Det kan inte vara ett val du ställs inför särskilt ofta väl? Jag menar, de är ju inte utbytbara.
Själv dricker jag svensk havredryck hellre än mjölk 365 dagar om året.
Nä aldrig faktiskt
Men det var nog inte poängen
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Det kan inte vara ett val du ställs inför särskilt ofta väl? Jag menar, de är ju inte utbytbara.
Själv dricker jag svensk havredryck hellre än mjölk 365 dagar om året.
LRF har inte missat vad konsumenten efterfrågar! Dock är det en (fortfarande) relativt liten andel av konsumenterna som vill ha eko och/eller närproducerat. Det är ett faktum. Marknaden ökar lavinartat men från små siffror. Danskarna t ex är mycket bättre än oss.
Och att produktionen flyttar utomlands är ett faktum.
Marknadsföring för våra produktionsmetoder, absolut, men det ska ske frivilligt och inte genom lagstiftning. Varumärken och branschöverenskommelser är rätt väg att gå anser jag.
Håller helt och hållet med!
---------------------------------
Det finns oerhört mycket som inte är nödvändigt.
Ett litet exempel är att äta säsongsmat helt ur säsong. Det är onödigt. Hur många äter inte typ tomat gurka eller sallad under vinterhalvåret? Men då är vi förvisso inne på miljöfrågan.
Och då dricker jag nog hellre svensk mjölk i december än äter importerad sallad.
Jag tycker visst att LRF är ute och cyklar när de vill tumma på djurskyddet, när det är den svenska djurskyddslagen som gör att många väljer att betala ett par kronor mer för att svenska produkter.
Håller med från mig själv som konsument. Skulle det ner på samma nivå som övriga så skulle jag inte välja svenskt i samma omfattning som jag gör nu.Jag tycker visst att LRF är ute och cyklar när de vill tumma på djurskyddet, när det är den svenska djurskyddslagen som gör att många väljer att betala ett par kronor mer för att svenska produkter.
J<snip>
Alternativet för allätarna är att antingen föda upp djur på människomat: majs och sojabönor, <snip>-
Fast majs ar inte "manniskomat" ... USA odlar nastan halften av all majs i varlden ... och 75 - 85% av den majsen gar till djurfoder. (Mest "cattle", kor/tjurar/etc) Det innebar att majs definitivt kan raknas till djurfoder mer an mannisko mat.
@nagelbitarn fodermajs är inte särskilt smakligt för en tvåbening Det är inte samma majs vi finner i butik.
Men jag skulle tro att det odlas på en åker, som vattnas med vatten och skördas av en bonde.
Resursmässigt svinn, att odla majs till djur.
"Mannisko majs" behover oandligt mycket mer vatten och naring an majs till djurfoder. Pa manga stallen finns inte nog med vatten (regn, floder, sjoar) for att odla mannisko majs men djurfoder kan vaxa dar.
Pa manga stallen kan det ocksa vara svart att ha djuren att beta da det inte regnar tillrackligt for att upratthalla grasproduktionen om djuren gar pa falten och ater. Dar kan man ofta odla grassorter som djuren kan ata aven om de inte haller for att djuren ska ga pa dem. Slits rotterna upp blir det en ny oken.
Bade majs och soya bonor behover roteras for att fa en lonsam skord. Sa har har de flesta bonder soya i 4-5 ar och sedan roterar man till majs. Bade majs och soya bonor producerar bast med "riktig" godsel, konst godsel som innehaller nitrogen (jag tror att alla konstgodsel gor det, men ratta mig om jag har fel) gor majs skorden mycket mindre och framforallt mindre narings rik och soya plantan vaxer sig stor och buskig, daremot fortvinar bonorna.
Det ar inte fullt sa latt att byta fram djur till att odla bara vaxter som man skulle kunna tro. Viss mark behover att djuren gar och trampar for att jorden ska dra at sig vatten och halla sig fuktig sa nagot kan vaxa dar ...
I USA och Canada larde man sig svarigheterna att odla pa prairien under 1930 talet da den firtila joden blaste bort pa manga stora omraden. Numera anvander man en teknik (dryland farming) som gar ut pa hur man bade sar, skordar och nar ... den sorts groda man da satter ar oerhort viktigt med tanke pa att man forsoker pricka in nar och hur det regnar sa den skord som behover mer vatten kan fa det och den som klarar langa relativt torra perioder kan vaxa da.
Är du säker på det? Alla uppgifter jag har sett tyder på motsatsen.
jag kan däremot veta att all mark som nöt betar på inte kan omvandlas för att odla bönor o soja eller majs för den delen.
Dessutom vet vi idag att Saharas utbredning skulle minska o även dra sig tbx om där fick gå betande djur.
>
Jag vet att grödor roteras, det gör de även om de ska ätas av mig istället för kon...Det finns mer gödsel än vad vi behöver. Så det vore inget problem att börja äta kött högst en gång i veckan.
och i många andra delar i världen skördar man skog för att ge bete (amazonas) och öken sprider ut sig (centrala afrika) vilket ger obotliga skador på unika biotoper.
Jag säger inte att det är enkelt på alla platser, men att en generell övergång till vegetarisk kost och odling är en förutsättning för att både minska svält, rädda miljön och en vinst för djurvälfärden.
All forskning pekar på det jag säger- det är mer energieffektivt, miljövänligt, vattensparande och djuretisk att äta bönan istället för kossan. Om man inte är villig att ta det steget fullt ut så behöver vi ändå se över vår otroliga överkonsumtion av kött för att stävja alla de miljöproblem vårt frossande orsakar.
För mig är det irrelevant om man anser att det är rätt eller fel att äta djur, men det är viktigt att vi alla ändrar våra vanor för att föda oss alla, inte bara vi rika västerlänningar.
I många utvecklingsländer odlas grödor av fattiga, grödor som blir foder till köttdjur de inte har råd att konsumera. så de svälter.
Inte ok.