Sv: Måste ston gå ute med ston?
Halvt kl på ditt inlägg.
det man behöver komma ihåg i sammanhanget är också att det lätt blir fokus på just stoet i dessa sammanhang/frågeställningar. att det kan bli skador på stoet osv och det blir fokus.
Men det kan lika gärna och lika ofta, bli en skadad valack.
reagerade tex på ngt inlägg i tråden vem det nu var som skrev, om att en b-ponny valack borde vara säker på ett ett stort sto osv. Det stämmer inte, vare sig från stoets eller valackens sida i sig i min erf.
Har varit med om ston som i stort sett gör vad som helst om de är villiga vid brunst - kliver ner i diken eller knäar typ om de anser det vara värt det.
Likaså är skaderisken om det blir bråk/oro pga en valack som ev. inte kan läsa ett sto som säger ifrån/är lite velig runt vad hon egentligen känner för, väldigt stor, inkl om valacken är jätteliten. en spark på en sån mycket mindre, tar väldigt illa.... har tyvärr vittnat ett bakben som gick rakt av pga att en ganska "vanlig" spark i sig, tog direkt i fel läge på en sån liten, mkt pga just storleksskillnaden.
jag har inackade i stallet nu sen många år tillbaka och jag vill aldrig i första hand ha ston med valacker mellan sådana. Nån enstaka gång har vi gjort så, och då har jag tydligt meddelat att det isåfall sker helt på att de inackade själva vill prova med det, så det blir helt på deras ansvar just den extra felfaktorn som kan inträffa i min erfarenhet.
Ibland har det funkat jättebra, i flera fall har det inte fungerat. Dock har vi lyckats undvika skador även när det inte gått bra, men det blir extra meck ändå att behöva ändra på hagkompisarna osv, så tar aldrig in nya hästar i stallet om det inte fungerar med en tilltänkt lösning i sig att vi INTE blandar könen i hagarna. Det känns ganska stabilt och har fungerat väl så håller mig till det konceptet.
De fall jag redovisat där det går bra att blanda, har i min erf. varit hästar som sen tidig ålder gått i blandflock och är vana vid det osv. Då verkar ffa valackerna ha förstått att ston går man inte på öht eller ifrågasätter på ngt sätt, utan man håller sig lugn och låter dem bestämma utifrån fina signaler vilket humör de befinner sig på - alltid. Valacker som aldrig gått med ston tidigare, upplever jag ganska ofta, inte förstår skillnaden och då blir det inte sällan problem.