Kokböcker!

strawberrysylt

Trådstartare
Vad har ni för kokböcker som ni tycker är bra?

Jag behöver rycka upp mig när det gäller att laga mer mat, har blivit lite (läs väldigt) halvdant med det på sistone, lite konstigt då vi är intresserade båda två. Men jag skulle vilja ha lite inspiration känner jag!

Jag fick den här i julklapp, har bara hunnit prova ett recept ännu, men det kändes kul att följa ett recept och så... :) Så tips tack!

Jag äter vegetariskt, men det behöver inte vara böcker med bara vegetariskt.

1675006698629.png
 
Stämmer in bakom Nya Annas Mat. I 23 år har den stått i bokhyllan som basen i köket. <3
The Significant Other har sen 40 år sen sin gamla hemkunskapsbok som dito fotfäste. "Hur att koka ägg" och andra matnyttigheter tas upp! Annars är Den Stora Vegetariska Kokboken en kär vän där jag lagat och bjudit på väldigt många rätter genom åren. Geflerortens Mejeri hade ett tag vid millenieskiftet små 4sidiga häften "Guldkorn" ute i butikerna, vilka jag önskar att jag spart fler av. Fantastisk insiration för vardagsmat.

Annars har vi lite löst plock i hyllan av skiftande slag, tittar i några ibland. Lagar kanske ibland när andan faller på att Ta Sig I Kragen.

Det stadigaste är dock de 4 senaste upplagorna av 7 sorters kakor. Men det är kanske en annan historia?
 
Som grund är väl alltid Rutiga kokboken och liknande klassiker att rekommendera! Annars gillar jag Zeinas recept (alla jag gjort hitintills har varit fantastiska) och Jamie Oliver gör även han ganska enkla och bra recept.
Annars är nog min stora favorit just nu The nordic cook book.
 
Som grund är väl alltid Rutiga kokboken och liknande klassiker att rekommendera! Annars gillar jag Zeinas recept (alla jag gjort hitintills har varit fantastiska) och Jamie Oliver gör även han ganska enkla och bra recept.
Annars är nog min stora favorit just nu The nordic cook book.

Instämmer verkligen om Zeinas recept, hon är så pedagogisk i sina förklaringar! Plus att det blir ju jättegott.
 
Som grund är väl alltid Rutiga kokboken och liknande klassiker att rekommendera! Annars gillar jag Zeinas recept (alla jag gjort hitintills har varit fantastiska) och Jamie Oliver gör även han ganska enkla och bra recept.
Annars är nog min stora favorit just nu The nordic cook book.
Roligt att Zeinas recept levererar även vid utförande! Jag följer henne på Instagram och allt ser ju otroligt gott ut.
 
Tack allihopa för tipsen!

Nya Annas mat har jag haft stor användning av. Den har lärt mig saker om matlagning och råvaror och är inspirerande att bläddra i.

Tack, ska kolla på den!

Stämmer in bakom Nya Annas Mat. I 23 år har den stått i bokhyllan som basen i köket. :heart
The Significant Other har sen 40 år sen sin gamla hemkunskapsbok som dito fotfäste. "Hur att koka ägg" och andra matnyttigheter tas upp! Annars är Den Stora Vegetariska Kokboken en kär vän där jag lagat och bjudit på väldigt många rätter genom åren.

Åh, se där.. ja men den är säkert inte helt oanvändbar... en sån kan det hända att vi har hem-hemma!
Stora vegetariska kokboken, är det också den rutiga? Kom ju på att en sån har jag ju faktiskt också fått i present tidigare! Ska leta hem-hemma!

Som grund är väl alltid Rutiga kokboken och liknande klassiker att rekommendera! Annars gillar jag Zeinas recept (alla jag gjort hitintills har varit fantastiska) och Jamie Oliver gör även han ganska enkla och bra recept.
Annars är nog min stora favorit just nu The nordic cook book.

Annas Mat och Bonniers Stora Kokbok har funnits i det här huset så länge jag kan komma ihåg. Rutiga Kokboken är också bra.

Själv är jag väldigt fäst vid mitt exemplar av Vår Kokbok, den har jag ärvt av mamma och en ser vilka uppslag hon använde mest :heart

Tack, ska kolla på dem!

Instämmer verkligen om Zeinas recept, hon är så pedagogisk i sina förklaringar! Plus att det blir ju jättegott.


Fast angående Zeinas recept... jag har tidigare bakat pitabröd många gånger efter hennes recept och det älskar jag! Har också en daal som jag gör efter hennes recept som jag också älskar. Men nu första recept jag gjorde ur boken, en soppa, smakade faktiskt määh, fast jag följde receptet.... hmm... föll kanske bara inte mig i smaken?
 
@strawberrysylt - nej den är orange! Eller var orange, innan den solblektes. ;)
Men det finns rutigt vego också, Rutiga Kokboken har väl avfällingar som bakbok, hälsoguruspirulina-bok, veggie n such? En hel serie nuförtigen, eller så är det en annan klassisk kokboksserie som knoppat av sig.

Okej, tack! Jaa, jag har ett svagt minne av att jag har stora rutiga vegetariska kokboken hemma... hmm....
 
Jag gillar portionen under tians recept och de ska även finnas i bokform.

Hennes instagram ser inspirerande ut (nu var det ett tag sen jag kollade iofs) men när jag läser recepten i detalj så tycker jag att de ser så märkliga ut, och väldigt påvra och tråkiga.

Det är typ "koka pasta, häll på kikärtor, riv över citronskal, salta och peppra, ät och njut".

Har du lagat och tyckt om?
 
Hennes instagram ser inspirerande ut (nu var det ett tag sen jag kollade iofs) men när jag läser recepten i detalj så tycker jag att de ser så märkliga ut, och väldigt påvra och tråkiga.

Det är typ "koka pasta, häll på kikärtor, riv över citronskal, salta och peppra, ät och njut".

Har du lagat och tyckt om?
Jag gör absolut inte alla recept och eftersom jag inte har som mål att äta så billigt som möjligt så kan jag ibland lägga till mer grönsaker eller i recept där det står 8 soltorkade tomater så tar jag så många jag vill (eller mindre mängd kikärtor eftersom det inte är favoriten här hemma). Jag tycker de är bra inspiration för vegetarisk matlagning och jämfört med Zeinas recept så är de mycket mer snabblagade om man köper bönor på tetra, så funkar bra till vardagsmat. Men förstår att de inte är för alla. Jag kokar dock alltid linser separat. Jag är allätare så vi har oftast mjölkprodukter istället för veganska alternativ som står i recepten. Här är några av de recept jag gillar:

https://undertian.com/recept/vegansk-belugabolognese/
https://undertian.com/recept/potatissoppa-och-vitbonrora-med-orter-och-citron/ (jag gör varianten med bönor i soppan direkt pga lat)
https://undertian.com/recept/kikartsgryta-med-sotpotatis-garam-masala-och-kokos/
https://undertian.com/recept/kramig-gronkal-svamp-och-bonsas-med-gronpeppar/
 
Alldeles för många... :angel1:

(Jag hör till dem som gillar att LÄSA kokböcker, vet att jag inte är ensam om det! :D )

Vår kokbok är ett måste, tycker jag, har även fått ärva mormors gamla från 1951. ❤️
Fick den när jag tog studenten och den innehåller ju "allt" vad gäller både basmatlagning, tekniker, bakning och festmenyer.

Exsärbon hade Rutiga kokboken, blev tyvärr besviken på de recept jag provade när jag lagade mat där.
Systrarna Voltaires kokböcker gillar jag, även om de är äldre, äääh, don't get me started! :laugh:
 
Hennes instagram ser inspirerande ut (nu var det ett tag sen jag kollade iofs) men när jag läser recepten i detalj så tycker jag att de ser så märkliga ut, och väldigt påvra och tråkiga.

Det är typ "koka pasta, häll på kikärtor, riv över citronskal, salta och peppra, ät och njut".

Har du lagat och tyckt om?

Jag lagar mycket av hennes mat och har första kokboken. Det jag tycker är snilligt med hennes recept är att de kan se tråkiga ut, och så kan en liten nypa chiliflakes eller kryddning med rökt paprikapulver lyfta allt! Detta ska ju vara billig vardagsmat.

Till trådämnet: jag har vegetariska kokböcker nästan som specialintresse 😅 och gillar alltså Portionen under tian, kan även nämna Plåtmat av Julia Tuvesson och Det gröna skafferiet = Karoline Jönsson, där jag nog faktiskt lagat mest ur hennes julkokbok Den gröna julen. Som nämnt ovan kan jag ha kokböcker bara för att läsa, och jag har t ex Green Kitchen Stories senaste Quick & Slow, som jag inte lagat något ur ännu, men den är snygg och inspirerande

Den jag lagat mest mat ur förutom Portionen under tian är nog annars Jamie Olivers första bok, Den nakna kocken. Men jag gillar även Mattias Kristianssons böcker och recept mycket, har lite oväntat nog lagat mest ur hans Vegan BBQ, trots att jag inte grillat något.
 

Liknande trådar

Mat Någon som har tips på var man kan äta en lördagskväll? Vi har hyrt en stuga på västra Tjörn över helgen och vill ha nåt alternativ om vi...
Svar
4
· Visningar
400
Mat Jag och min syster ser varje dag till att vår gamla mor får middag. Oftast är det min syster som löser det (även om jag också ofta åker...
2 3
Svar
53
· Visningar
2 723
Gravid - 1år Jag behöver en tråd med tips kring BLW (baby lead weaning) och plockmat! Vi har en 6-månaders hemma som vi precis har börjat med. Från...
2 3
Svar
59
· Visningar
2 013
Senast: Lingon
·
Mat Jag skulle vilja bjuda någon på middag. Men jag vet inte hur man gör eller hur lyckat det är med tanke på att jag varken är bra på...
2 3
Svar
55
· Visningar
3 984
Senast: hundtant
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2025
  • Avels fråga
  • Hur är processen

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp