Lättprodukter deras näringsinnehåll (utbruten från Trender i kosthållning)

VLMF

Trådstartare
Denna trådstart är utbruten från en annan tråd av en moderator. Vi gör det ibland när ett ämne verkar intressant för flera och/eller egentligen inte passar under den ursprungliga trådrubriken.
Det här första inlägget är alltså ingen vanlig trådstart av den här användaren. Efterföljande inlägg kan komma från den gamla tråden eller vara svar som skett i denna utbrutna tråd.


Jag har en väninna som är livsmedelskemist som bekräftade att lättprodukter (lätt creme fraiche, lättmjölk, lättyoghurt, matlagningsgrädde osv) är i stort sett samma som den fullfeta produkten men utspätt med vatten och tillsatt lite stabiliseringsmedel och konserveringsmedel. Jag bojkottar lättprodukter och köper de fullfeta istället. Vill jag ha en tunnare grytsås än ren grädde/creme fraiche häller jag i lite vatten själv :idea:
 
Senast ändrad av en moderator:
Jag har en väninna som är livsmedelskemist som bekräftade att lättprodukter (lätt creme fraiche, lättmjölk, lättyoghurt, matlagningsgrädde osv) är i stort sett samma som den fullfeta produkten men utspätt med vatten och tillsatt lite stabiliseringsmedel och konserveringsmedel. Jag bojkottar lättprodukter och köper de fullfeta istället. Vill jag ha en tunnare grytsås än ren grädde/creme fraiche häller jag i lite vatten själv :idea:
Så gör jag också. Mest meningslösa produkten måste ju vara kokosgrädden i light-variant, de där på burk.
 
Jag har en väninna som är livsmedelskemist som bekräftade att lättprodukter (lätt creme fraiche, lättmjölk, lättyoghurt, matlagningsgrädde osv) är i stort sett samma som den fullfeta produkten men utspätt med vatten och tillsatt lite stabiliseringsmedel och konserveringsmedel. Jag bojkottar lättprodukter och köper de fullfeta istället. Vill jag ha en tunnare grytsås än ren grädde/creme fraiche häller jag i lite vatten själv :idea:
Lättmjölk är definitivt inte utspätt med vatten och har inte heller några sådana tillsatser.
 
Jag har en väninna som är livsmedelskemist som bekräftade att lättprodukter (lätt creme fraiche, lättmjölk, lättyoghurt, matlagningsgrädde osv) är i stort sett samma som den fullfeta produkten men utspätt med vatten och tillsatt lite stabiliseringsmedel och konserveringsmedel. Jag bojkottar lättprodukter och köper de fullfeta istället. Vill jag ha en tunnare grytsås än ren grädde/creme fraiche häller jag i lite vatten själv :idea:
Så gör jag också, varför betala för vatten liksom?

Lättmjölk är definitivt inte utspätt med vatten och har inte heller några sådana tillsatser.
Försvinner inte vissa vitaminer/annat vid en viss fetthalt? Alltså att lätt/mini-mjölk har sämre innehåll av vitaminer än röd mjölk?

- - -
Kommer aldrig förstå mig på hysterin på halvfabrikat... varför säga hej då till havregryn och frysta grönsaker liksom.
 
Så gör jag också, varför betala för vatten liksom?


Försvinner inte vissa vitaminer/annat vid en viss fetthalt? Alltså att lätt/mini-mjölk har sämre innehåll av vitaminer än röd mjölk?

- - -
Kommer aldrig förstå mig på hysterin på halvfabrikat... varför säga hej då till havregryn och frysta grönsaker liksom.
Nä det är samma vitamininnehåll det som skiljer är fetthalten.
 
Så gör jag också, varför betala för vatten liksom?


Försvinner inte vissa vitaminer/annat vid en viss fetthalt? Alltså att lätt/mini-mjölk har sämre innehåll av vitaminer än röd mjölk?

- - -
Kommer aldrig förstå mig på hysterin på halvfabrikat... varför säga hej då till havregryn och frysta grönsaker liksom.
En del vitaminer är fettlösliga, så även om de kanske inte tas bort ur en lättprodukt kan vi ha svårare att tillgodogöra oss dem, tror jag.

Jag tror att folk i regel talar om helfabrikat när de ondgör sig över halvfabrikat. Få vill nog bli av med tomatkonserver, buljongtärningar (som väl nästan är ett helfabrikat, iofs) eller havregryn.
 
En del vitaminer är fettlösliga, så även om de kanske inte tas bort ur en lättprodukt kan vi ha svårare att tillgodogöra oss dem, tror jag.

Jag tror att folk i regel talar om helfabrikat när de ondgör sig över halvfabrikat. Få vill nog bli av med tomatkonserver, buljongtärningar (som väl nästan är ett helfabrikat, iofs) eller havregryn.
Just att tro när det gäller sånt här är vanskligt och då framförallt när man bekräftar andras tro för då kommer en tredje person och tar det som fakta. Vissa vitaminer är mycket riktigt fettlösliga den mest väsentliga i det här fallet är vitamin D och det räcker med fettmängden som är i mjölken för att det ska tas upp.
 
Jag har en väninna som är livsmedelskemist som bekräftade att lättprodukter (lätt creme fraiche, lättmjölk, lättyoghurt, matlagningsgrädde osv) är i stort sett samma som den fullfeta produkten men utspätt med vatten och tillsatt lite stabiliseringsmedel och konserveringsmedel. Jag bojkottar lättprodukter och köper de fullfeta istället. Vill jag ha en tunnare grytsås än ren grädde/creme fraiche häller jag i lite vatten själv :idea:

Fast det där stämmer inte när det gäller lättmjölk, lättyoghurt och lättfil. Det är inget vatten tillsatt och de innehåller lika mycket näringsämnen som fullfeta produkter, men mindre mättat fett. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter magra mejeriprodukter för att minska det mättade fettet. Istället ska man försöka få i sig mer omättat fett.
 
Fast det där stämmer inte när det gäller lättmjölk, lättyoghurt och lättfil. Det är inget vatten tillsatt och de innehåller lika mycket näringsämnen som fullfeta produkter, men mindre mättat fett. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter magra mejeriprodukter för att minska det mättade fettet. Istället ska man försöka få i sig mer omättat fett.

Minns inte riktigt hur min vän förklarade det, men fettet separeras från mjölk-vattnet (mjölk består till typ 87% av vatten) i mejeriet, för att därefter blandas till rätt proportioner igen för varje mjölkfettklass. Till lättmjölk tillsätter man mer av mjölkvattnet än till de fullfeta produkterna som har den ursprungliga blandningen. Så just där tillsätter man kanske inte något externt vatten (från en kran), men du blandar iordning det så att du får mer av vattenfasen i lättmjölken än vad det är naturligt i den fullfeta mjölken. Du spär helt enkelt ut den naturliga mjölken. Och det kan man lika gärna göra själv i glaset om man vill.
 
Minns inte riktigt hur min vän förklarade det, men fettet separeras från mjölk-vattnet (mjölk består till typ 87% av vatten) i mejeriet, för att därefter blandas till rätt proportioner igen för varje mjölkfettklass. Till lättmjölk tillsätter man mer av mjölkvattnet än till de fullfeta produkterna som har den ursprungliga blandningen. Så just där tillsätter man kanske inte något externt vatten (från en kran), men du blandar iordning det så att du får mer av vattenfasen i lättmjölken än vad det är naturligt i den fullfeta mjölken. Du spär helt enkelt ut den naturliga mjölken. Och det kan man lika gärna göra själv i glaset om man vill.
Man tar bort fettet och tillsätter det igen det är korrekt men det är inte direkt så att du tillsätter mer "mjölkvatten" utan det blir ju bara så automatiskt eftersom det är mindre fett. Men det är ju från början kanske 4-5% som är fett så inte ens "fullfeta" (3% brukar det vara för mjölk) är "fullfeta" och att prata om det som att man "spär ut mjölken" är bara larvigt och sensationalistiskt.
 
Man tar bort fettet och tillsätter det igen det är korrekt men det är inte direkt så att du tillsätter mer "mjölkvatten" utan det blir ju bara så automatiskt eftersom det är mindre fett. Men det är ju från början kanske 4-5% som är fett så inte ens "fullfeta" (3% brukar det vara för mjölk) är "fullfeta" och att prata om det som att man "spär ut mjölken" är bara larvigt och sensationalistiskt.

När jag skriver fullfeta menar jag fullfeta. Dvs den mjölk (och yoghurt tror jag) som brukar stå angiven med en varierande fetthalt på paketen.
 
När jag skriver fullfeta menar jag fullfeta. Dvs den mjölk (och yoghurt tror jag) som brukar stå angiven med en varierande fetthalt på paketen.
Ok då är det ju en "korrekt" användning, de flesta använder mest det för "inte lätt" vad jag har sett men då är jag med. Oavsett vilket så är det inte en utspädning utan bara en förändring av proportionerna som sker naturligt när man tar bort en beståndsdel. Det blir t.ex. högre halt av protein och kolhydrater på samma gång så det blir inte "mindre mjölk" utan bara en annan sammansättning.
 
Minns inte riktigt hur min vän förklarade det, men fettet separeras från mjölk-vattnet (mjölk består till typ 87% av vatten) i mejeriet, för att därefter blandas till rätt proportioner igen för varje mjölkfettklass. Till lättmjölk tillsätter man mer av mjölkvattnet än till de fullfeta produkterna som har den ursprungliga blandningen. Så just där tillsätter man kanske inte något externt vatten (från en kran), men du blandar iordning det så att du får mer av vattenfasen i lättmjölken än vad det är naturligt i den fullfeta mjölken. Du spär helt enkelt ut den naturliga mjölken. Och det kan man lika gärna göra själv i glaset om man vill.

Jag fattar hur du menar men skulle hellre formulera det som att man vid tillverkningen av lättmjölk tillsätter mindre av det mättade fettet i den avfettade mjölken (som fortfarande innehåller alla de näringsämnen som finns i mjölk). Man spär alltså inte ut lättmjölken på något sätt och den innehåller som sagt lika mycket näringsämnen, bara mindre mättat fett. Det blir inte samma sak om du blandar i vatten hemma, får då spär du ju däremot ut mjölken och får mindre näringsämnen (och mindre mättat fett) i glaset.
 
Jag fattar hur du menar men skulle hellre formulera det som att man vid tillverkningen av lättmjölk tillsätter mindre av det mättade fettet i den avfettade mjölken (som fortfarande innehåller alla de näringsämnen som finns i mjölk). Man spär alltså inte ut lättmjölken på något sätt och den innehåller som sagt lika mycket näringsämnen, bara mindre mättat fett. Det blir inte samma sak om du blandar i vatten hemma, får då spär du ju däremot ut mjölken och får mindre näringsämnen (och mindre mättat fett) i glaset.
Fast de tar väl ut näringsämnen i samband med att de tar ut fettet? Det är därför de sedan tillsätter näringsämnen i mjölk som inte är fullfet och inte är kravmärkt. Då står väl också på förpackningarna lite tydligare vilka näringsämnen som finns i de lättare produkterna.

Däremot säger väl vissa att laktosen blir tydligare i produkten när fettet är minskat och att det kan ha påverkat andelen laktosintoleranta, men vet inte hur trovärdigt det är. Så jag håller med om att det inte blir som att hälla i vatten i helmjölk, som då späder vitaminer och laktos osv på en gång.
 
Fast de tar väl ut näringsämnen i samband med att de tar ut fettet? Det är därför de sedan tillsätter näringsämnen i mjölk som inte är fullfet och inte är kravmärkt. Då står väl också på förpackningarna lite tydligare vilka näringsämnen som finns i de lättare produkterna.

Däremot säger väl vissa att laktosen blir tydligare i produkten när fettet är minskat och att det kan ha påverkat andelen laktosintoleranta, men vet inte hur trovärdigt det är. Så jag håller med om att det inte blir som att hälla i vatten i helmjölk, som då späder vitaminer och laktos osv på en gång.
Vilka näringsämnen menar du tillsätts pga det?
 
Vilka näringsämnen menar du tillsätts pga det?
Det var gammal information, sedan maj i år så tillsätts D-vitamin i alla mjölkprodukterna. Men innan dess så var det såvitt jag vet i mellanmjölk och lättmjölk men inte i ekomjölk och standardmjölk. I standardmjölken eftersom D-vitaminet var en ersättning för det man tog bort med fettet och då inte skulle behövas och i Ekomjölk eftersom den skulle vara oförändrad.

Men livsmedelsverket ändrade sig i maj i år då tydligen och numera är all mjölk berikad.

https://www.livsmedelsverket.se/om-...att-fa-i-sig-d-vitamin-fler-livsmedel-berikas
 
Det var gammal information, sedan maj i år så tillsätts D-vitamin i alla mjölkprodukterna. Men innan dess så var det såvitt jag vet i mellanmjölk och lättmjölk men inte i ekomjölk och standardmjölk. I standardmjölken eftersom D-vitaminet var en ersättning för det man tog bort med fettet och då inte skulle behövas och i Ekomjölk eftersom den skulle vara oförändrad.

Men livsmedelsverket ändrade sig i maj i år då tydligen och numera är all mjölk berikad.

https://www.livsmedelsverket.se/om-...att-fa-i-sig-d-vitamin-fler-livsmedel-berikas
Vad jag vet så innehåller inte mjölk D-vitamin alls i princip om det inte tillsätts inte ens råmjölken. Så man "ersätter" inget.
 
Vad jag vet så innehåller inte mjölk D-vitamin alls i princip om det inte tillsätts inte ens råmjölken. Så man "ersätter" inget.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lättmjölk

är en mjölksort som introducerades i Sverige 1967 och innehåller 0,5 % fett.[1] Eftersom vitaminer finns naturligt i det separerade mjölkfettet, så berikas lättmjölk med A- och D-vitamin.[2]

Men man verkar ha slutat berika med A-vitamin eftersom det kan bidra till benskörhet.

Det är inte jättemycket D-vitamin i mjölk naturligt, men det är inte jättemycket D-vitamin i några livsmedel naturligt såvitt jag förstått.

http://matkalkyl.se/se-gammaldagsmjolkfett42.php
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Denna trådstart är utbruten från en annan tråd av en moderator. Vi gör det ibland när ett ämne verkar intressant för flera och/eller...
2
Svar
34
· Visningar
2 278
Senast: Pudlan
·
IT & mobiler Denna trådstart är utbruten från en annan tråd av en moderator. Vi gör det ibland när ett ämne verkar intressant för flera och/eller...
Svar
10
· Visningar
1 011
Senast: Heulwen
·
Tjatter Denna trådstart är utbruten från en annan tråd av en moderator. Vi gör det ibland när ett ämne verkar intressant för flera och/eller...
7 8 9
Svar
163
· Visningar
11 731
Senast: Mia_R
·
B
Kropp & Själ Denna trådstart är utbruten från en annan tråd av en moderator. Vi gör det ibland när ett ämne verkar intressant för flera och/eller...
21 22 23
Svar
457
· Visningar
39 161
Senast: cetzyboy
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp