Om du läser igen så skrev jag "halvhalt (om det behövs)".
Klarar man inte att göra ett enkelt byte utan halvhalt kanske man inte är riktigt redo för serier och då löser sig ju problemet av sig självt. :smirk:
Och vad gäller byten i varje steg så kan det beskrivas som "en helt egen gångart". Hästen måste alltså förstå att den ska utföra byten i varje steg och sedan forsätta med det tills ryttaren ber om något annat. Hästen kommer då vara i balans hela serien och halvhalten är överflödig.
För att förstå när man bör göra en halvhalt så måste man förstå innebörden av den, vilket jag sällan upplever att folk gör.
Ställ dig själv frågan om vad man har halvhalten till. Det är ju inte en hjälp som går att jämföra med ex ett ledande tygeltag, som man använder för att förstärka en hjälp.
Man ska göra en halvhalt så fort ekipaget har kommit ur balans, för att på så vis hitta balansen igen.
Ska försöka förklara vad "sitt om" är.
När man vill att hästen ska utföra en viss rörelse så har vi ju ett antal hjälper som ska beskriva för hästen vad vi önskar av den. Dessa hjälper kan ju se lite olika ut för olika ekipage men t ex när vi vill att hästen ska fatta galopp så skjuter vi ju fram innerhöft och därigenom förskjuts den yttre höften lite bakåt. När man sitter om i ett galoppombyte så gör man så att man helt enkelt byter vad som är den inre höften. När hästen ska byta galopp måste man "sätta sig" i " den nya galoppen" dvs med det andra sittbenet framskjutet.
Om man t ex vill byta från höger till vänster galopp så byter man från att ha haft höger höftben lite framskjutet till att ha vänster höftben lite framskjutet i stället. Detta är en förenklad förklaring till vad "sitta om" är. Det finns ju självklart fler bitar som måste stämma, men det här är ett exempel på en sak man gör när man "sitter om".
mvh Jessica