas med termen ultraprocessad, trots att landets kostråd innehållit rekommendationer gällande ultraprocessad mat i över åtta år nu...
Nej, vill man uppmuntra folk att äta nyttigare så finns det betydligt bättre begrepp och information som man kan sprida och vettigare saker att fokusera på. Risken är annars att folk inte förstår, inte tar till sig informationen utan istället ger upp och fortsätter som vanligt.
Ett gäng svenska forskare publicerade en rapport för några månader sedan, som belyser många av problemen väldigt bra:
https://nutritionsfakta.se/2023/05/...tritionsfakta-rapporten-processade-livsmedel/
Ett utdrag ur sammanfattningen:
"Många livsmedel som klassificeras som ultraprocessade är näringsfattiga och energirika med ett högt innehåll av socker, salt och mätat fett – som vi bör äta mindre av enligt nuvarande kostråd och näringsrekommendationer, och som tidigare visat sig öka risken för livsstilsrelaterade sjukdomar. Frågan är om begreppet ultraprocessat fångar något mer.
I dagsläget finns många oklarheter och otydligheter kring vad som ingår i begreppet ultraprocessat. Metodiken för att klassificera ultraprocessade livsmedel är inte tillräckligt utvecklad och kvalitetssäkrad för att användas. Begreppet ultraprocessade livsmedel bör därför inte användas utan istället bör vi beskriva vilka livsmedel som avses."
Det gjordes en undersökning i Brasilien som visade att en majoritet av befolkningen inte vet vad som menas med termen ultraprocessad, trots att landets kostråd innehållit rekommendationer gällande ultraprocessad mat i över åtta år nu...
Nej, vill man uppmuntra folk att äta nyttigare så finns det betydligt bättre begrepp och information som man kan sprida och vettigare saker att fokusera på. Risken är annars att folk inte förstår, inte tar till sig informationen utan istället ger upp och fortsätter som vanligt.
Ett gäng svenska forskare publicerade en rapport för några månader sedan, som belyser många av problemen väldigt bra:
https://nutritionsfakta.se/2023/05/...tritionsfakta-rapporten-processade-livsmedel/
Ett utdrag ur sammanfattningen:
"Många livsmedel som klassificeras som ultraprocessade är näringsfattiga och energirika med ett högt innehåll av socker, salt och mätat fett – som vi bör äta mindre av enligt nuvarande kostråd och näringsrekommendationer, och som tidigare visat sig öka risken för livsstilsrelaterade sjukdomar. Frågan är om begreppet ultraprocessat fångar något mer.
I dagsläget finns många oklarheter och otydligheter kring vad som ingår i begreppet ultraprocessat. Metodiken för att klassificera ultraprocessade livsmedel är inte tillräckligt utvecklad och kvalitetssäkrad för att användas. Begreppet ultraprocessade livsmedel bör därför inte användas utan istället bör vi beskriva vilka livsmedel som avses."