Korvpanik?

När de fem första ingredienserna är "Kött från gris, vatten, potatismjöl, salt, druvsocker, fett från gris", och fetthalten är 20%, dvs salt- och sockerhalten är kring samma nivå, så HOPPAS jag att folk inte tror att det är hälsofrämjande mat liksom. Sätter jag ihop en valfri annan maträtt så är det inte i närheten av så mycket salt, fett och socker i. Dessa saker är typiskt korv. Sen finns såklart undantag a la 90% kötthalt men merparten är det inte.

Nu är ju den innehållsförteckningen du spaltat upp en matematisk omöjlighet, men har du ett riktigt exempel på någon korv som innehåller dels 20 % salt och dels 20 % socker? Jag tittade runt på Scans hemsida och hittar inte någon korv med högre salthalt än drygt 2 %, och lägre sockerinnehåll än så. Så att det skulle vara "typiskt korv" det du beskriver får du gärna ge exempel på. Jag argumenterar absolut inte för att korv skulle vara bra och nyttig mat att äta i mängder men någon måtta får det ju vara..
 
@Breaktown
Innehållsförteckningen tog jag från Garants Lunchkorv, finns på Garants hemsida, de fem första ingredienserna (fanns naturligtvis ännu fler beståndsdelar, konserveringsmedel, smakämnen m.m.). Fetthalten är satt till 20% tror jag det var, nu antog jag att ingrediensen "fett från gris" innebär 100% fetthalt i grisfettet, men det är det kanske inte utan rimligen 80%. Och jag antar att ingredienslistan följer regelverket att de står i fallande ordning, men om det är "mängd-andel" eller viktprocent vet jag faktiskt inte. Räknar man per 100 g så är det såklart inte 20 g salt i.
 
@Breaktown
Innehållsförteckningen tog jag från Garants Lunchkorv, finns på Garants hemsida, de fem första ingredienserna (fanns naturligtvis ännu fler beståndsdelar, konserveringsmedel, smakämnen m.m.). Fetthalten är satt till 20% tror jag det var, nu antog jag att ingrediensen "fett från gris" innebär 100% fetthalt i grisfettet, men det är det kanske inte utan rimligen 80%. Och jag antar att ingredienslistan följer regelverket att de står i fallande ordning, men om det är "mängd-andel" eller viktprocent vet jag faktiskt inte. Räknar man per 100 g så är det såklart inte 20 g salt i.

Jaha då förstår jag att det blev galet. Att fetthalten totalt är 20 % innebär ju inte (som du själv skrev innan) att ingrediensen "fett från gris" är 20 % av totala innehållet. Att sjätte ingrediens skulle stå för 20 % av innehållet är ju en matematisk omöjlighet.

Garants lunchkorv innehåller 2,2 g salt och 2 g socker per 100g enligt näringsdeklarationen. Hur fick du det till att socker- och saltinnehållet skulle vara omkring 20 %?
 
Jag är inte ens mamma, så jag borde kanske inte svara. Men jag har läst, och tror på, att många barn är överaktiva pga att dom fått för mycket socker och för lättsmält mat: Maten ger inte jämn energi, så föst högvarv och sedan dåligt humör och då sockernivån i blodet sjunker. Jag vet inte riktigt hur nyttigt det är med sojakorv, men kanske nyttigare än vanlig korv? Min erfarenhet är att den blir torr o tråkig då man grillar den. Jag tror det är bäst att hålla sig till en bas av rena, ekoligiska råvaror, men utan en kompromiss om dagen blir det för jobbigt för en barnfamilj!
 
Jaha då förstår jag att det blev galet. Att fetthalten totalt är 20 % innebär ju inte (som du själv skrev innan) att ingrediensen "fett från gris" är 20 % av totala innehållet. Att sjätte ingrediens skulle stå för 20 % av innehållet är ju en matematisk omöjlighet.

Garants lunchkorv innehåller 2,2 g salt och 2 g socker per 100g enligt näringsdeklarationen. Hur fick du det till att socker- och saltinnehållet skulle vara omkring 20 %?

Det är det jag menar med att köttmängden/halten är lurig!

Förutsättningen är att ingrdienslistan är i fallande ordning, kötthalten är 60% och fetthalten är 20 % (detta står tydligt utmärkt på paketet). Det ger grovt räknat dessa förhållanden mellan ingredienser:
Kött från gris (60%), vatten, potatismjöl, salt, druvsocker, fett från gris (20%).

Detta förutsätter dock att allt "kött från gris" är kött utan fett, och att fett från gris är rent fett. Fördelningen på ingredienserna där emellan är då mellan 60% ner till 20%.

Sen är det ju givetvis fett grisköttet också, så en rimligare fördelning är kanske detta:
Kött från gris (80%), vatten, potatismjöl, salt, druvsocker, fett från gris (10%).

Men då är jag inte säker på att man kan skriva att kötthalten bara är 60%... hur som är det inte viktprocent det är uppgett i ingredienslistan utan ANDEL. Antal gram salt och socker per 100 gram är ju VIKT. Är du med? 100 g bly tar inte lika mycket plats i en chorizo som 100 g fjädrar.. ;) samma sak med kött, vatten och fett.

(Ju mer man funderar på detta med ingredienser och näringsämnen, desto mer inser man att det borde stå en utbildad nutritionist i varje matbutik).
 
Det är det jag menar med att köttmängden/halten är lurig!

Förutsättningen är att ingrdienslistan är i fallande ordning, kötthalten är 60% och fetthalten är 20 % (detta står tydligt utmärkt på paketet). Det ger grovt räknat dessa förhållanden mellan ingredienser:
Kött från gris (60%), vatten, potatismjöl, salt, druvsocker, fett från gris (20%).

Detta förutsätter dock att allt "kött från gris" är kött utan fett, och att fett från gris är rent fett. Fördelningen på ingredienserna där emellan är då mellan 60% ner till 20%.

Sen är det ju givetvis fett grisköttet också, så en rimligare fördelning är kanske detta:
Kött från gris (80%), vatten, potatismjöl, salt, druvsocker, fett från gris (10%).

Men då är jag inte säker på att man kan skriva att kötthalten bara är 60%... hur som är det inte viktprocent det är uppgett i ingredienslistan utan ANDEL. Antal gram salt och socker per 100 gram är ju VIKT. Är du med? 100 g bly tar inte lika mycket plats i en chorizo som 100 g fjädrar.. ;) samma sak med kött, vatten och fett.

(Ju mer man funderar på detta med ingredienser och näringsämnen, desto mer inser man att det borde stå en utbildad nutritionist i varje matbutik).

Fast det är fortfarande en matematisk omöjlighet att första ingrediens är 60 % och sjätte 20 %. Eller 80 respektive 10 för den delen. Svaret är rimligen att köttet innehåller fett och ingrediensen "fett från gris" är långt mycket lägre.

Nej det är sant andel och viktprocent är inte samma sak. Men jag kan fortfarande inte begripa hur du får salt- och sockerandelen till ca 20 %.
 
Ja som sagt proportionerna i de köttdelar de fått tag i till sin korv uppger de ju inte, det kanske är 50-50 av kött (protein) och fett. Men då faller ju lite poängen att de får kalla det kötthalt 60%. Som konsument kan man ju bara gissa. Salt- och sockerandelen kan jag absolut erkänna var nog lite väl högt gissat, men jämför exempelvis alkohol i folköl. I viktprocent är det 2,8% alkohol, i volymprocent 3,5%. Densiteten och andelen av ingredienserna i en korv lär variera ännu mer än de mellan etanol och vatten...
 
Jag lägger mig i diskussionen lite för att kanske kasta ljus över nitritförvirring och annat :D.

Nitritsalt är en del av saltningsprocessen av charketurierna. Nitrit kan omvandlas till nitrosaminer, som är cancerframkallande. Den "officella" förklaringen till varför man saltar i nitritsalt är att det skulle minska boutilsm-risken. Meeen, det den risken är inte särskilt stor i dagens livsmedelsproduktion så numer handlar det mest om konservering, utseende, smak och gammal ohejdad vana ;). Mängden nitrosaminer i slutprodukten beror bland annat på mängden nitritsalt i receptet, fetthalten i köttet som rimmas och tiden som köttet ligger och drar.

Under rökning uppstår en kemisk förbindelse som förkortas 'PAH'. Också den är cancerframkallande. Mängden i produkten påverkas av bland annat rökningsmetod (direkt / indirekt), tiden i röken, temperatur och "förkolnings"-graden.

Om ungarna, förutom saltade och rökta korvar, serveras hårdfriterade pommes till vareviga dag så får de dessutom en del akrylamid som extra krydda.

Sååå, som alltid handlar det ju om att se det reella orsakssambandet och helhetsbilden :). Med en varierad kost så är det ju ingen anledning att bli hysteriska över enstaka matvaror :).

Tillägg: efter vad jag vet så har vi (ännu) inte sett patienter som smittats med MRSA genom maten. Det är en hudbakterie och det skulle krävas både en smittad gris, dålig slakthygien, värdelös handhygien hemma i köket och typ slickande på fingrar efter att ha rört vid det råa grisköttet för att riskera att smittas. Betydligt större risk för smitta på en busstur tillsammans med random förkyld grisbonde eller efter att ha kelat med en söt kulting ;).
 
Jag lägger mig i diskussionen lite för att kanske kasta ljus över nitritförvirring och annat :D.

Nitritsalt är en del av saltningsprocessen av charketurierna. Nitrit kan omvandlas till nitrosaminer, som är cancerframkallande. Den "officella" förklaringen till varför man saltar i nitritsalt är att det skulle minska boutilsm-risken. Meeen, det den risken är inte särskilt stor i dagens livsmedelsproduktion så numer handlar det mest om konservering, utseende, smak och gammal ohejdad vana ;). Mängden nitrosaminer i slutprodukten beror bland annat på mängden nitritsalt i receptet, fetthalten i köttet som rimmas och tiden som köttet ligger och drar.

Under rökning uppstår en kemisk förbindelse som förkortas 'PAH'. Också den är cancerframkallande. Mängden i produkten påverkas av bland annat rökningsmetod (direkt / indirekt), tiden i röken, temperatur och "förkolnings"-graden.

Om ungarna, förutom saltade och rökta korvar, serveras hårdfriterade pommes till vareviga dag så får de dessutom en del akrylamid som extra krydda.

Sååå, som alltid handlar det ju om att se det reella orsakssambandet och helhetsbilden :). Med en varierad kost så är det ju ingen anledning att bli hysteriska över enstaka matvaror :).

Tillägg: efter vad jag vet så har vi (ännu) inte sett patienter som smittats med MRSA genom maten. Det är en hudbakterie och det skulle krävas både en smittad gris, dålig slakthygien, värdelös handhygien hemma i köket och typ slickande på fingrar efter att ha rört vid det råa grisköttet för att riskera att smittas. Betydligt större risk för smitta på en busstur tillsammans med random förkyld grisbonde eller efter att ha kelat med en söt kulting ;).

Men låt bli att servera ungarnas middag på söta djurtallrikar i melamin som är importerade från Kina är ni gulliga :angel:.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp