Box som vid sjukdom går att hålla varm.
Det är borttaget att boxen måste gå att värma upp i den nya hästföreskriften som trädde ikraft i våras.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Box som vid sjukdom går att hålla varm.
Att skapa en uppvärmningsbar box är inte så svårtVad det jag trodde, sambon vill leva på gamla regler.
Uppvärmd box blir svårt, då skulle vi behöva bygga nytt stall.
Vad det jag trodde, sambon vill leva på gamla regler.
Uppvärmd box blir svårt, då skulle vi behöva bygga nytt stall.
Men om det handlar om att kunna ge veterinär eller liknande möjlighet att jobba, kan det ändå vara värt att ha möjlighet att värma uppDet är borttaget att boxen måste gå att värma upp i den nya hästföreskriften som trädde ikraft i våras.
Lösdrift året om - räkna 2 ha per häst om det ska räcka med bete under sommaren. 1 ha bete/häst är annars rimigt och då kan ju vinterhagen vara mindre om den är dränerad väl så att dom inte står med lera till knäna. Vi har ca 7 ha till 4 hästar, hälften skog och hälften vall. Stänger av vissa delar ibland där de betar hårt för att återhämta. Men det funkar bra. Har inga stora hästar, runt 150 cm. Betet räcker maj-okt.
Ha absolut 2 boxar - du kan ju göra ligghallen delbar. Om nån blir sjuk behöver man lätt kunna ordna sjukplats.
Hovslagare behöver plan yta att sko på helst, och bra belysning, så ha gärna en sån skötselplats. Men en del ställer hästen på en kraftig träskiva i ligghallen bara, det kan ju funka det med.
Förvaring av hö brukar man glömma bort att räkna med...
Gör allt lättskött och genomtänkt. Då kommer du inte vilja flytta hästen igen. Vi gjorde egna värmebaljor av plasttunnor från biltema, värmekabel, fogskum och lite våtrumssilikon. Funkar prima, kostade inte mkt.
Bra att ha frostfritt utrymme för utrustningen med.
Fast det förändrar inte att man om man inte har ett varmt nog utrymme inte kan få sin häst veterinärbehandlad på vettigt sätt.Det är borttaget att boxen måste gå att värma upp i den nya hästföreskriften som trädde ikraft i våras.
Det har inte jag. Jag kan iofs binda upp mina inne i lösdriften som är en stenbyggnad med två dörrar, men jag har uppbindningsplatser ute där de dessutom vid behov får kraftfoder uppbundna. Det är faktiskt rätt så skönt att fixa de utomhus för då slipper jag sopa stallgången. I ärlighetens namn är det väldigt sällan jag har mina hästar inomhus. De kan ju givetvis gå in själva när de vill vid dåligt väder. Och jag rider inte vid dåligt väder så jag behöver inte göra iordning mina hästar utomhus i snöstorm, för då rider inte jag ändå.Ryktplats inne i ladugård (ev box?)
1 ha bete är vad som rekomenderas för att räcka en hel betessäsong till en häst. Ridskolor har oftast sina hästar på bete i 1-2 månader, en betessäsong är 4-5 månader. Iaf här. Våra går på bete i 6 mån/år.1 Ha hagmark per häst så stora hagmarker har jag aldrig varit med om under min 25 år långa ”hästkarriär”. Speciellt inte på ridklubbarna eller större stall. Kan inte nämna ett enda stall som har haft så mycket mark faktiskt. Då har jag varit aktiv och bott från Norrköping i söder till Umeå i norr.
Så vi andra utan jätteägor kan nog vara lugna
1 ha bete är vad som rekomenderas för att räcka en hel betessäsong till en häst. Ridskolor har oftast sina hästar på bete i 1-2 månader, en betessäsong är 4-5 månader. Iaf här. Våra går på bete i 6 mån/år.
Jag skulle inte rekommendera att ha en åretrunthage, det är svårt att få dom parasitfria om dom inte får vila då och då. Jag har aldrig faktiskt hört om någon som har en åretrunthage som har klarat sig. Men kanske lättare när det bara är två hästar och inga inackorderingar kanske?Jag har alltid varit anti att ha hästen hemma på gården, mest pga väldigt socialperson. Men jag känner att med familje- och arbetslivet så kan jag inte ha häst såsom jag vill när hon är uppstallad. Det finns möjlighet att ta hem henne då vi har ett lantbruk men jag känner att vi har dålig koll på kostnaderna som vi behöver lägga på att få i ordning något bra.
Det jag "vet" behövs:
En till häst (och visst får man inte ha dem med får/kossor längre?).
Ligghall, en som går enkelt att skotta med traktor
Hage - hur stor anser ni man behöver för en året runt lösdrift?
Sommarhage?
Vattenledning ut till hage
Stolp och tråd
Thermobar
Ryktplats inne i ladugård (ev box?)
Grovfoder
Kraftfoder -
Jag skulle inte rekommendera att ha en åretrunthage, det är svårt att få dom parasitfria om dom inte får vila då och då. Jag har aldrig faktiskt hört om någon som har en åretrunthage som har klarat sig. Men kanske lättare när det bara är två hästar och inga inackorderingar kanske?
Jag skulle inte rekommendera att ha en åretrunthage, det är svårt att få dom parasitfria om dom inte får vila då och då. Jag har aldrig faktiskt hört om någon som har en åretrunthage som har klarat sig. Men kanske lättare när det bara är två hästar och inga inackorderingar kanske?
Jag tänker att om man har tillräckligt tilltaget i ett "sjok" borde man kunna stängsla av för att ge områden vilaJag skulle inte rekommendera att ha en åretrunthage, det är svårt att få dom parasitfria om dom inte får vila då och då. Jag har aldrig faktiskt hört om någon som har en åretrunthage som har klarat sig. Men kanske lättare när det bara är två hästar och inga inackorderingar kanske?
Det jag skrev i mitt inlägg var inte ett uteslutande av andra lösningar. Man kan ha enbart grusfållor med, det finns många som har 3 hästar på 1 ha eller mindre. Men nu skrev jag utifrån hur man generell vill ha hästarna hemma. Man vill inte vara beroende av andra, det är oftast därför man har dom hemma.Bete ja, det är en sak. Men alla behöver inte ha bete hemma. Men det går att lösa, är inte betet nog stort så får man stödfodra. Eller arrendera mer mark av grannar. Eller köra iväg hästarna på bete någon annan stans.