Sv: Kor, Får och Grisar
Jag har själv Highland och får och har haft Linderödsgrisar.
När det gäller får så går alla lantraser bra att ha och många av dessa fäller ullen på våren och behöver inte klippas om man inte vill. Att tänka på när det gäller Gutefåren är att alla har horn, både bagge och tacka och det finns vissa risker med detta. Har hänt att fåren har fastnat i staket och skadat sig så allvarligt att slakt har varit enda alternativet. Sedan känns det att bli stångad även av ett får. Men det har fördelar också med horn är t ex lättare att hålla i och hantera ett får med horn.
Sedan när det gäller Highland så är dom i särklass lättast att ha som "ute" djur. Mitt råd är att du köper in dom som kalvar eller unga djur och håller dom i box eller liten hage och pysslar mycket med dom tills både ni och djuren har vant er vid varandra. Att säga att vissa djur är svårare än andra stämmer inte så rakt av utan det är oftast behandlingen av dem som gör skillnaden. Men visst det finns knäppgökar i alla raser. Highland har kvar många naturliga instinkter som är bortavlade på moderna kor. Som exempel att gömma kalven de första dygnen, precis som rådjur gör. Eller att ringa kalvarna d v s alla vuxna djur ställer sig runt om kalvarna när det uppstår en fara för att skydda dem. Dessa instinkter gör att man får "tämja" de här djuren på ett annat sätt än vanliga kor. Man får försöka tänka lite i deras banor. Vet av egen erfarenhet att en snäll highland på ett ställe kan bli helt annorlunda på ett annat. Så det bästa när ni nu inte är "ko vana" är att vara med från början och prägla djuren på er och ert sätt att handskas med dem.
Till sist Linderöds grisarna. Mina gick med en eltråd på ca 2 dm höjd och en cirka en decimeter över. Jag hade också grisar som bökade upp jord på tråden och löste det genom att ha två olika trådar ut från agregatet så att den över inte påverkades om strömmen bröts i den undre. Det enda problemet jag hade var när de fick kultingar för de här småttingarna var helt otroliga på att rymma. De gick både över, mellan och under eltrådarna. En sak att tänka på när det gäller grisarna är att en galt blir stor och får kraftiga betar som sticker ut ur munnen. Den är inte att leka med och kan bli farlig om den blir provocerad. Inte heller suggan är helt ofarlig. Men som med korna har man dem som små och lägger tid på att pyssla om dem så blir de väldigt tama. Men man får vara försiktig när dom har smågrisar.