C

chika

:( Måste bara fråga er som kan något om denna läskiga sjukdom:(
1.Hur smittsam är den?? vet ju att den är väldigt smittsam..men traktorer..bilhjul etc smittar det genom det med?
2.Den är ju luftburen..Hur långt?? om man nu kan fråga så...
3.Hur länge överlever smittan i luften??
4. Falsk kvarka ?? Vad innebär det?
Den härjar ju tydligen lite överallt i Sverige nu:(
 
Sv: kvarka..

Hej!

Kvarka är otroligt smittsamt. Du kan överföra viruset via kläder, håret etc. Jag vet inte hur länge viruset lever på tex kläder. Någon?

Vet däremot att det numera finns ett vaccin mot kvarka, som av någon anledning sprutas i läppen.

Från ett försäkringsbolags hemsida:

Nytt kvarkavaccin underlättar

Kvarka är en mycket smittsam luftvägsinfektion. Sjukdomen är fyra gånger vanligare än hästinfluensa. När kvarka väl fått fäste i ett stall är den väldigt svårt att bli av med. Men nu finns ett vaccin mot sjukdomen som tas olika ofta beroende på hur mycket din häst är bland andra hästar.

Kvarka orsakas av en streptokockbakterie, Streptococcus equi. Bakterien sprids när en sjuk häst hostar eller frustar.

**** Djurförsäkrings veterinär Charlie Lindberg förklarar:

- Smittan kan spridas direkt eller indirekt. Direkt, till exempel när en sjuk häst står bredvid en frisk häst i stallet, eller när de går i samma hage. Indirekt, genom personer, inredning eller redskap som har varit i kontakt med sjuka hästar.

Vaccinerad häst får lindriga symptom
Kvarkavaccinet ökar skyddet mot sjukdomen med 75 procent. De djur som ändå smittas får lindrigare symptom av sjukdomen och blir snabbare friska igen.

Förnya vaccinationen för ökat skydd
Hästar som lever där kvarka finns i grannskapet eller hästar som ofta träffar andra hästar som inte suttit i karantän bör vaccineras var tredje månad. Då blir risken att hästarna smittas liten, även om de kommer i kontakt med bakterien.

Vaccinet verkar i tre månader innan skyddet försämras. Hästar som bara träffar andra hästar ibland, till exempel på tävlingar och evenemang bör vaccineras. Men dessa hästar behöver bara vaccineras och förnya immuniteten var sjätte månad.

- Jag tror att det nya kvarkavaccinet främst kommer att underlätta för de som har många hästar, till exempel ridskoleversamheter, berättar Charlie Lindberg.

Ägare som bara har en enskild häst som betar ensam och inte kommer i kontakt med andra hästar, behöver inte vaccineras.

En spruta i överläppen
Den första vaccineringen, grundvaccineringen, genomförs vid två tillfällen med fyra veckors mellanrum. Vaccinet injiceras med en spruta i överläppen på hästen.

Några timmar efter vaccineringen blir det en liten svullnad på läppen av injektionen. Svullnaden försvinner inom några dagar.

Priset på vaccinet varierar hos olika veterinärer, men det kostar ungefär lika mycket som ett vanligt influensavaccin.

Motionera måttligt
Vaccinationen påverkar inte ridbarheten generellt. I enstaka fall vill hästen inte ta bettet under en dag eller två.

- Låt den vaccinerade hästen ta det lite lugnare under de första dagarna. Men den behöver inte bara stå utan kan motionera måttligt, avslutar Charlie.

Text: Anna Hemmingsson


Mvh / Fia
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: kvarka..

Utrag ur sida på sva:

Kvarka och övre luftvägsinfektion med kvarkaliknande symtom

Kvarka orsakas av bakterien Streptococcus equi. Även andra bakterier, som till exempel Streptococcus zooepidemicus kan orsaka övre luftvägsinfektion som liknar kvarka. Dessa streptokocker kan förekomma i lågt antal i näsa och svalg hos friska hästar utan att orsaka sjukdom.
Om hästens allmäntillstånd av någon anledning försämras, exempelvis genom en virusinfektion eller stress, kan dessa bakterier växa till och orsaka sjukdom med kvarkaliknande symtom. Kvarkabakterien är i en del fall svår att isolera från den sjuka eller misstänkt infekterade hästen. Om hästen trots negativt provsvar från laboratoriet visar kvarkaliknande symtom med smittspridning till andra hästar, kan kvarka därför inte helt uteslutas.

I de fall då Streptococcus zooepidemicus eller annan sjukdomsframkallande bakterie påvisats och där smittspridningen skett till andra hästar bör också försiktighet iakttas. Följande rekommendationer bör därför gälla. Syftet är att snabbast möjligt begränsa spridning av smitta, oavsett vilken bakterie som orsakat sjukdomen. Kontaktsmitta sker lätt mellan djur, via selar, sadlar, träns och via människor genom att bakterien finns på kläder eller otvättade händer.





Kvarka smittar lätt
Symtom

Den klassiska symtombilden för kvarka är svullna lymfknutor i huvud/halsregionen, varigt näsflöde, hosta och feber. Ofta öppnar sig bölderna i lymfknutorna mellan ganascherna. Sjukdomen kan också förlöpa med betydligt lindrigare symtom, till exempel enbart näsflöde eller hosta, och påminner då om en förkylning. Hästarna kan dock bli mycket sjuka och följdsjukdomar är inte alltför ovanliga vid kvarkainfektioner. En sådan kallas "kastad kvarka", vilket innebär att bakterien kan spridas med blodet till inre organ och där orsaka bölder. En del hästar kan även få en överkänslighetsreaktion, vilket medför en höggradig vätskeansamling i kroppen kallat anasarka.

Smittspridning

Kvarka är mycket smittsamt. Bakterien förekommer i böldinnehåll, svalget och i nässekret hos smittade hästar. Överföring sker framförallt vid direktkontakt. Forskning om kvarka har visat att bakterien inte alltid hittas vid provtagning, även om hästen är smittad.

Om hästen visar symtom som tyder på kvarka men där provsvaret är negativt, det vill säga att bakterien inte hittats, bör man för säkerhets skull hantera sjukdomen som om det vore kvarka konstaterat. En häst som haft kvarka blir inte immun, utan kan få det igen.

Behandling

Kvarka går att behandla med antibiotika i vissa skeden. Därför är det viktigt att du kontaktar veterinären, så att rätt behandling snabbt sätts in.

Isolering

För att förhindra smittspridning bör sjuka hästar isoleras och rekommendationer angivna av STC (Svenska Travsportens Centralorganisation) lämpligen följas. Stall med sjuka hästar ska hållas isolerat i minst 20 dagar efter det att den sist insjuknade hästen inte längre visar symtom som varigt näsflöde, bölder och/eller feber.

Om sjuka hästar har flyttats till isoleringsstall, ska det stall varifrån hästarna flyttades hållas isolerat i 10 dagar under förutsättning att inga kvarvarande hästar insjuknar.

Stallrengöring

När inga hästar längre insjuknar och de drabbade har tillfrisknat är det mycket viktigt att hela stallet rengörs ordentligt. Kvarkabakterien är mycket motståndskraftig jämfört med till exempel influensavirus och kan överleva i till exempel smuts på boxinredningar i många månader.

Det finns flera bra desinfektionsmedel att köpa i fackhandeln. Ett är "Virkon S" som bland annat säljs av Apotek och fackhandel. Rengör hästtransporter, boxar, stallar, vattenkoppar, badkar och utsatta platser på staket på bete samt utrustning som kan ha kommit i kontakt med smitta.

Börja med att högtrycksspruta den del av stallet som har haft kvarka och efter det görs en desinfektion. Glöm inte att läsa anvisningen på förpackningen noga. Vid ett mer omfattande utbrott av smittsam sjukdom bör hela stallet saneras!

Stallet måste rengöras ordentligt! Kvarkabakterier är mycket motståndskraftiga och kan överleva i smuts i många månader.
 
Sv: kvarka..

chika skrev:
:( Måste bara fråga er som kan något om denna läskiga sjukdom:(
1.Hur smittsam är den?? vet ju att den är väldigt smittsam..men traktorer..bilhjul etc smittar det genom det med?
2.Den är ju luftburen..Hur långt?? om man nu kan fråga så...
3.Hur länge överlever smittan i luften??
4. Falsk kvarka ?? Vad innebär det?
Den härjar ju tydligen lite överallt i Sverige nu:(

Luftburen, har jag inte uppfattat det som. Mer än att en snorloska flyger i luften. Dock överlever bakterien mycket länge och "tål" att ligga på en stolpe eller en jackärm länge och ändå smitta.

Falsk kvarka är från en annan sorts streptokock. Vanliga kvarkan kommer från streptococcus equi men den sk falska kvarkan kommer från stammen streptococcus zooepidemicus.

Tidigare trodde man att den var mer "ofarlig" än equi men man har ändrat syn på detta och båda skall nu behandlas lika.
Hade tidigare en länk till en tidningsartikel men den fungerade inte längre.
Hittade dock den som cashad av googel http://64.233.183.104/search?q=cach...occus+zooepidemicus&hl=en&gl=se&ct=clnk&cd=19

Agria har också en text kring zooepidemicus, http://www.agria.se/agria/index.nsf/LinkFrameSet?ReadForm&url=/agria/text.nsf/id/1623
 

Liknande trådar

Tjatter Idag den 20 oktober 1650 har jag Kristina krönts till landets drottning vid kröningsriksdagen i Storkyrkan. Jag har färdats genom...
19 20 21
Svar
416
· Visningar
7 282
Senast: Gabby_Ossi
·
Tjatter Välkomna till leken “skyll er själva som ger mig ideer”. Då jag just nu är lite upptagen blir det inga roliga teman eller uppdateringar...
40 41 42
Svar
827
· Visningar
14 496
Senast: Niyama
·
Tjatter I denna evighetslånga vinter så måste det vara fler än jag som längtar efter våren. Och vad passar då bättre än en omgång med Secret...
23 24 25
Svar
482
· Visningar
17 391
Senast: Barbabelle
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Om 1 vecka är det 3 år sedan jag sist kände kärlek, för då lämnade min älskade hund jordelivet. Han levde ett långt och lyckligt liv...
Svar
6
· Visningar
2 108
Senast: Rie
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp