Till hösten flyttar jag till ett stall där man köper in sitt eget grovfoder. Det blir första gången jag på egen hand köper in grovfoder för en hel säsong, där vi står nu ingår det i hyran. För en tag sedan köpte jag ett mindre parti småbalar hösilage med lågt socker, då bara googlade jag och hittade en liten producent som hade ett parti med passande analys. Det köpet var visserligen inget svårt alls, men jag känner mig helt lost inför hur man gör när man köper "framtidens" grovfoder som så att säga ännu inte finns. Ett sätt är förstås att bara ringa runt till massa olika producenter och fråga, men innan jag gör det vore det gött med lite tips och råd från folk som har gjort det här förut. (Så kanske jag kan undvika att framstå som ett totalt stolpskott... )
- Ett scenario är att jag går ihop med de andra som står i det nya stallet, de har som jag förstår det en bonde de köpt av tidigare år till bra pris. MEN till saken hör att min häst är lättfödd och förmodligen IR, så jag har lite specifika krav och önskemål angående socker, energiinnehåll och kvot... Det vore ju flax om det foder som köps in gemensamt funkar, men det känns lite risky att utgå från att det ska göra det? Tänk om det visar sig vara helfel så står jag där utan något att ge till hästen.
- Har förstått att det kan vara bra att "boka" sitt hösilage på förhand, men vad händer om man bokar hos någon och så visar sig analysen vara helt tokig? I mitt fall är det ju i synnerhet sockret som bara inte får vara för högt. Kan man säga att man bokar X kilo under förutsättning att sockret blir max Y? Har också läst att folk lämnar önskemål om vad de vill ha för värden, men 1) hur pass precis går det att styra egentligen? 2) hur troligt är det att det spelar någon roll vad jag, som ny kund som köper ett litet parti till en häst, har för önskemål? När ska man boka - är det alldeles för sent att göra det nu?
- Eller är det bättre att vänta tills det är skördat och analyserat, och då ringa runt och försöka hitta något som passar?
- Finns det någon poäng med att kolla vad producenter har haft för analyser på sina skördar 2015 och tänka att det kan bli liknande i år, alltså om någon har haft lågt socker ett år - är det troligt att det kommer vara det även nästa år?
- När jag har kollat runt annonser på Blocket verkar det som att många inte har någon analys på sitt foder. Hur är den vanliga gången i sådana fall, är tanken att man ska köpa oanalyserat och sen ta analys själv om man är intresserad? Eller finns det något "normalt" upplägg om man ber säljaren att skicka iväg prov åt en innan man bestämmer sig för att köpa, typ att man delar på analyskostnaden eller så?
- Känner mig som ett lovligt byte för att bli hyfsat lurad, är det något särskilt man ska tänka på för att undvika det? Typ hålla sig till stora och välkända producenter? Min nuvarande stallägare/bonde muttrade något om att producenter "ger en det man frågar efter", alltså att det är en uppenbar risk för att bli lurad om man kommer med specifika önskemål om vad man vill ha. Det är ju onekligen rätt svårt att som kund kontrollera att de balar man köpt verkligen är från det parti som analysen refererar till, men samtidigt undrar jag hur pass vanligt det är med så oseriösa producenter...
- Var hittar man producenter? Var läggs annonser ut?
- Ett scenario är att jag går ihop med de andra som står i det nya stallet, de har som jag förstår det en bonde de köpt av tidigare år till bra pris. MEN till saken hör att min häst är lättfödd och förmodligen IR, så jag har lite specifika krav och önskemål angående socker, energiinnehåll och kvot... Det vore ju flax om det foder som köps in gemensamt funkar, men det känns lite risky att utgå från att det ska göra det? Tänk om det visar sig vara helfel så står jag där utan något att ge till hästen.
- Har förstått att det kan vara bra att "boka" sitt hösilage på förhand, men vad händer om man bokar hos någon och så visar sig analysen vara helt tokig? I mitt fall är det ju i synnerhet sockret som bara inte får vara för högt. Kan man säga att man bokar X kilo under förutsättning att sockret blir max Y? Har också läst att folk lämnar önskemål om vad de vill ha för värden, men 1) hur pass precis går det att styra egentligen? 2) hur troligt är det att det spelar någon roll vad jag, som ny kund som köper ett litet parti till en häst, har för önskemål? När ska man boka - är det alldeles för sent att göra det nu?
- Eller är det bättre att vänta tills det är skördat och analyserat, och då ringa runt och försöka hitta något som passar?
- Finns det någon poäng med att kolla vad producenter har haft för analyser på sina skördar 2015 och tänka att det kan bli liknande i år, alltså om någon har haft lågt socker ett år - är det troligt att det kommer vara det även nästa år?
- När jag har kollat runt annonser på Blocket verkar det som att många inte har någon analys på sitt foder. Hur är den vanliga gången i sådana fall, är tanken att man ska köpa oanalyserat och sen ta analys själv om man är intresserad? Eller finns det något "normalt" upplägg om man ber säljaren att skicka iväg prov åt en innan man bestämmer sig för att köpa, typ att man delar på analyskostnaden eller så?
- Känner mig som ett lovligt byte för att bli hyfsat lurad, är det något särskilt man ska tänka på för att undvika det? Typ hålla sig till stora och välkända producenter? Min nuvarande stallägare/bonde muttrade något om att producenter "ger en det man frågar efter", alltså att det är en uppenbar risk för att bli lurad om man kommer med specifika önskemål om vad man vill ha. Det är ju onekligen rätt svårt att som kund kontrollera att de balar man köpt verkligen är från det parti som analysen refererar till, men samtidigt undrar jag hur pass vanligt det är med så oseriösa producenter...
- Var hittar man producenter? Var läggs annonser ut?