Lymfangit HJÄLP

Sv: Lymfangit HJÄLP

Det var det klokaste jag har hört. :bow: För det är så du säger som jag har hört att mans ka göra. Idag har jag svålmaserar och lagt på nån "mugg" salvas om vi har fått utskriven från vår vet. Sen har jag skrittat honom en timma och då gick svullnaden ner jätte mycket och jag ska till lägga där att det har blivit bättre sen i går får då var det som två telefonstolar men det är det verkligen inte idag. Sen när jag hade skrittat så tvålmaserade jag igen för att hålla blodcirkulationen i gång även efter ridturen. Och på med änne mer salva som det är bakterie dödande i tror jag det hette. Men jar har inga lindor på det kanske man ska testa om det inte är ännu bättre i morgon.

Så som du har gjort när din häst har haft mugg har det hjälpt?
 
Sv: Lymfangit HJÄLP

Ja alltså kortisonbandage lägger jag "i värsta fall", alltså när hästen har kraftig mugg och benen/benet har svullnat upp lite pga muggen.
Fråga din vet. så kan han/hon säkert skriva ut kortison, du behöver en nål också så du kan suga upp vätskan ur flaskan bara oxå. Vätskan heter Vorenvet, iaf den jag har.

Annars vid lindrigare mugg brukar jag först och främst försöka hålla rent. Tvättar med ljummet vatten och grönsåpa varje kväll. Har haft alla möjliga olika smörjor som vi provat (i förra stallet hade vi ganska stora problem med mugg, verkar som smittan lixom gått ner i marken och sen mååånga vita ben....)

Vanlig tvål försöker jag undvika, dels för att jag tror att det torkar ut huden (i så fall rekommenderar jag lactacyd-tvål, oparfymerad) och dels tkr jag såpan mjukar upp huden mkt bättre.
Om det är torrt ute (ex på sommaren) så kan du prova att ta på potatismjöl, det är faktiskt ganska effektivt, det torkar ut skorporna.
Annars föredrar jag nog skillingaryds hästsalva, den svarta burken. Fet salva som mjukar upp och även skyddar för väta och flugor.
Har fått olika salvor utskrivna av vet. ex Celeston som varit relativt effektiv.

Jag tror INTE på att mugg kommer för att man inte håller rent i karlederna, för det spelar ingen roll hur mkt man borstar/sköljer, på en del (särskilt vita) kommer muggen som ett brev på posten varje höst.... Dock har jag bytt stall nu och min häst har inte haft en enda muggskorpa i höst :)

Det finns lika många åsikter och behandlingar mot mugg som det finns hästägare, men det vi provat tkr jag oftast har gett resultat!

Stallbandage över natten lägger man ju ofta på äldre hästar oxå för att hjälpa blodcirkulationen, annars blir de ofta svullna i benen. Det är ju i och för sig inget farligt och går ner så fort de får röra på sig. Det är samma sak med äldre människor, de svullnar oxå i benen när de suttit stilla länge.
 
Sv: Lymfangit HJÄLP

Jag letade fram lite om mugg på nätet då jag inte tycker att man ska kortisonbehandla för mkt då jag har sett hur min häst blev efter alla veterinärers "experiment" med olika kortisonsalvor och antibiotika.
Jag tycker oxå att schampo'n o tvål osv. torkar ut huden och då har jag smörjt med Aloe gel istället för massa salvor som smutsen ändå fastnar i och fortsätter skava på muggen.
Däremot håller jag med om att man ska bandagera med stallbandage om man har lymfangit/svullna ben.

Vad jag inte riktigt förstår är varför man inte ringer vet. direkt om hästen står med ben som telestolp?! :confused:

Lite fakta om mugg:
Hudens egen bakterieflora kan orsaka infektion och inflammation i samband med skav, lera, fukt och hudsprickor i karleden. Bakterier trivs i fuktig och varm miljö.

Det går att förebygga mugg genom att göra miljön ogästvänlig för bakterierna, rent, torrt och en smidig och intakt hud.

Mugg ger symtom som krustor i huden p.g.a. av serumutsvettning, smärta, svullnad, ev hälta. Själv kan man lägga jodopaxomslag, vitlök och olja eller behandla med vinäger. Penicillinsalva kan också hjälpa, man skall dock tänka sig för. Penicillinen bekämpar vissa bakterier och ger fritt spelrum för andra, de som inte är känsliga för penicillin. Om dessa i sin tur orsakar mugg, är den genast mera svårbehandlad med antibiotika.

Cortizonsalvor dämpar inflammationen men ger en tunn och skör hud. Därför skall den endast användas då det är absolut nödvändigt och på veterinärs inrådan.

Vid svåra fall av mugg utvecklas ibland lymfangit. En generell svullnad av benet, kraftig smärta och ibland feber. Då krävs i regel allmän antibiotikabehandling kombinerat med antiinflammatorisk behandling, motion, massage och lokal sårvård.
 
Sv: Lymfangit HJÄLP

Pratat med vet nu på morgonen och hon sa att så länge det går ner när man rör på honom så är det ingen fara. Men jag är mest orolig över hur jag ska göra med honom på nätterna. Ska jag linda hans bakben? Ska jag inte linda hans bakben? Ska jag lina baknenen när jag rider? Ska jag inte linda bakbenen när jag rider?:confused:

Hon sa med att om det inte blir bra eller mycket bättre tills på fredag så ska vi ringa igen så kasnke dom måste kolla på honom och kanske skriva ut nått Penecilin eller liknande.
 
Sv: Lymfangit HJÄLP

Linda på nätterna iaf.
Min häst var inte ridbar när han hade lymfangit så jag vet inte riktigt hur du ska göra..
 
Sv: Lymfangit HJÄLP

Vill än en gång poängtera att kortisonbandage lägger jag ENDAST vid yttersta nödfall och efter vet.s rekommendationer.
Kortison är mkt starkt som man ska vara försiktig med.

Sen är det ju en balansgång där oxå, om man inte behandlar lymfangit (med ex kortsion och inflammationshämmande) så kan det bli väldigt allvariga komplikationer för hästen.
 
Sv: Lymfangit HJÄLP

Hej

Lymfangit uppstår pga en infektion den regionala lymfknuta som dränerar det aktuella benet. Lymfkärlen stasas och lymfa pressas ut. Benet ser ut som en telefonstolpe, och om man trycker in fingret i svullnaden så kvarstår en liten grop en stund efteråt, ungefär som om man tryckt in fingret i modell-lera. I grava fall fås serumutsvettningar på huden, dvs små gula skorpor.

Lymfangit uppkommer inte pga foder,man måste skilja på gallor (ökad produktion av ledvätska i led eller exempelvis senskida) och lymfangit.

En lymfangit är oftast harmlös och brukar försvinna efter någon till några dagar. Ett jodopaxomslag nattetid brukar hjälpa, däremot inte någon form av stödbandage. I svåra fall (lymfangiten försvinner inte inom några dagar, hästen är allmänpåverkad eller har ont, hästen har feber mm) så behandlar man med antibiotika.

En lymfangit kan inte behandlas genom att man stryker salva eller droppar kortison (!!??) på benet. Man ger istället en allmänbehandling med penicillin (de bakterier som orsakar lymfangiten är sällan resistenta mot penicillin) och antiinflammatorisk medicin, t ex Finadyne eller Metacam. Den senare lindrar inflammationen (ej infektionen) och påskyndar läkningen.

Kortison i all ära; detta dunderpreparat är sannerligen suveränt, men bör inte ges som enda behandling vid en akut lymfangit. Kortison hämmar kroppens försvar kraftigt (immunförsvaret) och ger alltså bakterierna (infektionen) fritt spelrum. Många infektioner förvärras av kortison. Att droppa kortison avsett för intramuskulärt bruk på hästens päls torde dock vara ofarligt, eftersom det inte kan tas upp den vägen. (Det gör heller ingen nytta).

Man får endast under vissa omständigheter behandla med kortison och antiinflammatoriska preparat samtidigt!! (Detta gäller ej preparat avsedda för utvärtes bruk).

I de fall en häst står med dubbelsidig lymfangit är det nära till hands att misstänka en allmäninfektion, t ex någon av de viroser som tidigare nämnts i tråden. Även ehrlichios kan initialt ge sådana symptom. Man ska förstås inte utesluta att muggen på den aktuella hästen på var bakben för sig (samtidigt!) orsakat två lymfangiter.

Vad gäller mugg ska man ta bort krustorna/skorporna eftersom dessa är långt ifrån sterila. Att ytdesinficera på skorpornas utsida gör ingen nytta. Alltför idogt tvättande leder dock till att huden torkar ut och blir "skör", med andra ord ökar riskerna för mugg.

Leriga ben rengörs bäst sedan de fått torka, med vanlig borste.
 
Sv: Lymfangit HJÄLP

att enbart behandla med kortison hjälper nog knappast nej, men om du läser lite noggrannare så skrev jag att min häst fick nåt antiinflammatoriskt/pencillin (minns ej namnet) OCH kortison för svullnaden.

Jag vet inte om det är hokuspokus men det har faktiskt hjälpt, så någon effekt måste det ha. Eller så är det hokuspokus, du får själv avgöra!

så länge vet. säger att det är ok och om hästen mår bra o det blir bättre av detta så är jag positiv till det.
 
Sv: Lymfangit HJÄLP

Lymfangit brukar ge hög feber. Kommer oftast från något litet sticksår.Hästen behöver behandlas med medicin och för att få bästa effekt, så ska du gå med den. Svullnaden har en tendens att minska om den rör på sig lite. Mindre risk också att det kan bli en permanent svullnad. Gammelponnyn har haft det en gång pga mugg, men det är över tio år sedan, så jag har glömt endel..;)
 

Liknande trådar

Hästvård Jo jag lånade i våras ut min 9-åriga shetlandsponnyn till en fodervärd och har hitintills verkar gått jätte bra😊 Får regelbundna...
2
Svar
23
· Visningar
1 942
Senast: Stergo
·
Hästvård God kväll! Sitter just nu och vakar över sjuk häst och tänkte höra om någon varit med om något liknande. Ena hästen sväljer inte sin...
2
Svar
27
· Visningar
2 235
Senast: Zetly
·
Hästvård Hej! Mitt vuxna islandshäst sto på 12 år har för några månader sedan påvisat ”svaga” bakknän och ”problem” med patellan. Vi har...
Svar
9
· Visningar
574
Senast: tara
·
Foder & Strö Jag kommer snart ha min första omgång med åringar och funderar därmed på hur jag bäst ska ta hand om dem, främst fodret. De får...
Svar
8
· Visningar
382
Senast: Sryoqwe
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp