Det är precis därför man tex räknar på det smältbara råproteinet (smrp) när man räknar foderstat till häst. Alltså det protein som hästen kan tillgodogöra sig. En häst behöver 6 g smrp per MJ så för mig är det då ointressant att enbart veta hur mycket råprotein något innehåller. Samma med MJ, där är det den omsättningsbara energin jag vill veta.Nu blir jag förvirrad.
Ett fodermedel, t.ex. havre, korn, ett timotejstrå (inkl blad och ax), eller för den delen en kanelbulle eller ett äpple, innehåller näringsämnen som kan analyseras fram i "ren" form.
Man kan i analyssammanhang bryta ner innehållet på en väldigt detaljerad nivå, hur energin är uppbyggd, vilka typer av stärkelse som ingår eller vilka aminosyror som konstituerar proteininnehållet.
Innehållet i fodermedlet är likadant, oavsett om det är en häst, en människa, eller något annat djur som ska äta det.
Det är analyserbara kemiska egenskaper.
När så en häst, eller en människa eller något annat djur ska försöka dra nytta av fodermedlet, det är då det börjar skilja sig åt.
Människan kan överhuvudtaget inte tillgodogöra sig näringsinnehållet i ett torkat eller färskt timotejstrå (vanligen äter vi djur som kan äta timotejstrån istället för att själva äta timotej), men det finns andra grupper med djur (gräsätare) som kan det. Dessa djurgrupper har lite olika metoder i sina respektive matsmältningsaparater för att kunna göra det, och kommer därför att få lite olika utbyte (nytta) av timotejstrået.
Det faktum att olika djurslag får olika utbyte av ett näringsmedel, förändrar inte den kemiska sammansättningen av näringsmedlet.
Olika djurs förmåga att utnyttja fodermedlet är något som man får kompensera för, när man räknar på foderstater.
Dessutom så förändras, vilket näringsutbyte ett visst foder kan ge, för ett visst givet djurslag, om man förbehandlar fodret innan man ger det. Sådant som skalning, uppvärmning, stöpning, krossning kan göra att innehåll från delar av ett fodermedel som i sitt naturliga tillstånd skulle passera opåverkat genom fodersmältningsapparaten, tillgängliggörs.
Det finns flera bra tabeller för häst när det gäller just detta där flera olika fodermedel tas upp. Bla SLUs foderrekomendation för häst som nämnd tidigare i tråden.