Sv: klippa hästen nu?!
Jag hade gjort som Ameo föreslog, klippt undersidan av mage + hals. Det hjälper hästen att svalka sig, syns inte så mycket om det blir "märken" i sommarpälsen bara där, men låter hästen behålla sin päls som skydd mot kylan. B-vitamin påskyndar ofta fällningen, så det kan vara ett alternativ till klippning. Iallafall om ni i övergångsperioden kan t ex motionera ponnyn kvällstid istället, när det är svalare?
Sedan vänder jag mig lite mot vissa hurtiga rekommendationer att helraka nu hux flux utan att täcka, för nu är det minsann vår. Just vår - höst är ju övergångsperioder med varierande temperaturer, där hästen ena dagen behöver vinterpälsen, andra dagar sommarpälsen, det är lite jobbigt för dem och de kan ömsom småfrysa, ömsom svettas. Men de fixar det rätt bra av sig själva, om de får chansen.
Mat räcker inte för att hålla värmen. Pälsen är ett viktigt skydd för temperaturväxlingar. Den är ju faktiskt så fiffigt konstruerad att hästen kan reglera sin kroppstemp rätt bra genom att resa håren så de står ut och bildar ett extra isolerande lager, eller lägga dem platt mot huden och då låta mer av sin värme sippra ut (dock räcker uppenbarligen inte de kroppsegna svalkningsmekanismerna i detta russets fall, just nu). Utan päls kan de inte isolera själv, och blir känsligare för vind och kyla. När vi plockar bort pälsen med helklippning är det därför närmast en förutsättning att ersätta den med täcke. Inte minst därför skulle jag undvika att klippa av sommarpälsen på en häst. Den behöver pälsen att stå emot de kallare sommarregnen och blåsiga molniga dagar, annars får man ju hålla på att täcka då också - och jag anser att hästar mår bra av sol och luft på huden precis som vi.
Hästen har en stor värmealstrande kropp och klarar visst att hålla kylan bra om den får äta, röra sig och använda sin päls. Det behövs sällan så mycket täcken som frusna hussar och mattar gör gällande, mer än som skydd mot väta och vind, om hästen har päls. Men utan pälsen är den mycket känsligare för kyla, då även vind, och bör ha täcke.
artikel om värmereglering