Jätteintressant tema, vi har gjort stora ändringar i matväg hemma hos oss.
Har gett stora positiva hälsoeffekter för både mig och sambo (viktnedgång, stabil energi hela dagen, sover bättre och inte minst bort med oroliga och svullna magar)
Något som hjälpte mig var att börja läsa på innehållsförteckningen på matvarorna innan dom hamnade i korgen. Förstår jag innehållet så är det mat som jag vill ha, ju längre lista med obegripliga ingredienser desto mer ointressant att äta.
Men målet är att vara medveten om vad vi äter och varför och inte minst vad betalar jag för egentligen (råvaror eller "obegriplig" tillsättning)?
En annan bra fråga att ställa sig är, vad hade jag lagat den här maten av hemma?
Några exempel:
Byt ut margarin mot smör
Smör: Pastöriserad GRÄDDE, mjölksyrakultur, salt
Margarin: Vegetabiliskt fett (palm*- och rapsolja), vatten, fermenterad SKUMMJÖLK,salt, emulgeringsmedel (solroslecitin, veg E471, veg E472c), arom, vitamin Aoch D. *Den här produkten innehåller certifierad hållbar palmolja. (Swedish)
Samma smör till matlagning, bakning och på mackan.
Byt ut mjukost med vanlig ost:
Ost: Pastöriserad MJÖLK, salt, syrningskultur, ystenzym.
Mjukost: INGREDIENSER: HÅRDOST (56 %), vatten, smältsalter (E339, E452), salt, konserveringsmedel (E202, E234)
Köper vanlig creme fraiche:
Vanlig creme fraiche: Pastöriserad GRÄDDE, syrningskultur.
Mini creme fraiche: Pastöriserad MJÖLK och GRÄDDE, MJÖLKPROTEIN, modifierad majsstärkelse, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, pektin), syrningskultur.
Annat exempel
Hemlagade köttbullar:
Köttfärs, lök, ägg, salt, peppar + smör att steka i
färdiga köttbullar i butiken:
INGREDIENSER: Gris*- och nötkött* 73%, vatten, potatismjöl, fett från nötkött*, potatis, potatisflingor, druvsocker, joderat salt, potatisfiber, lök, pepparextrakt, svartpeppar. Friterade i animaliskt fett. *Fött, uppfött och slaktat i Sverige.