Sv: Många frågor om att betäcka och allt som hör därtill...
1) På Flyinges hingstar (och en del andra) står det att SH/BT-avgifter är inkluderade i levande föl-avgiften. BT-avgift - är det att avkomman är berättigad att delta i Breeders Trophy? Vad är SH-avgift?
Svar: Anslutningsavgift till BT, ditt föl blir anslutet av hingstägaren. SH avgift är den avgift som tas ut för varje betäckt sto som går till Svenska hästavelsförbundet för att finansiera Sveriges lag om obligatorisk avelsvärdering och språngrullehantering. SH avgiften betalas av hingstägaren, som i sin tur tar ut den av stoägaren på något sätt, antingen includerat i fölavgiften eller enskilt.
2) Vilka hingstar (förutom Flyinges) är det som man i år kan få betala levande föl-avgift för?
Svar. Detta är något som du själv måste undersöka hingst för hingst.
3) Hur många dagar brukar era ston få stå på hingststationen (i snitt)? Om vi förutsätter att betäckningen tar på första brunsten?
Svar. Vid ultraljud av stoet på seminsrtationen kan veterinären avgöra när stoet kan börja semineras.
En seminering i en brunst tar ca en vecka.
Mitt sto brunstar ganska "osynligt" varför det är svårt för mig att veta när det är dags. Hon brunstar alltså, men det märks väldigt lite. På hingststationen sa man då jag pratade med dem, att man kan spruta igång ett sådant sto. Hur lång tid tar det, från att sprutan ges, tills att hon börjar brunsta? Fördelar / nackdelar med sprutan? Risker?
Svar. Du får när våren kommit igång riktigt, köra ditt sto till närmsta seminstation och låta veterinär undersöka stoet. Veterinären kan sedan efter undersökning hjälpa dig med de frågor du har och hur semineringen görs på bästa sätt.
5) Vad kostar det att registrera ett halvblodsföl (med gröna papper)? Har sökt på ASVH's hemsida, men kan inte hitta något.
Svar. Ring då registratorn för besked.
6) Är det någon kostnad som jag har missat, förutom dessa (om vi nu tar en Flyinge-hingst som exempel): 16-dagars avgift, levande föl-avgift, hingststationens (inte Flyinge) stationsavgift, seminavgift, uppstallningsavgift/dygn för stoet. Flera kostnader? Får jag betala transporten av sperman från Flyinge till hingststationen som jag tänker använda? Vad brukar det i så fall kosta? Det är INTE fryst sperma vi talar om, utan färsk.
Svar. Varje hingsthållare ger ut ett faktablad för sin hingst. Detta faktablad finns tillgängligt på hingststationerna, på hingstarnas hemsida finns villkor för betäckning.
Läs alltid villkor och faktablad, där står vilka kostnader som tillkommer.
7) Då jag älskar mitt sto över allt annat, så är jag rädd att något ska hända henne i samband med dräktighet/fölning. Är det vanligt att det blir problem (med dödlig utgång för stoet alltså)? Läser ju så många "skräck historier" här på Buke. Kanske ska jag avstå helt från betäckning?
Svar. ca 70% av de ston som betäcks föder ett levande föl.
Vid 30% av betäckningarna har det alltså varit någon form av händelse som inträffat. Det kan vara alltifrån att stoet inte blivit dräktigt, till dräktighetskomplikationer.
8) Brukar stona bli "personlighetsförändrade"? Och då tänker jag främst på när fölet är avvant och avskiljt. Har jag då "samma" sto som jag hade innan dräktigheten?
Svar. Det allra troligaste är att de flesta ston liksom vi kvinnor har ett bra liv efter barnafödsel, att det att vi blivit mödrar oftas berikar våra liv.
9) Den 15/4 är det visning av Flyinges hingstar på Strömsholm. Kan man någonstans finna en lista på vilka hingstar som kommer att delta? Det kommer kanske på nätet, men det finns i alla fall inte någon list ännu, varken på Flyinge's eller Strömsholms hemsidor, vad jag kan se. Fast det är ju en knapp månad kvar...
Svar. Ring Flyinge eller vänta på att det kommer på hemsidan.
Du har många frågor som dels är befogade och många som är av den arten att det inte finns några svar. För dig handlar det om en tid när du måste till stora delar själv lära dig och sätta dig in i hur vilken hingst som blir bäst för dig att använda och vad just dina olika val kommer att kosta dig. Säljaren--hingsthållaren är den som kan ge dig rätt information. Seminstationer är den parten som kommer att utföra semineringen. Seminassistenter och veterinärer på stationerna är kunniga och besvarar dina frågor och funderingar alltefter de dyker upp.
Lycka peråke