Sv: Kvarka
Bakterien smittar via direktkontakt mellan smittade-friska hästar, genom utrustning, tex vattenhinkar, träns eller borstar eller att människor för smittan vidare om de går från smittat stall till ett friskt stall under förutsättning att man inte byter skor och kläder emellan.
Man vet inte säkert hur länge bakterien kan leva utanför sin värd (hästen), men uppgifter finns på att bakterien överlever 3 dagar i jord, 7 dagar på tex trästaket och 30-45 dagar vid en vattenkälla tex en vattenhink.
Om det smittade stallet är isolerat och ni i övrigt inte har någon kontakt mellan stallen så ser inte jag en övervägande risk att kvarka skulle spridas till erat stall.
Svar till Saxo:
Många hästar kan vara symtomfria smittbärare av kvarka. Kvarka är en mycket komplex sjukdom och bakterien likaså. Hos vissa hästar, som tidigare drabbats av kvarka, stannar bakterien kvar i en viss typ av vävnad i små mängder, som gör att den är smittbärande.
Det finns sätt att identifiera smittbärare, genom endoskopi, som kan lokalisera dessa bakterieansamlingar och ta bort dem genom operation. Detta är mycket tidskrävande och måste göras på klinik.
För att se om en häst har blivit exponerad för kvarkabakterien kan man (i alla fall i England via AHT, Animal HealthTrust) göra ett blodprov som påvisar antikroppar mot bakterien.
/ Qbaby... som forskar på kvarkabakterien