Stora mängder halvfabrikat har vi väl ätit bra mycket längre än att detta skulle vara första generationen som "vi uppfostrar" nu.
Jag har svårt att skilja mellan hel- och halvfabrikat och när jag sökt har jag hittat olika definitioner. Här är ett urdrag ur en publikation från jordbruksverket:
"Kött
Den totala köttkonsumtionen har ökat med 35
kg per person och år mellan åren 1960 och
2012. Från att i början av 1960-talet legat på
drygt 50 kg kött per person och år har
konsumtionen 2012 ökat till 86 kg kött per
person och år. Detta innebär att köttkonsum-
tionen har ökat med närmare 70 %.
Sammantaget konsumerades nästan dubbelt
så mycket förädlade köttprodukter (charkuteri
plus färdigmat) år 2012 i Sverige jämfört med
år 1960. Konsumtionen har ökat kraftigt vid
två tillfällen, dels i början av 1980-talet och
dels i början av 2000-talet. Det är främst
konsumtionen av färdigmat som har ökat.
Charkuterikonsumtionen har hållit sig på
ungefär samma nivå under hela perioden."