Exakt, det är som om det finns ett slags svettfobi?
Haken är ju att det är så långt som jag märkt de som agerar som sprider fobin, inte de som är runt om? Dvs om inte min kollega som cyklat 5 km jobbet högljutt hade deklarerat att hen duschar och byter om så skulle jag inte ha reflekterat över saken alls. Samma sak med vänner, om de inte pratat om hur många tröjor som byts efter en cykeltur osv så skulle jag inte tänkt att man bytte. Så de sprider en viss ångest vidare även till mig
I slutänden kanske jag rent av skulle lägga märke till andras flämtande tillstånd när de rusar till tåget (ojoj hen har sprungit till tåget och kanske blivit svettig jahaja, det hade faktiskt varit bättre om hen hade gått långsamt och barnen på dagis hade blivit hämtade sent Faktiskt!)
Det är två olika saker egentligen, som jag tog upp i mitt inlägg, och kanske ytterligare en sak - men relaterad - med en ökad svettfobi.
Det är en sak att vi faktiskt svettas olika mycket och av olika anledningar (värme, rörelse, stress), och det är väldigt viktigt att ha i åtanke att man inte kan dra slutsatser om hur någon annan fungerar utifrån hur det är för en själv. Så att jämföra att någon cyklar 5 km till jobbet med att man själv också har just 5 km till jobbet, och utifrån det bedöma huruvida jag och den borde behöva duscha eller byta kläder, blir tokigt.
@MCP och
@Holdyourhorses beskriver exempel där man såklart måste få byta kläder (och duscha om man vill) för att slippa sitta i blöta kläder. Det skulle inte jag heller vilja, och bomull och t ex en BH med vaddering i kuporna tar ju evigheter att torka.
I detta tänker jag att det man kan bidra med är att inte elda på känslan av att man är konstig eller automatiskt ofräsch om man svettas mycket, vilket reaktioner som "men OJ vad du är svettig, du måste ha cyklat jättelångt eller jättefort" eller
"efter 5 km cykling behöver man inte byta kläder, på en så kort sträcka har man ju inte svettats mycket" kan göra.
Det är en annan sak att jag också tycker mig se en förändring i synen på cykling, framför allt till och från jobb, där träningsinslaget (använder här ordet "träning" för att markera en ökad grad av intensitet, till skillnad från "motion" som också kan tolkas som mer lågintensiv rörelse, utan någon större ökning av pulsen) fått ett mycket större utrymme. En spekulation jag har är att det kanske handlar om identitetsmarkering? Cykling (och kollektivtrafik) har ju alltid haft en viss stämpel av att det är för dem som inte har tillgång till bil (för att man inte har råd, för att man inte har körkort, för att man är kvinna och mannen har bilen etc...), lite lågstatus som transportmedel. Kanske är klädbyte och duschandet en del i att tydliggöra att "jag cyklar minsann inte för att jag måste, utan för att jag valt det och har ett syfte (med hög status) med min cykling"?
Om det ligger något i den spaningen så spiller ju detta sedan över på den grupp som alltid har trampat på, och som inte har duschat eller bytt kläder om de inte blivit väldigt svettiga. Men när den grupp som gör det väldigt tydligt för omgivningen att de duschar och byter kläder efter att de cyklat till jobbet, så uppstår en osäkerhet för resten av cyklisterna - är man ofräsch om man inte duschar och byter kläder? I den allmänna hysteri att allt ska vara så "fräscht" hela tiden, så blir det ju en osäkerhet som väldigt lätt får ett fäste.
Jag vet inte riktigt vad mer man kan göra än att i det lilla försöka motverka svettfobin. Och snarare genom att avdramatisera att vi människor faktiskt blir svettiga och att det ibland syns, men vara försiktig med uttalanden i stil med att "man behöver inte duscha/byta kläder
för att man inte borde bli svettig av en viss aktivitet" utan hellre bredda spektrumet - man kan byta kläder/duscha om man vill, men man är inte automatiskt ofräsch om man inte gör det.