Mina svar i fet text.- Få bolag går ut med vilken metod/algoritmer de använder (hur de faktiskt räknar). Då de inte är öppna med metoderna går det inte heller att vetenskapligt testa om proverna är korrekta. Alla företag har metoder som de inte är öppna med då det tillhör företaget och de vill inte ge bort sina tekniker gratis.
- Hela deras affärsidé går ut på att bygga deras databaser, om få har skickat in får du inte säkra resultat Därför skickar man in till ett bolag där flest testat sig dvs Ancestry. Sen kan man föra över datan själv till andra bolag.
- När personer skickar in sina salivprov för att få fram resultat av genetiska sjukdomar bifogar de massor av data som bolagen får tillgång till (familjerelationer, livsstil etc.). Data som användare ibland inte riktigt förstår att de säljer till bolagen, eftersom de fokuserar på att det är DNA som ska ta fram deras resultat. Det där regleras i avtalet.
- Svårt att radera sin data / tveksamma GDPR-hanteringar. Regleras också i avtalet, vill jag förstöra mitt prov så begär jag det och då ska de följa avtalet och förstöra det.
- Säkerhetsläckor med data som säljs på darkwebb. Händer inom sjukvården och överallt annars också.
- Datan säljs vidare till andra bolag. Nej, inte om man inte avtalat om det.
- I bifogad dokumentär lyfts problematik kring test och försäkringsbolag. Ancestry lämnar inga uppgifter till försäkringsbolag.
- Ancestry's koppling till mormonerna. Det är mormonerna som digitaliserat, och fortsatt digitaliserar, svenska kyrkböcker. Så de har redan våra släktdata från typ 1400/1600-talet och framåt.
- "Om det är billigt/gratis, är det du som är varan" helt enkelt. Det är varken gratis eller billigt.
Jag vill bara lyfta säkerhetsproblematiken och risker som är/kan vara kopplade med att sälja sitt DNA till kommersiella aktörer, vilket jag inte anser är samma sak som att exempelvis sjukvård och faktisk forskning.