Sv: Kraft 90
*kl*
Jag frågade Krafft om det, kopierar in svaret.
Svar på fråga
From: Krafft (info@krafft)
Sent: Friday, October 05, 2007 2:15:12 PM
Här kommer svaret på din fråga: Varför blötläggning?Enligt Hästens näringsbehov och utfodring av Planck och Rundgren (2003, sidan 161): "Pelletering medför en komprimering av fodret så att dess volymvikt ökar. Det tar då mindre plats att lagra. Om fodret åter fuktas kommer det att öka i volym." Trots detta har jag blivit upplyst av en Krafftrepresentant att sådant bara är nonsens. Vad är rätt? Bör man blötlägga? Ändras volymen på fodret eller är det endast konsistensen som ändras?
Både ja och nej!Volymvikten är högre än hos tex spannmål, vetekli, flingad betfor. Näringsinnehåll anges per kg foder. En uppblött ranson betfor har mycket större volym än samma mänd i torr form, krossad spannmål som blöts har ungefär samma volym blöt som torr. Bara torra foder är lagringsdugliga. Jämför med bete, ensilage, hösilage och torrhö.Ett pelleterat foder som man lägger iblöt sväller, MEN det finns under normala förhållanden ingen anledning att blöta det före utfodring. Det är som med all annan utfodring viktigast med goda utfodringsrutiner, dvs alltid stråfoder och vatten före kraftfoder, aldrig kraftfoder direkt till törstiga hästar som kommmer in från hagen, oavsett kraftfoderval.Mvh