Kill my darlings

Status
Stängd för vidare inlägg.
Jag lyckades få en konsultation hos en efterfrågad hälsoperson som är expert på kvinnohälsa. Det var väldigt givande! Trots att jag själv har försökt att lära mig så mycket jag kan om vad som bygger hälsa och försökt läsa på om allt som jag upplevt som mina hälsoproblem, så var det väldigt nyttigt att få någon annans synvinkel på mina hälsoproblem. Det gav mig flera nya insikter!
(och nej, efter flera varv inom den konventionella sjukvården så har jag konstaterat att jag inte får någon hjälp med mina hälsoproblem därifrån)

Jag har själv funderat litegrann i banorna om inte mina järnproblem kan spela en ganska stor roll i mina hälsoproblem, och det var det spår hon direkt gick in på. Det skulle eventuellt kunna vara så att jag har haft järnbrist redan som liten (det är inte omöjligt, men det kommer jag ju aldrig kunna ta reda på), vilket i så fall skulle kunna ha påverkat att jag direkt från start fick problem med rikliga mensblödningar, vilket har eldat på järnbristen ännu mer.
(Det skulle också kunna vara så att jag har något problem i tarmarna med att ta upp näring och järn… OM jag skulle ha problem med tarmar/upptag så skulle det kunna förklara varför jag har så svårt att få upp järnvärdena. )

Det finns EN period under mitt liv som jag fick känna på hur det var att ha energi (istället för att vara konstant orkeslös), och det var nånstans runt 15-16 års ålder. Jag vet att jag flera gånger har tänkt att det var lite lustigt att den perioden sammanföll med ett sommarjobb där jag i stort sett bara levde på leverpastejmackor varenda dag… Nu ser jag det som ännu en ledtråd som eventuellt kan peka mot: järn….

Jag berättade för hälsorådgivaren att jag under 1,5 års tid nu ätit dubbel dos flytande järntillskott dagligen skilt från mat, och faktiskt har fått upp mitt ferritinvärde litegrann av det (vilket faktiskt har gett en klart märkbar skillnad i min energinivå). Men järnvärdet har inte låtit sig påverkas utan ligger fortfarande lågt. Hon kom då in på att det trots allt är bättre för kroppen att få i sig näring genom mat än genom tillskott. Och att jag nog borde överväga att trots allt börja äta kött igen. :cry::arghh: Jag som totalvägrar äta kött pga den vidriga djurindustrin och anser att kroppsdelar från stressade och olyckliga individer omöjligt kan vara hälsosam mat. :mad:

Efter samtalet med hälsorådgivaren började jag att grubbla. Om jag skulle kunna må bättre genom att börja pilla i mig inälvsmat - skulle det åtminstone inte kunna vara värt ett försök? Och jo, jag insåg ju rent logiskt att det borde vara värt ett försök. Och i så fall hemmagjorda rätter, för att slippa ingredienser jag inte vill ha i maten och för att ha någorlunda koll på råvarorna. Hemmagjord leverpastej och hemmagjord blodpudding kanske skulle kunna funka för mig. Men det är svårt. Jag kollade upp marknaden. Det verkar gå att få tag på lever och hjärtan från någorlunda sjysst uppfödda djur. Men blod är svårare, då de inte verkar vilja skilja ut olika sorters blod på slakterierna. Jag hittar alltså ingenstans man kan köpa sjysst djurblod. :(

Jag köpte mig tillslut en ask ekologisk leverpastej från den vanliga mataffären, bara för att se om jag överhuvudtaget fick i mig det. Och när jag började äta leverpastejen så var det som om min kropp bara skrek av lycka. Jag kunde knappt sluta. Leverpastej är ju faktiskt en av de saker jag haft cravings efter sen jag slutade äta kött…. Och som ett lustigt sammanträffande så inföll en period då jag faktiskt kände mig lite piggare och starkare och mer fylld av energi precis i samband med att jag åt upp leverpastejasken… Jag blev beklämd. Kunde det verkligen ha med varandra att göra?...

Jag återföll i mitt motstånd och grubblade vidare över om jag verkligen skulle vilja börja äta döda djur igen… Tillslut, i ett desperat infall, köpte jag en burk blod från affären, trots att det inte var blod från sjysst uppfödda djur. Gjorde egen blodpudding (blodpudding innehåller trots allt en hel del mer järn än leverpastej…). Fick även tips om paltbröd av en kompis och köpte det med. Så under de senaste veckorna har jag petat i mig blodpudding och paltbröd med jämna mellanrum.

Och det är ju väldigt märkligt, men det sammanfaller återigen med att jag känner mig piggare, vaknare och har mer ork än vanligt… Istället för att kroppen alltid känns som ett utpumpat jävla ultralångsamt blodlöst dimmigt vakum och jag får kämpa som en galning bara för att orka försöka leva ett någorlunda normalt liv, och istället för att jag alltid måste tvinga runt mig med “gasen i botten” och alltid ta i allt jag har för att överhuvudtaget klara av att hänga med i livet, så blir livet så FANTASTISKT mycket lättare när det självmant finns lite inneboende energi i kroppen!!!! Vilken underbar känsla!!!! Och det känns ju mycket hälsosammare för kroppen också.

Så ja, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det ser ju helt klart ut som att jag måste finna mig i att behöva äta blod- och inälvsmat regelbundet. :cry: Men trots allt så har jag fortfarande svårt att köpa den insikten. Hade jag bara kunnat få tag på blod från djur som har levt ett lite mindre dåligt liv hade det nog kunnat kännas lite bättre. Jag pratade med mina kollegor om det går att få tag på inälvor och blod från vilt, men då sa de att man inte skulle äta det för att det var förorenat på något sätt. :confused:

Ja, det var ju inte utan orsak som jag slutade äta kött!... :meh: Att det ska vara så himla komplicerat! :arghh:
 

Körde efter jul med matkassar från Linas, deras flexitariska kasse.
Det innebar ju att vi åt väldigt mycket mindre animalier (och ganska mycket mer kolhydrater i form av pasta mm)
Jag har mått skit rent ut sagt senaste tiden. Noll energi, hjärndimma samt ont i muskler och leder (vikten gick ju inte heller direkt åt rätt håll). Mina blödningar och min PMS blev också extremt mycket värre.

Äter liberal LCHF med inslag av bönor sen 2 veckor nu och jag mår så mycket bättre redan. Få se om PMSn kanske kan lugna ner sig också så småningom.

Jag gillar äta vegetariskt men tyvärr inte min kropp tydligen :(
 
Rent krasst - inälvsmat skulle jag äta utan dubier även om jag inte kunde få råvarorna från riktigt bra ställen. Den typen av produkter driver inte hanteringen och ska vi öht äta djur är det svans till nos som gäller.

Ur ett djurhållningsperspektiv har jag absolut större respekt för någon som äter inälvsmat, än för någon som mig själv som äter ost och ägg,
 
Jag lyckades få en konsultation hos en efterfrågad hälsoperson som är expert på kvinnohälsa. Det var väldigt givande! Trots att jag själv har försökt att lära mig så mycket jag kan om vad som bygger hälsa och försökt läsa på om allt som jag upplevt som mina hälsoproblem, så var det väldigt nyttigt att få någon annans synvinkel på mina hälsoproblem. Det gav mig flera nya insikter!
(och nej, efter flera varv inom den konventionella sjukvården så har jag konstaterat att jag inte får någon hjälp med mina hälsoproblem därifrån)

Jag har själv funderat litegrann i banorna om inte mina järnproblem kan spela en ganska stor roll i mina hälsoproblem, och det var det spår hon direkt gick in på. Det skulle eventuellt kunna vara så att jag har haft järnbrist redan som liten (det är inte omöjligt, men det kommer jag ju aldrig kunna ta reda på), vilket i så fall skulle kunna ha påverkat att jag direkt från start fick problem med rikliga mensblödningar, vilket har eldat på järnbristen ännu mer.
(Det skulle också kunna vara så att jag har något problem i tarmarna med att ta upp näring och järn… OM jag skulle ha problem med tarmar/upptag så skulle det kunna förklara varför jag har så svårt att få upp järnvärdena. )

Det finns EN period under mitt liv som jag fick känna på hur det var att ha energi (istället för att vara konstant orkeslös), och det var nånstans runt 15-16 års ålder. Jag vet att jag flera gånger har tänkt att det var lite lustigt att den perioden sammanföll med ett sommarjobb där jag i stort sett bara levde på leverpastejmackor varenda dag… Nu ser jag det som ännu en ledtråd som eventuellt kan peka mot: järn….

Jag berättade för hälsorådgivaren att jag under 1,5 års tid nu ätit dubbel dos flytande järntillskott dagligen skilt från mat, och faktiskt har fått upp mitt ferritinvärde litegrann av det (vilket faktiskt har gett en klart märkbar skillnad i min energinivå). Men järnvärdet har inte låtit sig påverkas utan ligger fortfarande lågt. Hon kom då in på att det trots allt är bättre för kroppen att få i sig näring genom mat än genom tillskott. Och att jag nog borde överväga att trots allt börja äta kött igen. :cry::arghh: Jag som totalvägrar äta kött pga den vidriga djurindustrin och anser att kroppsdelar från stressade och olyckliga individer omöjligt kan vara hälsosam mat. :mad:

Efter samtalet med hälsorådgivaren började jag att grubbla. Om jag skulle kunna må bättre genom att börja pilla i mig inälvsmat - skulle det åtminstone inte kunna vara värt ett försök? Och jo, jag insåg ju rent logiskt att det borde vara värt ett försök. Och i så fall hemmagjorda rätter, för att slippa ingredienser jag inte vill ha i maten och för att ha någorlunda koll på råvarorna. Hemmagjord leverpastej och hemmagjord blodpudding kanske skulle kunna funka för mig. Men det är svårt. Jag kollade upp marknaden. Det verkar gå att få tag på lever och hjärtan från någorlunda sjysst uppfödda djur. Men blod är svårare, då de inte verkar vilja skilja ut olika sorters blod på slakterierna. Jag hittar alltså ingenstans man kan köpa sjysst djurblod. :(

Jag köpte mig tillslut en ask ekologisk leverpastej från den vanliga mataffären, bara för att se om jag överhuvudtaget fick i mig det. Och när jag började äta leverpastejen så var det som om min kropp bara skrek av lycka. Jag kunde knappt sluta. Leverpastej är ju faktiskt en av de saker jag haft cravings efter sen jag slutade äta kött…. Och som ett lustigt sammanträffande så inföll en period då jag faktiskt kände mig lite piggare och starkare och mer fylld av energi precis i samband med att jag åt upp leverpastejasken… Jag blev beklämd. Kunde det verkligen ha med varandra att göra?...

Jag återföll i mitt motstånd och grubblade vidare över om jag verkligen skulle vilja börja äta döda djur igen… Tillslut, i ett desperat infall, köpte jag en burk blod från affären, trots att det inte var blod från sjysst uppfödda djur. Gjorde egen blodpudding (blodpudding innehåller trots allt en hel del mer järn än leverpastej…). Fick även tips om paltbröd av en kompis och köpte det med. Så under de senaste veckorna har jag petat i mig blodpudding och paltbröd med jämna mellanrum.

Och det är ju väldigt märkligt, men det sammanfaller återigen med att jag känner mig piggare, vaknare och har mer ork än vanligt… Istället för att kroppen alltid känns som ett utpumpat jävla ultralångsamt blodlöst dimmigt vakum och jag får kämpa som en galning bara för att orka försöka leva ett någorlunda normalt liv, och istället för att jag alltid måste tvinga runt mig med “gasen i botten” och alltid ta i allt jag har för att överhuvudtaget klara av att hänga med i livet, så blir livet så FANTASTISKT mycket lättare när det självmant finns lite inneboende energi i kroppen!!!! Vilken underbar känsla!!!! Och det känns ju mycket hälsosammare för kroppen också.

Så ja, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det ser ju helt klart ut som att jag måste finna mig i att behöva äta blod- och inälvsmat regelbundet. :cry: Men trots allt så har jag fortfarande svårt att köpa den insikten. Hade jag bara kunnat få tag på blod från djur som har levt ett lite mindre dåligt liv hade det nog kunnat kännas lite bättre. Jag pratade med mina kollegor om det går att få tag på inälvor och blod från vilt, men då sa de att man inte skulle äta det för att det var förorenat på något sätt. :confused:

Ja, det var ju inte utan orsak som jag slutade äta kött!... :meh: Att det ska vara så himla komplicerat! :arghh:
Om du vill börja äta kött etc.. kan du köpa direkt från gårdar?
Jag köper aldrig kött, ägg etc från butik utan enbart från gårdar/jägare som jag känner till och som jag tycker verkar ha en sund inställning.
 
Jag har tyvärr ingen direktkontakt med någon gård eller jägare, men jag har hittat ett ställe på nätet där man verkar sälja sjysst ekologiskt gräsbeteskött (+ inälvsmat) från utvalda gårdar, så det är därifrån jag beställer. Att ha direktkontakt med en gård vore det bästa, för det är ju svårt att veta exakt hur det är när man inte har den nära kontakten. Men jag får lita på den här leverantörens ord, och jag tänker att det förhoppningsvis är bättre att beställa från dem än att handla random kött i köttdisken på stormarknaden. Blod har de dock inte i sitt sortiment som det ser ut, så blod verkar som sagt svårare att få tag på... Och jag skulle gärna vilja hitta nånstans där jag kan få tag på bra blod, för det var inte alls dumt med hemmagjord blodpudding, och inget slår ju järninnehållet i blodmat.

Jag har hållt på med att koka egen benbuljong i ca ½-1 år nu (märker skillnad med mindre smärta i kroppen när jag dricker benbuljong regelbundet), och då är det från den här leverantören jag har beställt benen. Min man har passat på att beställa kött därifrån, och säger att det är helt annorlunda mot "vanligt affärskött" och en fantastisk smakupplevelse.

Jag håller med om att inälvsmat borde nyttjas mer ur ett helhetsperspektiv! Det är därför jag ändå tänker att det känns liiiite OK att börja äta det... ;) Just nu har jag både lever och hjärtan hemma i frysen som jag har tänkt att tillaga vilken dag som helst... :eek::D
 
Jag har fått lära mig (när jag haft blodbrist) att kroppen har mycket lättare att ta upp järn från animalier är från växter och att det därför är svårt att få upp ett för lågt värde med bara växtbaserat järn.
Jag brukar köpa kött direkt från KRAV-gårdar. Någon gång har det hänt att de även erbjudit lever. Så frågar man efter det går det säkert att ordna. Tror inte skillnaden mot blodpudding är så stor ur järnhänseende. Vilt är ju också ett alterantiv.
 
Ett tips är att kroppen tar upp mer järn om den även får i sig mycket C-vitamin. Syror som bryter ner fytinsyror - som finns i bland annat surkål, vinäger, ättiksgurka och sånt hjälper även det. Men det kanske du redan har koll på.

Har själv haft stora problem med blodbrist. Förmodligen största delen av mitt liv här med. Jag äter dock kött så jag åt bara lite mer kött, och käkade mer leverpastej. Det i kombination med ganska stora doser receptbelagda järnpiller gjorde att min blodnivå gick upp till acceptabel nivå. Blodnivån gick dock ner igen efter två månader och jag fick börja med p-piller för att se om det kanske skulle kunna stabilisera blodnivån lite. Jag blödde okristliga mängder och superlänge vid mens. Det verkar dock nu tre månader senare som att blodnivån är ganska stabil bara jag tänker på att äta rätt, tar mina järnpiller, och fortsätter med p-piller.
Kommer fortfarande i håg någon vecka eller två efter att jag börjat med den stora dosen järnpiller jag fick från läkaren, och jag var ute på promenad och insåg att hela kroppen var ett energiknippe! Jag ville bara explodera och skrika rakt ut, vilken rusch det var! :D
 
Skulle försöka få kontakt med en ekologisk gård så nära som möjligt om dom vet att dom har en löpare kan dom nog mycke väll tänka sig sälja blodet till dig. Min tanke är att det inte sälj för att det inte finns någon efterfrågan.
Kan inte komma på en endaste människa som jag känner som skulle göra blodpudding från scratch och i o m detta så säljs det inte heller.
 
Jag äter ju inte inälvsmat det går bara inte, det enda jag får i mig är leverpastej.
Så ska handla leverpastej i allfall idag.
 
Renblod?
Lite beroende på hur mycket extra kostnad och/eller krångel det får tillkomma för dig.
Jag skulle gärna testa renblod! Har dock inte hittat något ställe där jag kan få tag i det. Funderar på att be en vän som bor närmare Stockholm att gå och kolla i Hötorgshallen, om det kan finnas där.
 
Jag har fått lära mig (när jag haft blodbrist) att kroppen har mycket lättare att ta upp järn från animalier är från växter och att det därför är svårt att få upp ett för lågt värde med bara växtbaserat järn.
Jag brukar köpa kött direkt från KRAV-gårdar. Någon gång har det hänt att de även erbjudit lever. Så frågar man efter det går det säkert att ordna. Tror inte skillnaden mot blodpudding är så stor ur järnhänseende. Vilt är ju också ett alterantiv.
Ja, det verkar uppenbarligen som att jag måste ge det här med animaliskt järn en chans... Har ju försökt få upp järnvärdet med tillskott i ca 1,5 år nu och kroppen har svarat litegrann, men inte tillräckligt.
Eftersom jag helst inte äter så mycket kött (och är lite nördig ;) ) så har jag kollat upp var jag får mest järn per matbit, och i leverpastej är det ca 5-10 mg järn per 100 g, i blodpudding ca 15-25 mg järn per 100 g och i paltbrödet jag köpte var det ca 50 mg järn per 100 g! Men paltbrödet var av sorten tunnbröd, så med tanke på det kom jag fram till att det är lättast att få i mig störst järnmängder genom blodpudding. :)
 
Kommer fortfarande i håg någon vecka eller två efter att jag börjat med den stora dosen järnpiller jag fick från läkaren, och jag var ute på promenad och insåg att hela kroppen var ett energiknippe! Jag ville bara explodera och skrika rakt ut, vilken rusch det var! :D
Alltså DEN känslan!! :love:
Den har jag känt en gång i mitt liv (i samband med min leverpastejmackeöverdosperiod... :laugh: )
 
Skulle försöka få kontakt med en ekologisk gård så nära som möjligt om dom vet att dom har en löpare kan dom nog mycke väll tänka sig sälja blodet till dig. Min tanke är att det inte sälj för att det inte finns någon efterfrågan.
Kan inte komma på en endaste människa som jag känner som skulle göra blodpudding från scratch och i o m detta så säljs det inte heller.
Ja, jag har funderat på att kontakta olika ställen direkt och fråga efter blod. :) Kanske går det att få tag på, även om de inte annonserar ut det.

Vilka konstiga människor du känner! Hemmagjord blodpudding som faktiskt var riktigt gott, och inte allt för svårt att göra heller! ;):p
(jag känner inte heller någon som skulle få för sig att göra det :D )

Jag hittade ett bra recept här: https://taffel.se/recept/glutenfri-blodpudding som är ganska målande beskrivet om hur det var att laga ihop blodpuddingssmeten - först tänkte jag att det lät ganska överdrivet angående splattereffekten, men nånting hände med smeten så sen var verkligen både jag och hela köket blodprickiga!... :rofl: Men bortsett från det, faktiskt förvånansvärt enkelt. :D
 
Ja, det verkar uppenbarligen som att jag måste ge det här med animaliskt järn en chans... Har ju försökt få upp järnvärdet med tillskott i ca 1,5 år nu och kroppen har svarat litegrann, men inte tillräckligt.
Eftersom jag helst inte äter så mycket kött (och är lite nördig ;) ) så har jag kollat upp var jag får mest järn per matbit, och i leverpastej är det ca 5-10 mg järn per 100 g, i blodpudding ca 15-25 mg järn per 100 g och i paltbrödet jag köpte var det ca 50 mg järn per 100 g! Men paltbrödet var av sorten tunnbröd, så med tanke på det kom jag fram till att det är lättast att få i mig störst järnmängder genom blodpudding. :)
Stekt kycklinglever innehåller 9 mg, stekt nötlever 10 mg och det är ju fortfarande mycket om man jämför med t ex svarta bönor (2 mg), grönkål (knappt 1 mg) och grön paprika (0,3) som brukar anges som bra järnkällor. I längden kan det ju bli lite bökigt (och enahanda) att bara äta hemgjord blodpudding.
Tunnpaltbröd :d
 
Stekt kycklinglever innehåller 9 mg, stekt nötlever 10 mg och det är ju fortfarande mycket om man jämför med t ex svarta bönor (2 mg), grönkål (knappt 1 mg) och grön paprika (0,3) som brukar anges som bra järnkällor. I längden kan det ju bli lite bökigt (och enahanda) att bara äta hemgjord blodpudding.
Tunnpaltbröd :d
Leverpastej går att höra hemmagjord med :D
 
När du har tagit tillskott, vilken dos har du då tagit? Alltså i RDI. Flytande järntillskott innehåller av de sorter jag har sett väldigt lite järn och har man brist behövs stora mängder. Jag tror inte en sekund på att animaliskt järn måste till. Jag har fått höra det med men så är det verkligen inte och för mig är det fullkomligt otänkbart att äta sådant. Det svåra med järntabletter är att tåla dem men det finns snällare varianter. Pm;a om du vill ha tips.
Om det skulle vara så att du inte kan ta upp järnet i tillskotten så skulle du inte heller kunna ta upp det av mat så den teorin tror jag inte på heller men självklart mår man inte bra om man har brister i kroppen.
 
Flytande järntillskott innehåller av de sorter jag har sett väldigt lite järn och har man brist behövs stora mängder. Jag tror inte en sekund på att animaliskt järn måste till. Jag har fått höra det med men så är det verkligen inte och för mig är det fullkomligt otänkbart att äta sådant. Det svåra med järntabletter är att tåla dem men det finns snällare varianter. Pm;a om du vill ha tips.
Om det skulle vara så att du inte kan ta upp järnet i tillskotten så skulle du inte heller kunna ta upp det av mat så den teorin tror jag inte på heller men självklart mår man inte bra om man har brister i kroppen.
Genom vården har jag fått veta att hemjärn är lättare att ta upp än vegetabiliskt järn. Tror man på wikipedia står det även där. Om järnet kommer i form av mat eller vätska/tabletter vet jag inte om det har någon betydelse för kroppens förmåga att ta upp det - och det är det väl ingen som har påstått? Däremot kan förstås flytande järn eller tabletter vara mer koncentrerat och därmed lättare att få i sig i större mängd,. Har man brist så är det dock inte säkert att medel utan hemjärn räcker till (upprätthålla en bra nivå är en annan sak). Enligt den information som jag har fått.
Flytande järnpreparat brukar, så vitt jag vet, inte innehålla hemjärn, medan tabletter som man kan må dåligt av gör det. Undantag finns säkert, men efters om TS är (var) vegetarian så utgår jag från att det flytande preparatet inte innehöll hemjärn.
 
Senast ändrad:
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

  • Artikel Artikel
Dagbok Det är nu 3½ år sedan jag fick besked om att jag är överkänslig mot komjölk, de 4 vanliga sädesslagen (vete, havre, korn, råg) samt...
Svar
0
· Visningar
258
Senast: cassiopeja
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag vet att jag har skrivit tidigare men jag blir för ledsen av att läsa om det och jag har inget minne av vad jag har skrivit pga...
Svar
8
· Visningar
1 094
Senast: Rosett
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag behöver hitta idéer på billig mat! Problemet är att när jag googlar efter tips på billig mat så får jag bara fram en massa saker som...
2
Svar
24
· Visningar
2 584
Senast: cassiopeja
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Först tänkte jag skriva i en kropp som inte orkar, men grejen är att ju längre tid jag varit sjuk desto mer en del av mig känns kroppen...
2 3
Svar
47
· Visningar
7 259
Senast: manda
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp